cookie-og-privatlivspolitik
Birthe Hvarre viser "relikvieskrinet" med knoglerester og en tand fra den hellige Hieronymus - påstår Rdo. På væggen hans "Børnebibel."

4

Billeder

Birthe Hvarre viser "relikvieskrinet" med knoglerester og en tand fra den hellige Hieronymus - påstår Rdo. På væggen hans "Børnebibel."
Foto: Flemming Keith Karlsen

Lolland

Viser 59 "nye" Rdo-værker

Richard Winthers Hus i Vindeby tager temaet "Hieronymus i Ørknen" op.
19. juni 2021 kl. 16:45 Af Marianne Knudsen

VINDEBY Selvom museet i Vindeby for kunstneren Richard Winther, kaldet Rdo, nu er sæsonåbnet for sit elvte år, er der fortsat nye værker at vise de besøgende.

- Da han døde i 2007, var der over 3.000 oliemalerier tilbage samt keramik, tryk, gipsafstøbninger, fotografier og fotografiapparater, fortæller lederen af Richard Winthers Hus, Birthe Hvarre, der samtidig knurrer lidt.

Kredsen bag Richard Winthers Hus ønsker ikke, at det bliver kaldt et museum, for det er for stift. Men nu er huset altså sæsonåbnet og kan vise 59 "nye" værker fra Richard Winthers hånd, som ikke har været vist i Vindeby før.

Som Museum Jorn for nyligt har gjort det, har huset tilfældigt også taget fat i Richard Winthers Hieronymus-billeder, som han skabte over tre perioder i sit liv, og som var et tema, der optog ham i 30 år.

Den Hellige Hieronymus var en oldkristen teolog og en af kirkefædrene. Han levede et udsvævende liv med forhold til mange kvinder i Rom, men trak sig tilbage til den syriske ørken, hvor han levede et asketisk liv med bodsøvelser, helliget teologiske studier og bibeloversættelse.

Annonce

At vælge at leve helt isoleret for at give sig hen til fordybelse i sit arbejde har mange ligheder med den måde, Winther selv levede på i slutningen af sit liv som eneboer i det tidligere plejehjem i Vindeby.

I kunsthistorien er Hieronymus ofte afbilledet i ørkenen iført kardinaldragt og sammen med den tamme løve, som han ifølge legenden havde befriet for en smertende torn i poten.

Alle 59 værker er parafraser over Hieronymus-temaet. Mange af dem er skitser i små formater malet på papir, pap eller lærred. Enkelte er noget større - som det, hvor Hieronimus, kaldet Hie, i fuldt kardinal-antræk og med briller sidder fordybet i studier, mens den tamnne løve muntrer sig med hans pige.

Der er mange fristende, nøgne damer, der byder sig til enkeltvis eller i flokke. Dertil kommer den bredskyggede kardinalhat, som giver Richard Winther anledning til at introducere en knaldrød farve i billederne.

Nogle af malerierne er forsynet med hjemmelavede rammer og minder om små altertavler. "Hie's relikvieskrin med knoglerester og en tand" er eksemplevis også blandt de udstillede værker. Skrinet har den eksperimenterende kunstner anbragt på fire dukkeben.

Annonce

Udstillingen "Hieronymus i Ørknen" kan ses i weekender indtil 24. oktober - eller efter aftale. Huset viser også værker af Winthers elev, Jørgen Carlo Larsen.KOMMENTARER

Her kan du skrive en kommentar og deltage i debatten. Den må gerne være livlig og skarp, men hold dig til emnet og skriv med respekt for andre og i en god tone. Redaktionen forholder sig retten til at slette indlæg, der ikke lever op til vores retningslinjer, som du kan læse her.

Tilmeld dig nyhedsbrevet

Modtag nyheder hver dag kl. 12

Se eksempel på tidligere nyhedsbrev her

Læserbreve

AF: JOHN WENNERWALD

Nye tider 18. juli 2021 kl. 23.19

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: JOHN WENNERWALD

Spærretid nej tak 12. juli 2021 kl. 11.16

AF: BØJE HANSEN

Til Leif Jensen, Følfodvej… 10. juli 2021 kl. 09.34

AF: JOHN WENNERWALD

# Me too 04. juli 2021 kl. 22.34

AF: KENNETH WINTHER

Storstrøm Fængsel bløder... 03. juli 2021 kl. 09.56

Annonce

ANNONCE