cookie-og-privatlivspolitik
Den første dansker blev vaccineret 27. december. Siden er næsten 180.000 danskere blevet vaccineret med det første ud af to stik, hvilket svarer til over tre procent af befolkningen. (Arkivfoto)
Den første dansker blev vaccineret 27. december. Siden er næsten 180.000 danskere blevet vaccineret med det første ud af to stik, hvilket svarer til over tre procent af befolkningen. (Arkivfoto)
Foto: Frank Rumpenhorst/Ritzau Scanpix

Indland

9 ud af 10 danskere vil takke ja til coronavaccine

Andelen af danskere, der vil tage imod coronavaccine, er steget fra december til januar, viser nye tal.
22. januar 2021 kl. 11:34 Af Ritzau

Annonce

Antallet af danskere, der vil takke ja til at få vaccine mod coronavirus, er steget fra 76 procent i december til 87 procent på nuværende tidspunkt.

Det svarer til omkring 9 ud af 10 personer.

Det viser nye tal fra den seneste uge fra Hope-projektet på Aarhus Universitet, skriver DR.

Også andelen af skeptikere er faldet fra 11 til 5 procent.

Ifølge Michael Bang Petersen, professor ved Institut for Statskundskab på Aarhus Universitet, er det et udtryk for, at vaccinationen nu er kommet godt i gang.

Annonce

Han står i spidsen for Hope-projektet, der forsker i danskernes holdning og adfærd under pandemien.

- Danskerne har oplevet, at der ikke har været større skrækhistorier, og at de forskellige bivirkninger er de forventede.

- Derfor står mange bagest i vaccinekøen og kan se, at det ser ud til at gå meget godt forrest i køen, siger han til DR.

Lægemiddelstyrelsen har modtaget flere hundrede indberetninger om mulige bivirkninger ved brug af vaccinen fra Pfizer/BioNTech.

Men for langt størstedelen har bivirkningerne ikke været alvorlige. Nogle har også handlet om allerede kendte bivirkninger.

Annonce

Der har været otte tilfælde af alvorlige allergiske reaktioner og fem dødsfald. Men en sammenhæng mellem vaccinen og dødsfaldene er mindre sandsynlig.

Der er dog ifølge Michael Bang Petersen to ting, som kan lægge en dæmper på vaccineglæden.

Den ene er, at Pfizer er ved at opgradere sin fabrik i Belgien.

Dermed forventer de danske myndigheder at få 85.000-100.000 doser færre end planlagt. Da alle skal have to stik, betyder det, at op mod 50.000 borgere må vente.

Den anden ting er vaccinen fra AstraZeneca, som er lavet sammen med Oxford University.

Annonce

Den kan blive godkendt af Det Europæiske Lægemiddelagentur (EMA) om syv dage, men ifølge et fagfællebedømt studie om effektiviteten er forskerne nået frem til, at vaccinen er 70 procent effektiv mod coronavirus.

Det er noget lavere end de cirka 95 procent, som gælder for Pfizer og Modernas vacciner.

- Når den nye vaccine kommer og måske er mindre effektiv, kan effekten være, at danskerne vil takke nej, fordi folk kun vil have den bedste vaccine, selv om man selvfølgelig ikke kan vælge, siger Michael Bang Petersen.

Sundhedsstyrelsen er godt tilfreds med opbakningen. Men det er vigtigt fortsat at informere, for med nye vacciner følger nye spørgsmål, lyder det til DR.

KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: LINDA SOMMER

Historisk bymidte i Maribo… 04. marts 2021 kl. 21.37

AF: SØREN LEVIN BØCKHAUS THORMANN

Roses skal, dem der roses bør 04. marts 2021 kl. 11.30

AF: PERNILLE KRUSE PEDERSEN

Haveæstetik er vejen frem 03. marts 2021 kl. 19.31

AF: MARTIN WOUTERS

præsentation fra formanden… 03. marts 2021 kl. 09.45

Annonce

ANNONCE