Annonce
Bolig

LOKALE HUSEJERE SCORER STORT PÅ STIGENDE RENTER

Masser af lokale boligejere omlægger i øjeblikket lån for hundreder af millioner kroner. Denne gang opstår gevinsten ved at lægge om til højere rente og skære en luns af gælden. Foto: Ingrid Riis
Lokale banker har travlt med at skifte boligejeres lån ud med nye - til højere rente. Det giver faktisk mening og penge til mange. Højere boligrente kan også give positiv afsmitning på tilflytning.

Umiddelbart lyder det som en dårlig salgbar vare: et nyt boliglån med klart højere rente end det, man har.

Men lige nu er det et slagnummer, som giver travlhed i lokale banker i Nykøbing.

Takket være de såkaldte opkonverteringer (se faktaboks) scorer lokale husejere stort på de stigende renter, som ellers giver anledning til panderynker de fleste steder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har mange kunder, som sidder med et lån på 0,5 eller 1,0 procent. Med den nuværende rente på 4,0 procent eller omlægning til et lån med variabel rente eksempelvis i fem år er der faktisk solid gevinst for rigtig mange, fastslår filialdirektør Thomas Pedersen, Danske Bank Nykøbing.

Mindre gæld

Meget kort fortalt er finten, at man kan skære måske op til 25 procent af sin restgæld i huset ved at lægge om. Og fortsat få en husleje, som måske ikke engang er højere end før, selv om renten er højere. Gælden er nemlig blevet mindre.

Sælger man huset, er der klar gevinst, fordi man skylder mindre. Men der er også mulighed for at låne i friværdien - og blive boende med økonomisk rygstød.

Regnestykket i faktaboksen forklarer øvelsen nærmere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Se ud i fremtiden

Også hos Jyske Bank her i området har man travlt med at skifte lavtforrentede lån ud med højere rente.

- Vi har mange opkonverteringer. En pæn del af vores kunder kan skære betragteligt af deres boliggæld og samtidig få en månedlig ydelse, som er absolut fornuftig, siger Susan Søgren, der er afdelingsdirektør i Jyske Bank Lolland-Falster.

- Men det er meget vigtigt at understrege, at vi går ind i en detaljeret rådgivning i hvert enkelt tilfælde. Det handler om at se ud i fremtiden og finde ud af, hvad den enkelte har af ønsker og muligheder, understreger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Psykologi

Bankerne kontakter i nogle tilfælde kunderne, hvis man umiddelbart vurderer, at der er økonomi i en omlægning for kunden.

- Der er en pædagogisk opgave nogle gange. Vi kan jo se, hvordan den øjeblikkelige rente på 4,0 procent fylder meget psykologisk - også i kundernes bevidsthed. Når man så kommer og siger, at det er en god ide at skifte et lån til 0,5 procent ud med et til 4,0 procent, kan det kræve en del at forklare sammenhængen. Det er jo heller ikke umiddelbart indlysende, som det var, da folk skiftede deres daværende eksempelvis 3,5 procents lån ud med et på 0,5 procent, siger Thomas Pedersen, Danske Bank.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Omstilling

Men der er sket holdningsændringer hos mange.

- Sådan groft skitseret, så skiftede man ikke sådan boliglån tidligere. Og slet ikke i vores område, hvor mange holdt fast i det, man har. Men det har ændret sig. Vi kan se på vores kunder nu, at det er helt almindeligt, at man har et boliglån i seks-syv år. Ikke nær de 30 år, som løbetiden almindeligvis er. Så man er indstillet på at skifte. Det ser vi så også med opkonverteringerne, siger Danske Bank-direktøren.

- Man kan altså skære i gælden og måske endda ikke stige i månedlig ydelse. Og selv om man gør, så kan det ligge rigtig mange år ude i fremtiden, før regnestykket ikke er positivt, tilføjer han.

Også Thomas Pedersen understreger, at en individuel afklaring er afgørende.

- Hvilke planer har man. Skal man blive boende? Skal man sælge? Skal man låne yderligere i huset? Der er meget at tage stilling til, siger Thomas Pedersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Højere krav

Højere boligrente giver altså mange lokale husejere økonomiske muligheder.

Men dyrere lån og især de stigende priser over en bred kam - inflationen var på rekordhøje 7,4 procent i maj - skaber til gengæld udfordringer for især nye boligkøbere.

Men på en lidt snirklet facon kan det faktisk også give fordele her i området, lyder vurderingen.

I Danske Bank laver man beregninger af en såkaldt modelfamilies muligheder og krav til økonomi på boligmarkedet.

- Det er gennemsnitstal, som for den enkelte virkelige familie kan meget se anderledes ud. Men der er fingerpeg. Her i Guldborgsund lyder kravet til husstandsindkomst for at købe et 140 kvadratmeter hus nu på lige knap 700.000 kroner. Det er cirka 45.000 kroner mere end på samme tid sidste år. Først og fremmest på grund af stigende priser på energi med mere. Det er ikke den stigende rente, der er afgørende, påpeger Thomas Pedersen.

Det kan være en pædagogisk opgave. Det er jo ikke umiddelbart indlysende, som det var, da kunderne skiftede til lån med lavere rente.

Thomas Pedersen, afdelingsdirektør Danske Bank Nykøbing

Men selv om 45.000 kroner i ekstra indkomstkrav bestemt er til at få øje på, ser det meget voldsommere ud andre steder.

På Frederiksberg er indkomstkravet buldret op med 263.000 kroner på et år. I Glostrup 132.000 kroner.

Opkonvertering - hvad gør man?

Der er et element af spekulation i såkaldt opkonvertering, fordi man også kigger hen mod på et senere tidspunkt måske at kunne lægge om til en igen faldende rente. Men lige nu er der et ganske stort hop fra et lån på måske 0,5 procent og op til 4,0 procent, så der kan skæres et stort beløb af gælden.

Det sker, fordi den stigende rente betyder, at kurserne på obligationerne falder. Man kan altså populært sagt købe de obligationer, der ligger bag ens nuværende lån, til et lavere beløb end det, man angiveligt skylder væk.

Man optager et nyt lån, der så er mindre end det oprindelige, fordi man har kunnet indfri gælden billigere. Til gengæld er det nye lån så med en højere rente.

Danske Bank i Nykøbing har følgende regneeksempel - i øvrigt baseret på en lokal kunde.

Boligejeren havde et 0,5 procents lån med afdrag. Restgæld 1.380.00 kroner. Restløbetid 27 år og tre måneder. Ydelse: brutto 5.300 kroner og netto 4.945.

Lånet kan - på grund af lavere kurs - indfries til 1.047.500 kroner.

Det nye lån på 4,0 procent er på 1.073.00 med afvikling over 27 år og tre måneder. Altså ligesom "det gamle lån" (Når det er 1.73.000 kroner, er det, fordi der også er omkostninger ved øvelsen - så banken får altid en forretning ud af det også ...). Ydelsen på det nye lån er brutto 5.750 kroner. Netto 4.725 kroner.

Man kunne også tage et 30-årligt nyt lån. Så er ydelserne 5.480 kroner brutto og 4.450 kroner netto. Lige meget hvordan er de månedlige nettoydelser altså lavere end før trods højere rente - fordi gælden er lavere og skattefordel højere.

Bliver man boende i huset, kan man måske omkonvertere til lavere rente senere. Sælger man huset, er gælden lavere, og eventuel gevinst højere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tilflyttere

- I de dyre områder især i Københavns-området vil vi nok se priserne stagnere. Måske endda falde. Men indkomstkravene vil fortsat være voldsomme. Derfor tror jeg også på, at mange i øvrigt økonomisk solide købere vil kigge ud fra især hovedstadsområdet og også til os i Guldborgsund. Mange har jo også fået mulighed for at arbejde hjemmefra i ganske stor udstrækning. Så stigende rente og inflation kan altså skabe en positiv efterspørgsel på boliger her og øge tilflytningen, siger Thomas Pedersen.

  • NYK villavej-2
    Masser af lokale boligejere omlægger i øjeblikket lån for hundreder af millioner kroner. Denne gang opstår gevinsten ved at lægge om til højere rente og skære en luns af gælden. Foto: Ingrid Riis
Annonce
Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt