cookie-og-privatlivspolitik
EU's konkurrencekommissær har igen gennemgået finansieringen af Femern Bælt-forbindelsen, og den får grønt lys. I 2018 annullerede EU-Domstolen en godkendelse fra EU-Kommissionen, da færgeselskaber havde klaget.
EU's konkurrencekommissær har igen gennemgået finansieringen af Femern Bælt-forbindelsen, og den får grønt lys. I 2018 annullerede EU-Domstolen en godkendelse fra EU-Kommissionen, da færgeselskaber havde klaget.
Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix

Indland

Femern Bælt: Vestager godkender begrænset dansk statsstøtte

Efter en ny undersøgelse godkender EU-Kommissionen statsstøtte til den faste forbindelse over Femern Bælt.
20. marts 2020 kl. 11:59 Af Ritzau

Annonce

Mens EU-Kommissionen lige nu behandler sager om statsstøtte på daglig basis som følge af coronakrisen, har sagen om statslig støtte til den faste forbindelse over Femern Bælt stået på i årevis.

Fredag meddeler EU's konkurrencekommissær, Margrethe Vestager, at den offentlige finansiering af forbindelsen er i overensstemmelse med EU's konkurrenceregler. Det samme gjorde hun for fem år siden.

Denne gang sker det imidlertid på baggrund af en mere tilbundsgående undersøge og ændrede vilkår: Omfanget og tidsrammen for støtten, som staten må give, er henholdsvis begrænset og reduceret.

Finansieringen er overordnet godkendt, da "projektets positive virkninger klart opvejer for potentielle konkurrencefordrejninger".

- Efter en tilbundsgående undersøgelse har vi konkluderet, at de danske foranstaltninger til støtte for dette projekt af fælleseuropæisk interesse er i overensstemmelse med EU's statsstøtteregler, siger Vestager.

Femern-forbindelsen er både en jernbane- og en vejforbindelse. Den forbinder Rødby og Puttgarden via en tunnel på 19 kilometer.

Vestager godkendte finansieringen første gang i juli 2015. Dengang havde indeholdt modellen mere støtte fra staten.

Men to færgeselskaber - Scandlines og Stena Line - klagede dengang over afgørelsen. I 2018 dømte EU-Domstolen i Luxembourg, at afgørelsen fra EU-Kommissionen skulle annulleres.

Det var nødvendigt med en grundigere undersøgelse af finansieringen. Den har eksperter på Vestagers kontor nu afsluttet.

EU-Kommissionen har været i dialog med danske myndigheder om omfanget af statsstøtten. Beløbet er nu begrænset, så garantier og lån maksimalt må dække 9,3 milliarder euro af gælden - og kun i 16 år af driften.

Denne anden EU-undersøgelse, som blev indledt i sommeren 2019, nåede desuden frem til, at kapitalindskud, statslige lånegarantier og statslån er individuel støtte, der skal betragtes som investeringsstøtte.

Afgørende er det dog, at forbindelsen er af fælleseuropæisk interesse, da den bliver en vigtig forbindelse mellem Centraleuropa og de nordiske lande.

- Vi kan konstatere, at vi har fået medhold i de væsentligste klagepunkter, siger Søren Poulsgaard Jensen, som er administrerende direktør i Scandlines, i en skriftlig besked.

Han hæfter sig især ved, at godkendelsen denne gang bekræfter, at det faktisk er statsstøtte, og at disse statsgarantier og lån kun må gælde i 16 år.

Rederierne Scandlines og Stena Line stævnede i februar 2019 Finansministeriet i Danmark for at få stoppet lån og statsgarantier til Femern A/S, som er selskabet bag den faste forbindelse.

Scandlines har også klaget til forbundsforvaltningsdomstolen i Tyskland med flere klagepunkter.

Danmark og Tyskland har indgået en aftale om forbindelsen. Den indebærer, at Danmark er eneejer. Danmark bærer den fulde risiko for finansieringen af tunnelen og for de danske vej- og jernbaneanlæg.
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: MARTIN WOUTERS

vedr. flere turister i… 11. juli 2020 kl. 08.51

AF: JOHN WENNERWALD

Gratis tandlæge til alle 05. juli 2020 kl. 21.02

AF: MARTIN WOUTERS

hvordan bliver der smidt… 01. juli 2020 kl. 16.46

AF: MARTIN WOUTERS

have bad ved slotsbrygge 01. juli 2020 kl. 10.01

Annonce