Annonce
Udland

EU-lande styrker egne grænser mens migrationspagt trækker ud

Tyskland indfører grænsekontrol kort efter, at Frankrig har fordoblet antallet af soldater på grænsen til Italien. Manglen på en fælles asyl- og migrationspolitik er kritisk, mener formanden for EU-Parlamentets største gruppen, Manfred Weber. Foto: Yara Nardi/Reuters
Tyskland indfører grænsekontrol kort efter, at Frankrig fordoblede antallet af soldater på grænse til Italien.

De åbne grænser i Schengen er for alvor kommet under pres, mens EU har svært ved at enes om en ny fælles migrationspagt.

Onsdag meddelte Tyskland, at man vil indføre udvidet grænsekontrol over for Polen og Tjekkiet. Det sker for at bremse illegal indvandring.

Ifølge Tysklands indenrigsminister, Nancy Faeser, afslører stigningen i antallet af ankomne migranter sprækkerne i EU's asylsystem:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- EU's grænser har brug for bedre kontrol. Ellers er Schengen-grænsesystemet i fare, sagde hun ifølge nyhedsbureauet Reuters på en pressekonference i Berlin.

Den tyske beslutning kommer, kort efter at Frankrig i midten af september besluttede at fordoble antallet af soldater på grænsen til Italien. Samtidig satte Frankrig droner og fly ind. Det skete efter en stor stigning i antallet af migranter, der ankommer til den italienske ø Lampedusa.

Frankrigs indenrigsminister, Gerard Darmanin, vakte efterfølgende opsigt ved at love, at "Frankrig ikke vil tage imod en eneste migrant fra Lampedusa". Det skete på et møde med hans italienske kollega, Matteo Piantedosi, i Rom.

Dermed har Frankrig reelt lukket sin grænse over for Italien.

Udmeldingerne kommer på et tidspunkt, hvor EU-landene fortsat ikke er enige om deres indstilling til en fælles asyl- og migrationspolitik.

På et møde torsdag er EU's asylpolitik på dagsordenen som et informationspunkt. Men der er ikke lagt op til, at ministrene skal træffe en beslutning.

Det ærgrer Manfred Weber, der er formand for den konservative EPP-gruppe, der er den største i EU-Parlamentet. Han ønsker, at ministerrådet afslutter deres behandling hurtigt, så migrationspagten kan forhandles på plads med EU-Parlamentet.

- Vi skal have et klart signal fra ministerrådet om, at de er klar til at forhandle om hele pagten. Hvis ikke vi har en fuld pakke på bordet, så kan vi ikke komme videre, siger Manfred Weber.

Han ser migrationspagten som svaret på udfordringerne med et stigende antal såkaldt irregulære migranter, der ankommer til EU i både over den centrale del af Middelhavet.

- Vi risikerer at spilde en masse penge, hvis vi kommer tilbage til det gamle system, hvor de enkelte lande hver især laver deres egen grænsekontrol. Vi skal have grænsekontrol på de ydre grænser. Så kan man kontrollere migrationsstrømmene, siger Manfred Weber.

På Lampedusa giver man dog ikke meget for Manfred Webers forhåbning om, at migrationspagten vil løse EU's migrationsudfordring. Det fortæller Dansk Folkepartis medlem af EU-Parlamentet, Anders Vistisen, der onsdag besøger øen.

- Borgmesteren på Lampedusa har lige sagt, at migrationspagten ikke er noget, der vil hjælpe på deres situation, da det ikke løser den fundamentale udfordring i, at folk har lyst til at komme til Europa.

- Jeg oplever en enorm frustration hernede. I løbet af den sidste uges tid er der kommet flere mennesker til den lille ø end der er af indbyggere på øen, siger Anders Vistisen.

I stedet for migrationspagten foreslår Dansk Folkeparti grænsekontrol og en "push back-model", der skal sende folk tilbage frem for ind i EU.

- Dem, der forsøger at komme ulovligt, skal hverken til Danmark eller Europa. Det er det eneste redskab, vi har set, der er effektivt, siger Anders Vistisen.

/ritzau/

  • EU-lande styrker egne grænser mens migrationspagten trækker ud
    Tyskland indfører grænsekontrol kort efter, at Frankrig har fordoblet antallet af soldater på grænsen til Italien. Manglen på en fælles asyl- og migrationspolitik er kritisk, mener formanden for EU-Parlamentets største gruppen, Manfred Weber. Foto: Yara Nardi/Reuters
Annonce
Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Udland

Mistænkt bag attentat på premierminister er anholdt

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Boksning

18-årige Cecilie overbeviste

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik