Annonce
Lolland

Ny forplads indviet skulder ved skulder

Handicaprampen er central i den nye forplads. Men små plateauer og siddepladser i egetræ gør sammen med bedene i cortensstål en dyd ud af nødvendigheden og skaber et samlingspunkt i byen. Foto: Claus Hansen

Den nye forplads på banegårdspladsen i Maribo skal øge fællesskabet og tilgængeligheden.

MARIBO - Vi er gode til at stå sammen i Maribo!

Med de ord klippede formand for teknikudvalget i Lolland Kommune, Gert Mortensen (S), snoren og indviede den nye forplads på banegårdspladsen - i forening med Museum Lolland-Falsters formand Michael Fagerlund og samtlige fremmødte.

Hr. Mortensen orkestrerede en større folkebevægelse, da han fik alle til at komme helt tæt på og stå med højre hånd på sidemandens skulder. På den måde var alle med til at åbne forpladsen i fællesskab.

For forpladsen er for alle. Ønsket var at skabe bedre tilgængelighed til museum og turistformidling og samtidig skabe et levende byrum, der indbød til ophold.

Allerede nu er sidstnævnte opfyldt. Både unge og ældre har indtaget forpladsens bænke på de mange niveauer, når de venter på bus eller tog.

Planen var oprindeligt, at områdefornyelsen skulle drives om to akser i byen - og byskoven ved banegårdspladsen skulle være center på kulturaksen.

- De store tanker blev aldrig gennemført. Vi må erkende, at ting tager tid, penge og politisk vilje at gennemføre. Men af og til må man også erkende, at det er de små skridt, og ikke de store, forkromede tanker, der gør forskellen. Og i dag tager vi en stor hapser af områdefornyelsen, sagde formand for Museum Lolland-Falster, Michael Fagerlund i sin tale.

Han glædede sig også over, at forpladsen passer så fint ind i både banegårdspladsens øvrige design og områdefornyelsens øvrige projekter.

Teknikudvalgsformand Gert Mortensen glædede sig over, at handicappede og gangbesværede kan komme ind via rampen.

- Bedre tilgængelighed til museet og turistbureauet er noget, Handicaprådet længe har kæmpet for. Nu kan alle komme ind, og det er et meget stort plus, sagde han.

Gunnar Frederiksen fra Handicaprådet var den første, der rullede over dørtærsklen til Stiftsmuseet.

- Det er noget nemmere end at tage trapperne, grinede han.

Formand Merete Sørensen glædede sig over rampen, men havde endnu et ønske på ønskelisten.

- Vi kunne godt tænke os at få hele bygningen med, så man ikke bare kan komme ind i stueetagen, men også i resten af museet. Men det er et rigtig dyrt projekt, sagde hun og foreslog, at man i mellemtiden kan have små film fra udstillingerne på museet til at køre i stueetagen.

Gunnar Frederiksen holdt klar til at køre ind på museet for første gang i sit liv, mens tilskuerne klippede snoren skulder ved skulder sammen med Michael Fagerlund og Gert Mortensen. Foto: Claus Hansen

Mariteket skrinlagt

Den idé er direktør for Museum Lolland-Falster Ulla Schaltz også lun på. Hun glæder sig over samarbejdet med Handicaprådet.

- Problemet er, at museet bor i huse, der er bygget uden tanke på handicaptilgængelighed. Stiftsmuseet er bygget i mange niveauer. Dengang skulle man klatre op og ned ad trapperne og mødes af ærefrygt over al den finkultur, der mødte en på vejen. Men det er meget upraktisk indrettet med nutidens krav om tilgængelighed, siger hun.

Drømmen om at ombygge Stiftsmuseet til et Maritek, der skulle samle museum, arkiv og bibliotek i Maribo er endeligt skrinlagt. Så nu er drømmen at få yderligere tilgængelighed på alle niveauer, og for alle slags handicap.

- Det er en stor drøm ... men det er også en dyr drøm. Det her er et rigtig godt første skridt, siger Ulla Schaltz.

Forpladsens mange bede af det røde cortensstål skjuler den rampe, der nu giver bedre tilgængelighed til museum og turistbureau. Plateauer og siddepladser i egetræ skal skabe hygge og fællesskab. Foto: Claus Hansen
  • Handicaprampen er central i den nye forplads. Men små plateauer og siddepladser i egetræ gør sammen med bedene i cortensstål en dyd ud af nødvendigheden og skaber et samlingspunkt i byen. Foto: Claus Hansen
  • Gunnar Frederiksen holdt klar til at køre ind på museet for første gang i sit liv, mens tilskuerne klippede snoren skulder ved skulder sammen med Michael Fagerlund og Gert Mortensen. Foto: Claus Hansen
  • Forpladsens mange bede af det røde cortensstål skjuler den rampe, der nu giver bedre tilgængelighed til museum og turistbureau. Plateauer og siddepladser i egetræ skal skabe hygge og fællesskab. Foto: Claus Hansen
Annonce
Lolland

Henrik er ikke i tvivl: Den vil ødelægge vores by

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Annonce
Annonce
112

Stoppet med tåregas i bilen

Lolland

Henrik er ikke i tvivl: Den vil ødelægge vores by

Guldborgsund

Kampfly spottet over Falster: Her er forklaringen

Sport

Langt fra dansk rampelys har Mike fra Maribo høstet store trofæer

Lolland

Trods store ændringer: Gode nyheder fra Dølle

Erhverv

Scandlines skifter ud i direktionen: Her er de nye navne

Sport

NFH i DM-semifinalen efter gigantisk drama

Sport

Overrasket Kielstrup efter drama:  - For fanden da. Vi er i semifinalen

Lokal nyt

Melder tæt på udsolgt

Indland

Derfor hyler sirenerne i dag

Dølle

Husker du? Når damerne går fest-amok

Indland

Brand i skib i Køge: Nu kan borgere færdes frit

Guldborgsund

Har ligget der i årtier: Nu skal den rives ned

112

Skib i brand i Køge - sundhedsskadelig røg driver ind over byen

Indland

EasyPark får millionbøde: Oplyste ikke tilstrækkeligt om gebyr

Annonce
Annonce
Lokal nyt

- De er lige så farlige, som lastbilerne er i trafikken

Sport

Skæbnekamp for NFH: - Det vil være en kæmpe skuffelse

Lokal nyt

TV2 Øst-direktør færdig: Her er afløseren

Lolland

Vestas udvider i Nakskov og søger ansatte

Lolland

Lokal kirke får over 700.000 kroner til istandsættelse

112

Se video af voldsom bådbrand: - Det så grimt ud

Guldborgsund

Ny redningsbåd til Gedser endelig i udbud