cookie-og-privatlivspolitik
Søg på de svampe, dyr og biller, I ser - eller tag billeder, I kan tale om derhjemme. (Arkivfoto)
Søg på de svampe, dyr og biller, I ser - eller tag billeder, I kan tale om derhjemme. (Arkivfoto)
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Livsstil

Brug telefonen til at lokke børnene med i skoven

Lysten skal drive værket, hvis du skal lokke ungerne med i skoven. Og her kan tablets og telefoner sagtens understøtte naturoplevelsen.
30. januar 2020 kl. 11:00 Af Ritzau

Danmark har en lang tradition for skovbørnehaver og for at lade børn lege ude hele året.

Men undersøgelser viser, at danske børn kommer mindre og mindre i naturen, som i dag er i hård konkurrence med gaming-computere og tablets.

Men I kan sagtens kombinere de to ting, fortæller Theresa Schilhab, der er neurobiolog, doktor i pædagogik og forsker ved Aarhus Universitet.

- Den digitale teknologi kan sagtens understøtte børnenes oplevelser i naturen. Det handler udelukkende om, hvordan man bruger den, siger hun.

Theresa Schilhab er lige nu i gang med et langvarigt forskningsprojekt, som netop handler om samspillet mellem teknologi og børns naturoplevelser.

Annonce

- Det skal være lystbetonet, hvis børnene skal opleve naturen som et sted, de gerne vil være. Og man kan sagtens bruge digitale redskaber som en måde at understøtte det, siger hun.

Det kan eksempelvis være, at I bruger telefonen til at google de fugle, frøer og snegle, I finder undervejs. I kan også bruge telefonen til at tage billeder, som I kan tale om, når I kommer hjem.

Og hvis det er større børn, kan I også bruge tabletten til at gå på skattejagt i terrænet - såkaldt geocaching.

- Det er en voksen tankegang, at naturen skal være meditativ og fredfyldt. Det er ikke sådan, børn bruger den. De bruger naturen til at lege, hoppe og gøre det, de synes er sjovt, siger Theresa Schilhab.

Den legende tilgang til naturen kan voksne også lade sig inspirere af.

Annonce

- Børn er gode til at opleve gennem deres kropssprog, og de rører ved alt og putter ting i munden, siger psykolog og psykoterapeut Mariann Keis, som bruger naturen i sin psykologpraksis.

- Den umiddelbarhed glemmer vi voksne i hverdagen, fordi vi skal huske ting, løse opgaver og reflektere, siger hun.

Det betyder ikke, at du som voksen skal tumle rundt eller putte blade i munden. Men brug det som et fælles frirum for hele familien, og sørg for, at det bliver en prioritet på lige fod med motion eller fritidsaktiviteter.

- Skriv det i kalenderen, hvis det er nødvendigt. For det konkurrerer jo med alt det andet, vi også skal nå, siger Mariann Keis.

Det vigtigste er, at børnene oplever, at naturen er et rart og sjovt sted at være. For så vil de være mere tilbøjelige til at vende tilbage som voksne, viser en forskningsgennemgang fra Center for Børn og Natur under Københavns Universitet.

Annonce

- Som barn tænker man ikke over granskovens duft, men det lagres i hjernen som tavs viden. Og som voksen vil de minder intuitivt bringes frem, når man færdes i skoven. Derfor vil man også som voksen opleve naturen som rar og velkendt, siger Theresa Schilhab.

/ritzau fokus/
KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Annonce

ANNONCE