Annonce
Guldborgsund

Kæmper for at holde sin forretning i live: - Det er for nemt at sige

Fritze Heisterberg Friis-Thorsen ved, at hun kommer til at lukke sin forretning Frisenlund Living, hvor hun sælger hjemmelavede blomsterdekorationer, delikatesser og indretning til hjemmet. Men om det stadig skal være muligt at købe hjemmelavede produkter hos hende i fremtiden, har hun ikke besluttet endnu. Foto: Maria Glasius Lange
I fem år har Fritze Heisterberg Friis-Thorsen kæmpet for at holde sin forretning i live to kilometer uden for Nykøbing centrum. Hun har et budskab til lokalområdet.

SYSTOFTE: En række butikker særligt i Nykøbing har indledt det nye år med et ophørsudsalg. Og imens debatten på Facebook er løbet rask afsted, har Fritze Heisterberg Friis-Thorsen fulgt med.

Først var hun tavs. Men da enkelte personer begyndte at påstå, at lukningerne måske skete, fordi butikkerne ikke havde fulgt med tiden, bredte en varme sig i hendes krop.

- Udlejere må tænke over, om de vil have tomme eller fyldte lokaler. Og os lokale må gøre op med os selv, om vi vil have et bycentrum med liv og butikker, eller om internethandel er vejen. Rigtig mange prøver tøj og sko i fysiske butikker for derefter at gå på nettet at købe det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hun har selv i fem år kæmpet for at holde sin forretning to kilometer uden for Nykøbing centrum i live. Og også hun er kommet til den erkendelse, at der skal ændringer til, før det giver mening for hende at holde forretningen Frisenlund Living åben.

- Jeg er megaked af det, for det har været en stor drøm. Men det er for nemt at sige, at butikkerne ikke følger med tiden. For at kunne følge med i dag skal man have to uddannelser. Én inden for sit fag og én som marketingsassistent med en ret dyb uddannelsesgrad i sociale medier. Man er prisgivet, og det er den stærkeste, der vinder. For det koster mange ressourcer at købe sig til den viden. Og det er sårbart, hvis man ikke ved, om pengene overhovedet kommer hjem.

En by med tatoo-shops

Hun oplever, at kunderne har været glade og støttende, når de har besøgt hende. Det har været en oplevelse at købe boligtilbehør og planter i en gammel karlekammerlejlighed i den iskolde stald, hvor der - man tror det næsten ikke - har boet et menneske, som passede på dyrene.

Derfor har hun med vilje ikke flyttet forretningen til Nykøbing. Det ville være umuligt at sælge den stemning, hun har forsøgt at give, i et moderne butikslokale.

Men hun lytter til kunderne, når de har ønsker til sortimentet.

- Jeg er begyndt at sælge delikatesser fra danske og lokale forhandlere, for det har været et ønske fra kunderne. Men ingen har købt det, når det så stod på hylderne, forklarer hun.

- Jeg tror, at vi er nødt til at gøre op med os selv, om det - lidt karikeret sagt - er en by fyldt med tatoo-shops, vi vil vise frem, når Femern-forbindelsen åbner. Jeg håber, at de her mange butikslukninger kan åbne for en refleksion over, hvad vi som borgere egentlig ønsker af vores by. Men vi kan ikke leve af at være et fysisk udstillingsvindue til internettet.

  • Fritze Heisterberg Friis-Thorsen ved, at hun kommer til at lukke sin forretning Frisenlund Living, hvor hun sælger hjemmelavede blomsterdekorationer, delikatesser og indretning til hjemmet. Men om det stadig skal være muligt at købe hjemmelavede produkter hos hende i fremtiden, har hun ikke besluttet endnu. Foto: Maria Glasius Lange
Annonce
Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Syg svane gjorde Tania urolig: - Den opførte sig fuldstændig vanvittigt

112

Personbil påkørte anden bil: Lige efter røg lastbil ind i dem begge

Sport

Skadesramte NFH pressede formstærke Ikast

Lolland

En sidste fest for konkursramte elever

Guldborgsund

"Grænseoverskridende" rygter: - Det er 100 procent forkert

Lokal nyt

Pengeregn over Lolland-Falster: Kvart milliard udbetalt

Lokal nyt

Drukner i vand: - Kan ikke huske noget lignende

Erhverv

Kan koste tusindvis af arbejdspladser, vurderer ekspertgruppe

Guldborgsund

Begravelse blandt bøgetræer: Nu skal politikerne tage stilling

Royal Run

Helt særligt, at kongen løber Royal Run i Fredericia netop i år: - Virkelig en appelsin i turbanen

Sport

TSØ-talenter viste sig flot frem: - Det er helt fantastisk

Sport

Stort drama i Maribo: Scorede afgørende mål i sidste minut

Politik

Tudetosset med afgifter, mener Susie Jessen

112

Afsløret efter færgetur: En palet af stoffer gemt i bilen

Indland

Medier: Udvalg vil anbefale afgift på højst 750 kroner per ton CO2

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Først skiftede hun parti og postnummer, nu vil hun stille op til kommunalvalget

Sport

Ole Jakobsen blev på bænken

Indland

Overenskomst sikrer ansatte i regioner lønstigning i april

Kultur

Kongen debuterer i Fredericias Royal Run: Flere brikker er faldet på plads nu - men der mangler et par store

112

Voldtægtsforsøg, trusler og psykisk vold: Nu fremstilles sigtet mand i grundlovsforhør

Maribo

Kraftig støj generer Barbara: Tung trafik buldrer gennem landsby

Guldborgsund

Afdød russer hyldes på lokal strand