Annonce
Videnskab

Rasende arkæologer: Det er et PR-stunt

Virgin Galactic fuldførte sin tredje kommercielle rumrejse 8. september. Ombord var et mellem 330.000 og 230.000 år gammelt Homo Naledi-tommelfingerled (ikke en hel hånd som vist symbolsk her). Grafik: Virgin Galactic og studie af Homo naledi-hænder
Arkæologer mener på ingen måde, at knogler skal sendes ud i rummet.

For første gang nogensinde er forstenede knogler fra menneskets forfædre blevet sendt ud i rummet. Der er tale om et tommelfingerled og et stykke af et kraveben, der stammer fra to uddøde menneskearter.

Men det er et fuldstændig unødvendigt PR-stunt, der i værste fald kan gøre uoprettelig skade på vigtigt biologisk materiale, lyder kritikken fra flere fagfolk. Det skriver Videnskab.dk.

- Trist og ret oprørende. Vidunderlige og dyrebare menneskelige rester, der bør behandles med omhu og respekt, bruges igen til ren selvpromovering, skriver Thomas Higham, professor i arkæologi ved Wien Universitet, på det sociale medie X, hvor andre forskere også blander sig i debatten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knogler i rummet

Tommelfingeren stammer fra et individ fra Homo naledi-arten og blev fundet i Sydafrika i 2013. Homo naledi dateres til at være mellem cirka 330.000 og 230.000 år gammel.

Kravebenet, der er fundet i 2013, også i Sydafrika, stammer fra arten Australopithecus sediba, og kan være op til 2 millioner år gammelt.

Det er den amerikansk-sydafrikanske palæoantropolog Lee Berger, der i sin tid opdagede Australopithecus sediba, der står bag projektet med at opsende fossilerne.

Knoglestykkerne skal fejre, hvad mennesket har udrettet med teknologi, skriver han i en ansøgning om at eksportere dem ud i rummet.

Fossilerne var om bord på Virgin Galactics tredje kommercielle flyvning med rumturister, der blev gennemført 8. september. Fra rumskibet lettede, og til det igen stod på Jorden, gik der lige under 13 minutter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lemfældig omgang knogler

I Danmark har arkæolog Jonas Holm Jæger også blandet sig i debatten. Han arbejder blandt andet med at analysere det biologiske materiale, der kan være tilbage i arkæologiske genstande.

Hver gang det lykkes at finde rester af protein og DNA i fossilt materiale, kan det give forskningen helt nye indsigter. I dette tilfælde kan knoglerne potentielt kaste lys over menneskets stamtræ.

- De er vigtige for at forstå hele udviklingshistorien, fra vi kravlede ned fra træerne, til vi begyndte at rejse ud i rummet. Det er generelt en lemfældig omgang med sjældent biologisk materiale i det, jeg ser som et PR-stunt," siger Jonas Holm Jæger, der er ph.d.-fellow ved Saxo-Instituttet på Københavns Universitet.

- Vi ved ikke, hvad der sker med en knogle, når den bliver udsat for de mængder af stråling, som astronauter bliver udsat for. Vi risikerer, at den nedbryder, hvad der måtte være tilbage af proteiner og DNA, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Knogler kan tage skade

Strålingen i rummet tæller blandt andet Solens infrarøde stråling. Fossilerne har været med på en såkaldt suborbital flyvning for rumturister, der er kendetegnet ved, at man kun når cirka 100 kilometer op og kun opholder sig i rummet i nogle minutter.

Forskere vurderer, at eksponeringen for stråling er minimal på den slags rumrejser. Til gengæld kan selve transporten i sig selv forårsage skade.

- Vibrationerne fra rumfartøjet under opsendelse og landing er væsentlige og kan sandsynligvis gøre skade på prøverne, selv hvis de er pakket omhyggeligt, siger Bethany Palumbo, der er chefkonsulent ved Statens Naturhistoriske Museums afdeling for konservering.

Videnskab.dk har kontaktet Lee Berger for at spørge ham, hvordan han forholder sig til kritikken, men han er ikke vendt tilbage på henvendelsen.

Til National Geographic siger Lee Berger, at knoglerne er "to af de bedst undersøgte og bedst replikerede genstande i vores samling," og at det har været afgørende for, at netop de to fossiler er blevet udvalgt til at komme i rummet.

  • Virgin Galactic fuldførte sin tredje kommercielle rumrejse 8. september. Ombord var et mellem 330.000 og 230.000 år gammelt Homo Naledi-tommelfingerled (ikke en hel hånd som vist symbolsk her). Grafik: Virgin Galactic og studie af Homo naledi-hænder
Annonce
Kultur

Kendt tv-vært har store ambitioner på Lolland-Falster - men har ét stort problem

Indland

Dræbte kone med kniv og håndvægt: Dømt til anbringelse

Annonce
Annonce
Kultur

Kendt tv-vært har store ambitioner på Lolland-Falster - men har ét stort problem

112

Blitz, blitz, blitz: Travl dag for politiets fartkontrol

Sport

NFC fik igen store klø

Indland

Dræbte kone med kniv og håndvægt: Dømt til anbringelse

Lolland

Købmand trækker sig: Har ikke tid

Lolland

Nu er den rejst: - Det er da rart. Jeg glæder mig til at blive færdig

Lolland

Lollandske børn går sultne i seng

Guldborgsund

Henter hjælp hos ekspert: Lokal bævers fremtid afgøres i løbet af et par uger

Sport

Direktør jubler: Den vildeste og største på Lolland-Falster

112

Dommer fængsler 15-årig i drabssag fra Husum - men ikke for drab

Sport

Den voldsomt onde ånd kommer til Nykøbing

Lolland

Tine sagde farvel til sosu-jobbet for at åbne egen klinik

112

Mand gik amok og slog politibetjent

Vejret

Weekendvejret på LF: Stort set tørt og varmest mod vest

112

Korsør-sagen: 15-årig pige fundet med strips om hænderne

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Havne-rådhuset: Direktør har 10 konkurser på CV’et

Politik

Vil erstatte den danske krone med euroen

Lolland

Forsinket færge udløser nødplan

Sport

Malte Ebert udgiver Danmarks officielle EM-sang

Lolland

Kommune på jagt efter drøvtyggende hjælp

Indland

Slut med notifikationer i hobetal på Aula

Kultur

Over 35 millioner afspilninger: Lokal musik-producerer har international succes