Annonce
Tema

Første dag efter stormfloden

Foto: The State and University Library

Lolland-Falsters Stiftstidende (1835-1960) fortalte om stormfloden, da den ramte landsdelen i november 1872.

Da stormen ”Malik” meldte sig for nylig, var vi velorienterede både før og efter og kunne følge udviklingen over det meste af landet time for time.

Sådan var det ikke i november 1872, da stormfloden hærgede på Lolland og Falster.

I den seneste tid har Folketidende forsøgt at skildre, hvordan stormfloden blev oplevet, da den fandt sted. Altså dengang stormfloden var en nyhed, som man kunne læse om i Lolland-Falsters Stiftstidende, som var den lokale avis på den tid.

Stormfloden fandt sted onsdag 13. november 1872, og vi har fulgt den i Stiftstidende torsdag 14. november, hvor den var helt ny. Og igen i avisen lørdag 16. november, hvor der var beretninger fra det meste af landsdelen.

I denne artikel er vi nået til Stiftstidende fra mandag 18. november, hvor vi på forsiden finder beretninger om stormflodsdagene fra det meste af landet.
Det viser sig, at der også var snestorm, og i Jylland kørte togene fast i driverne.
Vi har valgt en række klip fra dagen, og begynder med avisens egen introduktion:

Stormfloden. Om den på flere steder af snefog ledsagede stormflods virkninger udenfor vort eget hårdt hjemsøgte distrikt meddeler vi følgende efterretninger:

Frederikshavn, den 14de novbr. (Frdhavns Av.)
Vinteren har allerede i går holdt sit indtog og det med stor strenghed. En melding fra de jydsk-fynske jernbaners toginspektorat i Aarhus i går aftes kl. 10 ¾ er sålydende: ”Fredericia-Vamdrupbanen på grund af oversvømmelse ved Kolding upassabel. Den regelmæssige drift over Fyn og i Jylland syd for Limfjorden er suspenderet. Oversvømmelse ved Strib. Ingen forbindelse mellem Fyn og Jylland på grund af storm. Snestorm overalt. Aftentoget til Aalborg sidder fast i sne ved Brabrand og middagstoget fra Frederikshavn sidder fast mellem Randers og Langaa.
Nattogene mellem Fredericia og Aarhus indstillede.”
Aftentoget i går fra Frederikshavn nåede Nørresundby i rette tid; derimod kørte toget i aftes fast ved Vraa Station, dernæst mellem Sindal og Kvissel og nåede endelig i nat kl. 2 tilbage til Sindal. Sneplove er i dag tidlig udsendte fra Nørresundby og Frederikshavn. (-)

Aarhus, den 14de. (Aarh. Stifts-tid.)
Snestormen tog i går først af ud på aftenen, og først i dag kan man overse virkningerne af et uvejr, der må regnes til de voldsomste, som have hærget vor kyst i mands minde. Overalt langs stranden finder man spor af bølgernes og stormens magt. I havnen er bølgeskærme og bolværksbeklædningerne gennembrudte og ødelagte på alle kanter, og den store søndre mole, som nu i henved 30 år har trodset elementerne, har aldrig set så medtaget ud. (-)

Middelfart, dem 15. (Middelfart Av.)
Ødelæggelserne, som er forårsagede ved orkanen og højvandet i onsdags, lader sig nu overse, men ikke beregne. Onsdag aften kl. 10 ophørte orkanen, og vandet faldt i løbet af natten, efter at det i omtrent 16 timer havde haft en højde af fra 7 til henimod 9 fod over dagligt vande. Langs kysten, hvor søen stod lige ind, er vandet gået ind i de fleste haver; hestebanen har på enkelte steder lidt meget, idet skinnerne på et par steder dels er sunkne, dels skredne til side med samt underlaget. Skibsbroen har ikke lidt meget, derimod har dampskibsbroen taget megen skade. Hele dette års opmudringsarbejde i havnen er blevet ødelagt, idet man ufornuftigvis har ladet tå til med et plankeværk til dæmning, hvor der burde have været sat et ordentligt bolværk. (-)
Langs kysten ud til kongebroen har søen revet ikke så få træer omkuld, og i de to nærmest kongebroen liggende huse, stod vandet i stuerne. Selve kongebrohavnen har ikke lidt synderlig skade, men værst på denne side af kysten har søen været hos fisker Hans Nielsen ved Hindsgavls bro. Vandet stod her halvanden alen højt i værelserne og har på flere steder gennembrudt murene, ligesom møbler og klæder er ødelagte. Mandens syge familie var bragt op i et værelse på loftet, men da hele huset til sidst var omflydt af vand, blev de to syge mennesker bragt i en båd, som sejlede hen til loftslugen. De førtes op til hovedgården, hvor de endnu befinder sig. (-)

I Kolding var Havnealleen aldeles oversvømmet og vandet trængte ind i de langs den liggende huse, fra hvilke enhver udgang var spærret. I gårdene i Søndergade stod vandet lige så højt. Gæs og ænder svømmede omkring i gårdene, ja selv rotterne forlod deres skjulesteder og svømmede omkring mellem tømmer og alle slags kar. I enkelte gårde måtte man i både få svin og kreaturer bragt på det tørre.

I Fredericia steg vandet til en højde, som man ikke har set siden vandfloden i 1825; det oversvømmede de lavt liggende dele af byen, havnepladserne, saltværket, den forreste del af anlægget, engene omkring gasværket, den nederste del af Prindsesse-, Gothers-, Venders- og Norgesgade med derimellem liggende gårde og enge.

Ved Bogense er der anrettet megen skade på dæmningerne ved kysten; i havnen er nogle større fartøjer, som lå fortøjede ved den vestre mole, blevet kastet over mod den søndre mole, hvor de står på grund.
I Faaborg steg vandet så højt at Gasværket var omflydt og ilden slukkedes under retorterne.

Assens, den 14de, (Ass. Av.) Oversvømmelse af den ved havnen liggende lavere del af byen vedvarede hele gårsdagen; først sildig i aftes begyndte vandet at synke og i morges var atter den almindelige vandstand indtrådt.
Mange af de bygninger langs stranden, hvori vandet var trængt ind, ertil dels i høj grad ødelagte, idet vægge og skillerum er styrtet sammen, døre og vinduer samt plankeværker og hegn omstyrtede og bortskyllede; tillige er en stor del af det på havnepladsen henliggende tømmer, brædder osv. Fært bort af vandet.
Desværre er mange af dem, der er ramte af denne ulykke, uformuende og trængende til hurtig hjælp; en komite, som vil søge at yde dem denne bistand, er også allerede sammentrådt.

Svendborg, den 14de. (Svendb. Amts-tid.) En orkanagtig storm af ØNØ i går nat og hele dagen i går foranledigede, at vandet i stranden i løbet af gårsdagen sted 7 fod og 8 tommer over dagligt vande, et højvande, som selv de ældste beboere her ikke kunne mindes at have oplevet og som havde til følge, at vandet ikke alene oversvømmede de til stranden stødende haver og pladser, men også trængte ind i underste etage af husene i Kullinggade og den del af Brogade, der fører fra Gaasetorvet til Skibsbroen, hvorved megen ulempe og tab tilføjedes beoerne, som tildels i pramme måtte forlade deres boliger. I flere ved stranden liggende pakhuse, deriblandt toldbodspakhuset, trængte vandet ligeledes ind og anrettede ikke ubetydelig skade. (-)

Rudkjøbing, den 14de. (Langel. Av.) I går havde vi en orkanagtig storm, og vi var som midt i vinteren, idet der om morgenen var stærkt snefog. Stormen drev en sådan flod ind, at hele havnepladsen og haverne ved stranden stod under vand lige op til bygningerne. Man så tømmerstykker, brædder og andre genstande drive omkring, og meget er gået tabt. Kl. 4½ var vandstanden nået til en sådan højde (ca. 8 fod over dagligt vande), at selvgamle folk ikke mindes en lignende. (-)

  • Lolland-Falsters Stifts-Tidende 1872-11-18
    Foto: The State and University Library
Annonce
Sport

Sydhavsspiller gik målamok: - Scorede halvdelen af målene i flot sejr

Annonce
Annonce
Sport

Sydhavsspiller gik målamok: - Scorede halvdelen af målene i flot sejr

Sport

Team Sydhavsøerne henrykte den gamle rævehule

Lolland

Klar til ekspropriation: Nyt boligområde kan være på vej

Lolland

Årets tillidsrepræsentant er fra Lolland - og har mistet sit job

Maribo

Nyt studiespor skal hjælpe på stort problem

112

Tiltalt: Stak af med hunde efter brutal vold

112

Kvinde standset igen, igen: Politiet beslaglagde bilen

Guldborgsund

Nødvendig livsnerve ødelagt: Man kan ikke bare afskrive os

112

Fartbølge rammer Lolland: Fotovogn afslører mange fartsyndere

Guldborgsund

Smadret af stormen: Havn lukket hele næste år

Lolland

Løfter stjerne-sløret: Popdronning kommer til Lolland

Retten i Nykøbing

19-årig er dømt for at dræbe sin far med mindst 60 knivstik

Sport

Aflyst på grund af corona: Sagde nej til gratis point

112

Større narkosag på Lolland: Sigtet for kilovis af kokain

Annonce
Guldborgsund

Stamgæst: Det var én af årets vigtigste nyheder

Guldborgsund

Lottomillionær vil til Falster

Guldborgsund

Smadret for millioner: Nu er skaderne gjort op

Guldborgsund

Bitter Brædder: - Det er slet ikke mig

112

Dagens dyreste færgetur: Hunde skyld i stor bøde

Ugeavisen Guldborgsund

Børn pyntede op i Bispegade

Vejret

Regn på vej til Sydhavsøerne

Lolland-Falster

Forrest i stemme-feltet: Lokalt museum kan vinde betydningsfuld pris

Guldborgsund

Revyen fjerner sig fra teatret: Her åbner det nye kontor

Guldborgsund

Professor vender hjem: Nyt center åbner på Falster

112

Masser af kontroller - så mange blev sigtet

Vejret

DMI: Sådan er chancerne for hvid jul

Politik

Ny minister går af igen: - Min krop og vilje deler åbenbart ikke livsdrøm

112

Ældre kvinde svindlet: Stak af med værdifuld kuvert

112

72 taget i fartkontroller

Guldborgsund

Forrygende start for lokal Biltema: Ligger nummer et i Danmark

Guldborgsund

Særlig bygning hærget af vind og vejr

112

- De har noget sindssygt vigtigt og avanceret udstyr

Lolland

Stoppet med lille pige i bilen: Det var ikke forsvarligt

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Ungt trekløver tager over: Kendt landevejskro genåbner restauranten

Ugeavisen Guldborgsund

Salt kan give meget ømme poter

Indland

Smitten med luftvejssygdomme spreder sig drastisk

112

Voldtægtsdømte afskæres fra afsoning med fodlænke

Vejret

Torsdag morgen: Sådan ser det ud på vejene

Lolland

Med ét slag bliver de værdiløse: Det er svindel og bedrag!

Specialskolen Lolland

- Det begynder at nærme sig uforskammethed

112

15-årig pige angrebet med slag og spark

Vejret

Store lokale forskelle

112

Sanjay Shah er tavs i retten om udbytteskat

112

Villa-branden på Lolland skal nu undersøges

Vejret

Massevis af sjap: Veje kan "være vanskelige" at køre på

Indland

Lavbundsjorde forsvinder hurtigere end ventet og sender CO2 til vejrs