Flere europæiske forbrugere har mistet smagssansen i op til flere uger efter at have spist kinesiske pinjekerner. Myndighederne er på bar bund.
Mindst fire danskere, 200 svenskere og et ukendt antal borgere i resten af Europa har i løbet af de seneste måneder mistet smagssansen midlertidigt efter at have spist pinjekerner. Det skriver 24timer.
- De har alle oplyst, at de fik en metalsmag i munden cirka et døgn eller to efter, de havde spist pinjekerner, og bagefter har folk ikke kunnet smage noget i en periode på en til to uger. Så er smagssansen heldigvis kommet tilbage, siger miljøkemiker i Fødevarestyrelsen Lulu Krüger.
Fødevarestyrelsen og de tilsvarende myndigheder i resten af Europa står fuldstændig på bar bund i forhold til, hvad det er i pinjekernerne, der forårsager den voldsomme reaktion.
Fænomenet er kendt som "pinjemund", og det eneste, myndighederne hidtil har kunnet konstatere, er, at samtlige af de problematiske pinjekerner kommer fra Kina.
I Sverige har mindst 200 svenskere været angrebet af pinjemund, og det har fået de svenske fødevaremyndigheder til at lave en intensiv analyse af de problematiske pinjekerner.
- Svenskerne har tjekket pinjekernerne for 27 miljøgifte og 320 forskellige pesticider, men de har ikke fundet noget som helst. Hele sagen er meget mystisk, siger Lulu Krüger, hvis eneste råd til danskere, der gerne vil undgå pinjemund, er helt at holde sig fra kinesiske pinjekerner.
- Indtil videre er vi ikke klar til at udstede et importforbud eller lignende, fordi det lader til at være forbigående, at smagssansen forsvinder. Men vi følger sagen tæt, og vi vil meget gerne høre fra danskere, der har oplevet fænomenet, siger Lulu Krüger.
/ritzau/