Annonce
Lolland

LOLLANDS BORGMESTER FORVENTER AT TABE RETSSAG OM GRØNLÆNDERE

Det kan koste Lolland Kommune dyrt, at Kofoedsminde ligger i kommunen. Arkivfoto: Claus Hansen
Striden om regningen for kriminelle, udviklingshæmmede grønlændere skal for landsretten om et par uger. Det er unfair, at Lolland Kommune skal betale, mener borgmester.

LOLLAND: Når Lolland Kommune og Randers Kommune 23.-25. januar tørner sammen med den grønlandske kommune Sermersooq i en retssal i Vestre Landsret, ender Lolland og Randers højest sandsynligt med at tabe. Det forventer borgmester Holger Schou Rasmussen (S) i hvert fald.

Det er Sermersooq, der har stævnet de to danske kommuner, fordi de har afvist at betale en regning på adskillige millioner kroner. En regning for anbringelsen af eksempelvis udviklingshæmmede, kriminelle grønlændere.

En borger koster 12 millioner kroner

  • Striden mellem Lolland Kommune og den grønlandske kommune Sermersooq handler blandt andet om en en enkelt borger, der er anbragt på Kofoedsminde.
  • Da Folketidende i marts 2021 første gang fortalte om sagen, var regningen for denne borger på otte millioner kroner. Men udgiften øges dag for dag.

- Der er løbet på siden, så regningen er nu på omkring 12 millioner kroner. Og borgeren er stadig anbragt, så taxameteret kører bare, siger Thomas de Richelieu, der er Lolland Kommunes direktør for socialområdet.

Indtil for et par år siden betalte de grønlandske kommuner selv for anbringelserne, men i januar 2020 nåede Ankestyrelsen frem til, at regningen i visse tilfælde skal betales af danske kommuner, men hvis den anbragte grønlænder bliver dømt for kriminalitet begået i Danmark, så overgår regningen for anbringelsen derefter til den kommune, som grønlænderen opholder sig i.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og da Lolland Kommune lægger jord til Kofoedsminde, kan det altså blive Lolland Kommune. Men Lolland og Randers kommuner har altså i to konkrete sager afvist at betale, og derfor er de blevet stævnet af Sermersoog.

Vil gå til Højesteret

- Hvis den grønlandske kommune, der har lagt sag an, får ret - og det forventer vi bliver afgørelsen - er vi nødt til at kigge på, at man må ændre de regler eller kompensere de kommuner, der har de her institutioner. For der er ingen, jeg har talt med, der synes, det er rimeligt over for Lolland Kommune, at vi skal betale. Det er penge, der går fra vores egne borgere, og en opgave, som vi hverken selv har valgt eller kan styre, siger Holger Schou Rasmussen.

Men I forventer at tabe sagen?

- Ja. jeg føler, at vi principielt har en god sag, men i forhold til de regler, der er gældende, så er det sådan, at det er den kommune, der har institutionen, der skal betale. Men Kommunernes Landsforening støtter os, og vi vil tage den helt til Højesteret for at gøre opmærksom på det, indtil man finder en model til at håndtere det. Alt andet er urimeligt, for ellers kan vi jo ikke have sådan nogle institutioner, siger han.

Holger Schou Rasmussen understreger, at vi selvfølgeslig skal have institutioner som Kofoedsminde, og at de selvfølgelig skal kunne tage imod grønlændere. I Grønland har man nemlig ikke selv de nødvendige institutionstilbud til stærkt udviklingshæmmede borgere.

- De skal passes på ligesom alle andre, om de er grønlændere eller danskere. Det kan bare ikke være kommunen, der betaler, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kan mister kontakten

Holger Schou Rasmussen tilføjer, at sagen også handler om mere end regningen. Mange af de udviklingshæmmede borgere, der kommer til Danmark, har nemlig aldrig før været væk fra Grønland.

De siger farvel til familie og netværk og strander i et land 4.000 kilometer væk, uden kendskab til sprog, kultur og samfund. Og Danmark er ikke forpligtet til at sikre en kontakt til det grønlandske ophav, så hvis familien vil på besøg, skal den betale selv - hvilket kan gøre det svært at holde kontakt.

- Det er en gruppe borgere, der i forvejen er sårbare. Og når de bliver sendt væk fra Grønland, mister de let både relationer og kontakt til deres hjemland. De bliver efterladt uden større opfølgning og med deres grundlæggende borgerrettigheder placeret i en gråzone. Det kan ingen være bekendt, og det er derfor vigtigt, at vi får lavet den aktuelle retspraksis om. Det handler ikke blot om økonomi, men også om tryghed, sikkerhed og om at gøre det, der er etisk korrekt; Grønland bør tage hånd om sine egne. Uanset hvor de er, siger Holger Schou Rasmussen.

  • Det kan koste Lolland Kommune dyrt, at Kofoedsminde ligger i kommunen. Arkivfoto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik