Det sidste bryg er tappet. I går tog arbejdere og funktionærer afsked med Maribo Bryghus.
Produktionen var lukket ned. Maskinerne stod stille, og det meste af øllet var allerede kørt væk.
Væk fra det bryghus, der i generationer havde leveret halvdelen af det pilsnerøl, der blev drukket på Lolland-Falster.
Der var plads i lagerhallen, skønt der endnu stod nogle stabler sodavand. Og godt det samme. Kantinen havde næppe kunnet rumme følget, til det endelige gravøl over byens industrielle flagskib gennem mere end 130 år.
Arbejdere, funktionærer, deres ægtefæller. Nogle få af bryghusets naboer, veteraner eller tidligere aftagere.
Solveig Larsen ser ud i den halvtomme hal. Hendes mand, Henning skal være med til at rydde bygningerne. Derefter er fremtiden uvis.
Foto: Jan Knudsen
Lars Henrik Poulsen har blot været på bryghuset i et par år. Startede som rengøringsmand i tapperiet, men blev siden af Hans Holtze oplært i at brygge.
- Det har været et inspirerende og lærerigt job, sagde Poulsen.
Nu følges de ad til bryggeriet i Faxe, hvor de må starte forfra med at opbygge anciennitet.
De kunne have overført den, hvis de havde givet afkald på deres fratrædelsesgodtgørelse.
- Nu skal vi lære de sjællændere at brygge ordentligt øl, sagde Hans Holtze.
Der var øl til gravøllet. Maribopilsnere, Classic, Den kraftige påskeøl; den fyldige, gyldenbrune Munkeøl.