Annonce
Lokal nyt

Coronafri storby lige syd for Gedser

Foto: Anders Knudsen, arkivfoto

Rostock har erklæret sig selv coronafri. Byens danske overborgmester forklarer her, hvordan det er kommet så vidt.

Små to timers sejlads syd for Gedser ligger en storby, som for få dage siden erklærede sig selv coronafri efter, at der i de foregående 14 dage ikke var konstateret nogen nye corona-smittetilfælde.

Det er naturligvis Rostock, der er tale om - en by med godt 200.000 indbyggere og en dansk overborgmester, Claus Ruhe Madsen.

Radiostationen Radio 4 har talt med Claus Ruhe Madsen for at høre, hvordan det kan gå til, at så stor en by som Rostock nu tilsyneladende er helt fri for corona.

En af forklaringerne er, at man besluttede at gå drastisk til værks, så snart det første tilfælde af covid-19 blev konstateret.
- Da vi havde det første smittetilfælde på en skole, lukkede vi vores skoler og børnehaver og kørte vores rådhus ned, bortset fra vores sundhedsafdeling, og så satte vi også flere kræfter ind i sundhedsafdelingen, så vi kunne få lukket smittekæderne.

- Der var ikke mange, der syntes, at det var en god idé lige på det tidspunkt, men det lykkedes os at forhindre en større smittespredning. Vi har ikke haft nogen smittede endnu i Rostock, som vi ikke har kunnet efterspore og finde ud af, hvem de havde smittet og på den måde få lukket ned omkring dem, forklarer Claus Ruhe Madsen.

Samtidig besluttede overborgmesteren også, at en lang række sundhedsmedarbejdere skulle testes, uanset om de havde symptomer på corona eller ej.
- Vi startede med at teste folk uden symptomer, inden det blev anbefalet. Det var politifolk, sygehusmedarbejdere, medarbejdere i ambulancer og på plejehjem, fortæller Claus Ruhe Madsen.

- Ud fra en logisk tænkning syntes jeg, at det var mærkeligt, at man kun skulle teste folk, der allerede havde symptomer på corona. Det virkede lidt småtosset ikke at prøve at få fat i dem, der kunne være mistanke om kunne være "farlige", særligt omkring sygehuse, plejehjem og lignende - også fordi, vi vidste, at omkring 80 procent af de, der er smittet med corona, ikke har nogen symptomer på det.

- Derfor var det meget vigtigt, at vi gik ud og forsøgte at lukke ned i de risikoområder. Det var også noget, som blev anbefalet af WHO (verdenssundhedsorganisationen, red.), men den tyske regering syntes, at det var forkert at bruge ressourcer på det.

- Derfor betalte vi selv for testene. Jeg har lavet en aftale med en virksomhed, som laver gen-forskning. Det koster omkring 35 euro pr. test, fortæller Claus Ruhe Madsen.

I starten tilbød virksomheden endda at gøre det gratis. Ifølge overborgmesteren har Rostock fået omkring 10.000 tests gratis og efterfølgende selv betalt for en del yderligere.

For at forblive coronafrit område vil kommunen fortsat holde et højt beredskab og hele tiden holde øje med og indkredse eventuelle smittetilfælde.

- Jeg bryder mig ikke om tanken om at bygge nogen mure. Vi er en åben by, og vi glæder os til at få gæster, og så må vi bare passe på hinanden og holde afstand, siger Claus Ruhe Madsen.

Han tilføjer, at byen også gerne tager imod danske gæster, der måtte komme med færgen fra Gedser, men tilføjer i samme åndedrag, at det ikke er ham, men de nationale regeringer, der skal tage stilling til, hvornår det igen skal være muligt.

Overborgmesteren kommer også med nogle gode råd til, hvad andre byer eller større samfund kan gøre for at holde coronavirusset på afstand:
- Først og fremmest skal man blive ved at holde humøret oppe. Og så skal vi sørge for at blive ved med at holde afstand til hinanden - og teste, teste, teste.

- Jeg kan simpelthen ikke forstå, at det er noget, vi bliver ved at diskutere. Og når der bliver konstateret smittetilfælde, skal man ud og finde de folk, som har været i kontakt med de smittede. Det er det, myndighederne skal gøre. Og så skal borgerne også tage noget ansvar, siger han.

Ifølge Radio 4 er der indtil videre konstateret 75 tilfælde af coronasmitte i Rostock siden 10. marts.

Du kan høre hele interviewet med Claus Ruhe Madsen ved at KLIKKE HER og vælge udsendelsen mandag 27. april kl.7-8.

Indslaget starter cirka 19 minutter inde i udsendelsen.

  • Foto: Anders Knudsen, arkivfoto
Annonce
Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Annonce
Annonce
Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde