Annonce
Guldborgsund

INTERNAT HAR BRUG FOR FLERE KATTEPLEJEFAMILIER

Disse fire skønne små killinger er seks uger gamle. De har mistet deres mor, som er blevet kørt ned, så nu skal der findes en plejefamilie til dem. Foto: Anders Knudsen
Katte og killinger fra Falsters Internat kommer ud i plejefamilier for at lære, hvordan det er at være i en familie. Men der er brug for flere plejefamilier, for der kommer mange katte ind på internatet i øjeblikket.

STUBBEKØBING: I en hvid landejendom med røde vinduer og røde gavle lige uden for Stubbekøbing gemmer sig ikke blot masser af nuttethed, men også masser af alvor.

For på Falsters Internat tager man imod katte, kaniner, marsvin, fugle og andre smådyr, som har brug for hjælp. Internatet hjælper omkring 700 herreløse dyr om året, især mange katte og kaniner.

Det er dyr, der kommer fra dyreværnssager og socialsager. Dyr, som er blevet efterladt, eller dyr, hvor ejeren ikke længere kan tage sig af dem, måske på grund af sygdom eller alderdom. Også kattekillinger, hvor deres mor er blevet kørt ned, bliver afleveret hos Gitte og Jens Petersen, der har haft internatet i 22 år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har 80 katte i internatet lige nu. Omkring 22 af dem er sendt ud i plejefamilier, fortæller Gitte Petersen.

Svært at finde plejefamilier

For det er ikke kun mennesker, der kan have brug for en plejefamilie. Det kan katte også. Og der er brug for flere nye plejefamilier, for der kommer rigtig mange katte ind til internatet i øjeblikket.

- Vi har i perioder svært ved at finde plejefamilier til de moderløse killinger og missemor med killinger. Er man plejefamilie skal man regne med, at man har kattene i fire til ti uger, alt efter om det er en missemor med killinger eller kun killinger, forklarer Gitte Petersen.

Disse tre uldtotter er ankommet til internatet for få dage siden. De skal også meget gerne ud i en plejefamilie. Foto: Anders Knudsen

Internatet har en række faste plejefamilier, der ofte tager et nyt kuld, når de afleverer et andet til videre formidling til en familie. Men det er ikke så nemt at finde nye plejefamilier.

- Her efter corona er det blevet noget sværere at finde plejefamilier. Måske er det fordi, folk nu igen kan komme ud og rejse, supplerer Emilie Petersen, der er datter af Gitte og Jens og også arbejder på internatet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ingen sutteflasker

Som plejefamilie for katte og killinger fra Falsters Internat tager man sig af for eksempel en missemor, der har født et kuld killinger, så hun ikke skal være i internatet med de små. Det kan også være moderløse killinger, der bliver sendt i pleje hos en familie.

Vi sender kattene i pleje for, at de kan blive husvante og blive socialiserede. De skal lære at være i en familie, og derfor må der også gerne både være børn og andre dyr. Når de er store nok til at blive formidlet videre til en familie, er det langt bedre, at de har været ude og ved, hvordan det er. I stedet for, at de kun har set internatet.

Gitte Petersen, Falsters Internat

- Vi sender kattene i pleje for, at de kan blive husvante og blive socialiserede. De skal lære at være i en familie, og derfor må der også gerne både være børn og andre dyr. Når de er store nok til at blive formidlet videre til en familie, er det langt bedre, at de har været ude og ved, hvordan det er. I stedet for, at de kun har set internatet, forklarer Gitte Petersen.

Killingerne, der bliver sendt i pleje fra Falsters Internat, er så store, at de kan spise selv, så man skal ikke håndtere sutteflasker og op om natten at give dem mad.

Man får ikke penge for at være katteplejefamilie, men det koster heller ikke plejefamilien noget. Al mad, kattegrus, kattebakke og andet tilbehør stilles til rådighed af internatet. Det kræver dog, at man har en bil, så man kan køre katten til dyrlægen, hvis det bliver nødvendigt.

Man skal heller ikke bo mere end 30-40 kilometer fra internatet, hvis der nu bliver noget med katten eller killingerne, og så skal man have et rum, hvor kattene kan lukkes ind og være for sig selv, hvis der for eksempel er andre dyr i huset, og der er brug for ro.

Nuttet? Ja, det man vist roligt sige. Foto: Anders Knudsen
Artiklen fortsætter efter annoncen

Er man kattemenneske

Selvom der netop er tale om plejefamilier, hvor kattene skal lære at være i en familie, indtil deres rigtige hjem findes, sker det indimellem, at plejefamilierne beholder et par af de katte og killinger, de har haft i pleje.

- Så for nogle bliver det at være plejefamilie også opstarten til at få en kat permanent, og man får testet, om man er til at have kat, siger Gitte Petersen.

Derfor sker der også indimellem det, at folk finder ud af, at de slet ikke er kattemennesker, og så de når at opdage det, inden de går ud og anskaffer sig en kat.

Det er ikke alle, der kan blive plejefamilier. Teamet på internatet bruger derfor mange kræfter på at starte plejefamilierne op, så de er sikre på, at de kan klare opgaven.

Det samme gælder, når en familie vil købe en af internatets katte. Så bliver man også set an.

- Efter så mange år har vi efterhånden en rigtig god mavefornemmelse og kan som regel mærke, om det er det rette, siger Gitte Petersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Katten skal passe til familien

Noget af det, der lægges vægt på, er, at katten passer til familien. En kat, der er lidt nervøst anlagt, skal måske ikke ud til en familie med små børn, mens en kat med masser af krudt i sig ikke skal være et sted, hvor den ikke kan komme og ud løbe rundt.

Derfor spørger internatsmedarbejderne meget ind til de forhold, der er i familien, inden en kat får lov at komme med hjem.

Det går i øjeblikket godt for Falsters Internat med at få formidlet katte videre ud til nye familier. Der bliver sendt katte afsted til nye hjem hver eneste uge.

Men der kommer også kontinuerligt nye katte ind - nogle gange mange af gangen, hvis der for eksempel er en dyreværnssag. Derfor er der også hele tiden brug for nye familier, der kunne tænke sig en kat.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ældre katte med personlighed

Gitte Petersen fortæller, at mange umiddelbart er interesserede i at få en lidt stor killing, men hun opfordrer til, at man også overvejer at tage imod en ældre kat. Ofte skal den blot være inde i 14 dage, så ved den, hvor den hører til - og så har en ældre kat personlighed.

Midde er 11 år gammel og har været på internatet i 1½ måned. Hun venter på et nyt hjem, gerne hos en enlig, hvor der fred og ro. Foto: Anders Knudsen

- Nogle gange kan man jo med en killing komme til at købe katten i sækken, fordi man ikke ved, hvordan den udvikler sig, men med de ældre katte kender man kattens personlighed, og ved, hvor den passer ind. Så man skal på ingen måde være bange for at tage imod en ældre kat, siger Gitte Petersen.

Hun kommer med en klar opfordring - og et ønske til kommende katteejere.

Vælg efter kattens personlighed, og vælg med hjertet og hjernen - og ikke kun med øjnene. Man skal ikke vælge kat efter udseendet. Det kan godt være, at man har lyst til at få en kat i en bestemt farve, men hvis personligheden ikke matcher, går det ikke.

Gitte Petersen, Falsters Internat

- Vælg efter kattens personlighed, og vælg med hjertet og hjernen - og ikke kun med øjnene. Man skal ikke vælge kat efter udseendet. Det kan godt være, at man har lyst til at få en kat i en bestemt farve, men hvis personligheden ikke matcher, går det ikke.

Falsters Internat

 • Hver søndag klokken 11-14 er der åbent hus i Falsters Internat, hvor man kan se internatet, møde dyrene og kæle med dem.
 • Ønsker man at købe en kat fra Falsters Internat, koster den 1.350 kroner, mens en kanin koster 500 kroner.
 • Når man får dyret, er det neutraliseret, vaccineret, chippet og har fået orme- og loppekur.
 • Man kan også blive frivillig på Falsters Internat, hvor man kommer og socialiserer og leger med kattene på internatet.
Falsters Internat / dekaeredyr.dk
 • Stu kattehjem 13
  Disse fire skønne små killinger er seks uger gamle. De har mistet deres mor, som er blevet kørt ned, så nu skal der findes en plejefamilie til dem. Foto: Anders Knudsen
 • Stu kattehjem 03
  Disse tre uldtotter er ankommet til internatet for få dage siden. De skal også meget gerne ud i en plejefamilie. Foto: Anders Knudsen
 • Stu kattehjem 05
  Nuttet? Ja, det man vist roligt sige. Foto: Anders Knudsen
 • Stu kattehjem 16
  Midde er 11 år gammel og har været på internatet i 1½ måned. Hun venter på et nyt hjem, gerne hos en enlig, hvor der fred og ro. Foto: Anders Knudsen
Annonce
Vejret

I dag rammer sneen igen Sydhavsøerne: Veje kan være sneglatte

Annonce
Annonce
Vejret

Snevejret bliver ved: Sådan står det til med snerydningen

Gedser

Cola-tyv på spil: Kunne næsten ikke stjæle for mindre

Vejret

I dag rammer sneen igen Sydhavsøerne: Veje kan være sneglatte

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Annonce
112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Vejret

- Vi forventer, at det tager til

Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Annonce
Annonce
112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

112

345 taget i fartkontroller

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

112

Tog våben med på værtshus

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage