cookie-og-privatlivspolitik
Der er begrænset med roekuler rundt om på markerne i øjeblikket. Den megen regn giver udfordringer med at få trukket roerne op ad jorden.
Der er begrænset med roekuler rundt om på markerne i øjeblikket. Den megen regn giver udfordringer med at få trukket roerne op ad jorden.
Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Erhverv

Regnvejr driller roeoptagningen

Det er ikke så let at få roerne op af jorden, når regnen vælter ned.
04. november 2019 kl. 12:50 Af Jakob Poulsen

Annonce

LOLLAND-FALSTER De lokale sukkerroedyrkere sukker efter en smule tørvejr i øjeblikket.

Den seneste tids megen regn gør selvsagt markerne godt våde, og når det tilmed siler ned nærmest uafbrudt, som det eksempelvis er tilfældet i dag, mandag, er det så godt som umulige arbejdsbetingelser for det mandskab og de maskiner, der skal hente roerne op af jorden ude på markerne.

Aktuelt giver det nogle udfordringer på markerne, også fordi flere landmænd har hyret maskinstationer ind til at sørge for roeoptagningen, og de har ikke nødvendigvis tid til at vente på bedre vejr.

Men det kan også komme til at give udfordringer på de to lokale sukkerfabrikker i Nykøbing og Nakskov, hvor man gerne skal have tilført roer løbende for at holde produktionen kørende.

- Når man tager roerne op og lægger den dem i kule (bunke, red.), kigger man også på, hvor længe de skal ligge der, før de bliver hentet. Lige nu er temperaturerne i den høje ende, og så giver det noget åndingstab og dermed et tab i sukkerprocenten, hvis de får lov at ligge for længe, fortæller Troels Frandsen, Vantore, der er næstformand i Danske Sukkerroedyrkere.

Troels Frandsen mener dog ikke, at problemet er større på nuværende tidspunkt end, at det kan løses ved at samle roer sammen hos de dyrkere, der har fået taget roer op, så produktionen på fabrikkerne ikke behøver at gå i stå på grund af manglende leverancer.

- Jeg har selv 2.000 tons liggende klar til afhentning onsdag eller torsdag, og dem kan vognmanden hente, når han vil. Jeg tror også, der er mange, som har fået taget en del op i fredags og i går, søndag, hvor vejret var bedre, så jeg håber, at det går, siger han og tilføjer med optimisme i stemmen:

- Jeg tror, at det normaliserer sig og regner af i løbet af et par dage, og derefter ser vejrudsigten rigtig fin ud til roeoptagning.

Årets roekampagne ventes at være afsluttet i begyndelsen af januar.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Tak til borgerne 16. februar 2020 kl. 21.15

AF: BJARKE ROSENKILDE

Beåndet eller åndløs 16. februar 2020 kl. 19.58

AF: TOM AHLQVIST

Nok er Nok. 13. februar 2020 kl. 23.06

AF: JOHN WENNERWALD

Landbruget når ikke målet 09. februar 2020 kl. 21.34

AF: BERIT BECH

Foreningshus eller skoleskyderi 05. februar 2020 kl. 15.06

AF: PETER LUNDSGAARD

Skoleskyderi på Madeskovskolen? 05. februar 2020 kl. 14.34

Annonce