Annonce
Landbrug

Kirsten og Bjarne forfulgte drømmen

Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog har været igennem en lang proces, før de er nået til det ønskede resultat med Krogagergård. Foto: Jens Henrik Nybo

Krogagergård på Midtsjælland er i dag et succesrigt økologisk landbrug med gårdbutik og webshop, og kundekredsen udvider sig hele tiden, fordi rygtet om kvalitetsvarerne løber. En klar strategi fra starten muliggjorde at nå dertil.

Agrovi holdt forleden sit andet ud af i alt fire temamøder om ”Fra idé til produkt”. En serie af møderækker, som sætter fokus på at udleve drømmen om at producere og afsætte ad alternative veje. Denne gang var fokus på strategi og finansiering, og her var Krogagergård i Ørslevvester ved Fjenneslev valgt som besøgssted.

Her driver parret Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog 100 hektar jord under plov med bl.a. kløvergræs og lucerne, foder- og brødkorn samt 200 hektar natur. På et tidspunkt var grøntsagerne højt prioriteret, men forhold som holdbarhed og konkurrence fra store økologiske landbrug har i dag gjort, at denne gren ikke længere har den samme indtjening, og derfor er det kartoflerne, de sætter fokus på i dag inden for det vegetabilske.

Foto: Jens Henrik Nybo

Kvæg og svin

Krogagergård har tillige en del husdyr, som tæller 220 kreaturer, som fedes op på græs, cirka 100 frilandsgrise, som de opfeder fra 30 kilo, samt får og høns.

Dyrene slagtes blandt andet på Herlufmagle Slagteri, hvorefter kroppene hænges til modning på Krogagergård, hvor også udskæringen og den videre forarbejdning sker.

Her findes de gængse faciliteter til røgning, pakning osv., og ud af det kommer en lang række af spændende hjemmelavede spegepølser, spegeskinker, flere end ti forskellige slags kødpålæg samt masser af kødudskæringer.

Foto: Jens Henrik Nybo
Artiklen fortsætter efter annoncen

Økologiske veteraner

- I 1995 omlagde vi til økologi. På det tidspunkt var økologien ikke særligt langt fremme; efterspørgslen var kun i sin vorden og afsætningskanalerne var sparsomme. Alligevel anede vi, at en ny verden var på vej på dette felt, og derfor så vi mulighederne i selv at afsætte vores produkter. To år senere åbnede vi gårdbutik, hvorfra vi solgte vores kød. Idéerne blev ved med at udvikle sig, og i 2003 satte vi en milepæl ved selv at forarbejde vores kødprodukter, som vores nyansatte dygtige slagter stod for. Vi satsede på selv at skabe merværdien på stedet, fortæller Bjarne Krog og tilføjer:

- Vi skulle så at sige ud af huset. Ud og møde forbrugerne. Så kom internettet, og det gav et vældigt boost til omsætningen. Vi har dog valgt at bevare gårdbutikken, som holder åbent onsdage og lørdage. Her sælger vi også en lang række økologiske varer, som vi indkøber udefra.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Webshop – et hit

Kirsten Forsingdal supplerer:

- I dag sælger vi to tredjedele af vores produkter via webshoppen, men det forudsætter selvfølgelig, at man gør sig kendt, og det sker ved at bevæge sig uden for matriklen. Snakke med kunderne og møde dem i øjenhøjde. I dag har vi tusind eller flere i vores kundekartotek.

- Vi bruger minimalt på markedsføring, for rygtet løber blandt vores eksisterende kunder. Mund til mund-effekten er uvurderlig. Hver uge får vi nye kunder inde i København. Vi har valgt at tilbyde gratis levering, hvis man køber for over 1200 kroner. Ellers koster det 100 kroner at få leveret, fortæller Kirsten Forsingdal.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fremtiden

Kirsten og Bjarne har dog også mærket nedture igennem årene. Det oplevede de i forbindelse med finanskrisen i slutningen af nullerne, hvor der blev købt mindre ind af de dyrere varer. Om fremtiden siger de:

- Vi må ikke blive større, end at vi selv kan være med i det hele. Men med vores aktuelle alder, må vi også skele til, hvordan vi planlægger tiden fremover. Derfor er det relevant at overveje, hvorledes Krogagergård føres videre, når vores kræfter ikke længere rækker. Vores egne børn er nemlig ikke interesseret i at føre det videre, for de har valgt andre uddannelser. Kunne vi i stedet finde yngre kræfter, som på sigt kan overtage dele af forretningen, ville det være ideelt. Vi ville så meget ønske at se vores idé køre videre, pointerer Kirsten og Bjarne.

  • krogager
    Kirsten Forsingdal og Bjarne Krog har været igennem en lang proces, før de er nået til det ønskede resultat med Krogagergård. Foto: Jens Henrik Nybo
  • 14lnf krogager3
    Foto: Jens Henrik Nybo
  • 14lnf krogager4
    Foto: Jens Henrik Nybo
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Cykelkometen Nicklas triumferer: - Det her er sindssygt

Refa

Skralde-undren: Hvornår får jeg de nye poser?

Rødby

Politiet på pletten: Snorksov i varerummet

Guldborgsund

Salam kaster sig ind i kampen: - Det investerer i folkedrabet

Lolland-Falster

Penge-festen fortsætter - men ét projekt kostede banken flere millioner

112

Voldsom brand ved motorvejen: - Han skulle ud i en fart

Falster

Lokal grevinde er død

Udland

Israelsk invasion får USA til at bremse bombeleverance

112

Politiet brugte deres næse: Og så blev tre anholdt

Leder

Et skoleeksempel på social darwinisme

Guldborgsund

Konservative har fundet deres borgmesterkandidat

Erhverv

Hvordan tjekker jeg, om min nye chef er ok?

Guldborgsund

Udfordringerne vil ingen ende tage: Nu har de store fugtproblemer

Indland

Arbejdsuge på fire dage kan presse børnefamiliers hverdage

Politik

Regeringen sender kvart milliard til nødhjælp i Ukraine

Annonce
Annonce
Falster

- Det er både utidigt og umodent at bringe det op

Sport

Efter enorm skuffelse: - Det bliver en hård omgang

Lolland

Skolekritik: Der er brug for økonomisk støtte

Lolland-Falster

Opdaget i supermarkedet: Butikstyv gik ud med mayonnaise under armen

Dølle

Drugging-mistanke på Dølle: "Ulykkeligt og utrygt"

112

Helikopter måtte redde mand til havs

Guldborgsund

Hhx-elever til gallafest: Se de flotte ankomster