Grøn og grov kost kan kræve en overgangsfase for maven. Men der venter masser af sundhedseffekter på den anden side.
Grøn kost er godt for dig og miljøet. Men en brat overgang til masser af grove grøntsager kan give nogle gener og problemer med maven.
- Når tarmbakterierne omsætter de komplekse kulhydrater - de grove fibertyper - i grov og grøn kost, så laver de en masse sunde stoffer, som blandt andet er gode for immunforsvaret, fortæller professor Tine Licht fra DTU Fødevareinstituttet.
- Men samtidig danner de også sommetider gas. Hvis der sker en ophobning af gas i tarmen, kan folk føle sig oppustede og få ondt i maven, forklarer hun.
Det er langtfra alle, der vil opleve gener. Men hvis du går fra nul til 100 med en grøn og grov kost, så vil du nok mærke en forandring i, hvordan maven opfører sig.
- Det vil være individuelt, og det er ikke noget, man har lavet konkrete studier på. Men det kræver måske et par ugers tilvænning, anslår Tine Licht.
En del af de grove fibertyper er vi faktisk slet ikke i stand til at fordøje. Og selv om det lyder lidt bagvendt, så er det faktisk en god ting.
- Vores egne fordøjelsesenzymer kan ikke fordøje dem, og det betyder, at de passerer ned til bakterierne i tyktarmen, som kan lave gode ting ud af dem.
- Og kan de ikke omsættes her, passerer de bare igennem. Desuden giver de en god mæthedsfornemmelse, fortæller Tine Licht.
Alle studier viser, at den grønne kost er noget af det sundeste, vi kan spise. Og det er samtidig guf for tarmbakterierne, forklarer klinisk diætist Stine Junge Albrechtsen.
- Vores mikrobiom er et fingeraftryk af det, vi spiser, og det er en rigtig god idé for en god og varieret tarmflora, at vi spiser meget frugt og grønt, siger hun og tilføjer:
- Bakterier kan rigtig godt lide sukkerarterne - altså kulhydraterne - fra planterne. Det lever de af.
De gener, der kan være i starten, hvis man laver et stort skifte, er ikke sjove, men de er ikke varige.
- Man kan vænne sig til noget, men der vil altid være en grænse for, hvor meget man kan nedbryde per måltid. Grænsen for, hvornår vi får luft i maven eller forstoppelse, vil være forskellig, siger Stine Junge Albrechtsen.
Det er primært overdrevne mængder af grove grøntsager som kål og løgplanter, der kan give problemer.
- Grøntsager som salat, tomat og agurk indeholder mest vand, så det generer ikke, siger diætisten og tilføjer:
- Hvis man skal være helt firkantet, kan man sige, at man skal følge Fødevarestyrelsens anbefalinger på omkring 600 gram grønt om dagen. Men for nogle kan det også fungere fint med et kilo.
/ritzau fokus/