Annonce
lolland

Droppede gymnasiet for at spille orgel

Som regel ser man slet ikke Vibeke Vanggaard, fordi hun sidder ved det store orgel langt oppe på etage over kirkerummets østlige ende over indgangspartiet. Foto: Daniel Brøns
For domorganist Vibeke Vanggaard gik en drøm i opfyldelse, da hun i januar 2017 pludselig fik jobbet som domorganist i Maribo. Siden hun var 13 har hun spillet orgel op til syv timer om dagen – og har stadig ambitioner om at blive bedre.

MARIBO: Er man vild med orgeler, så må Maribo Domkirke bestemt være det helt rigtige sted. Hele tre orgler findes i domkirken i dag, og ét af dem har Vibeke Vanggaard selv taget initiativ til at skaffe til kirken. Det stod nemlig i hendes gamle tjenestested i Strøby Kirke, hvor hun bor med sin mand, der er organist i Klosterkirken i Nykøbing.

- Faktisk havde jeg et så fantastisk job i Strøby, at jeg vidste, at jeg kun ville skifte det ud, hvis jeg fik arbejde i Maribo Domkirke, der jo har et helt fantastisk kirkerum og et af Verdens mest interessante orgler, siger hun og fremviser kirkens enorme ”romantisk-symfoniske” orgel, der formentlig skal dateres helt tilbage til slutningen af 1800-tallet.

- Sådan et orgel drømmer alle organister om at komme til at arbejde på, og jeg nyder hele tiden at lære nye variationer af alt det, som instrumentet kan, siger domorganisten, der føler sig heldig, fordi hun ankom til domkirken på et tidspunkt, da der var gang i masser af nyskabelser i kirken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På det tidspunkt var domprovst Anne Birgitte Reiter også ny i kirken, der fik nye aktiviteter ind som natkirke med meditations-labyrint og musik, markedskoncerter ved onsdagsmarkeder, nyudvikling af aktiviteterne for familier – og meget andet, siger Vibeke Vanggaard, der som organist har ledelsen af alt det musikalske i menigheden.

- Det handler om alt muligt, såsom administration og samarbejde med hjælpeorganisten og de 12 ansatte kirkesangere, ligesom det handler om ambitionerne for kirkens frivillige kor, siger Vibeke Vanggaard, der også kvalitetssikrer bestillingen af koncerter udefra.

- Der er rigtigt meget koordinering i kulturelt arbejde. Skal man for eksempel lave en koncert med kirkens kor og kor udefra – og måske musikere udefra, så skal alle jo kende programmet og øve sig i god tid, så der er ikke så meget i arbejdet, man bare lige gør, forklarer hun.

Kreativt orgel

Skal Vibeke Vanggard fordybe sig, så har hun dog heldigvis rig mulighed for at gøre det med sin egen musik, som hun har udviklet flittigt på siden starten.

- Jeg øver mig stadig enormt meget, og jeg nyder også at tage nye udfordringer op. Derfor har jeg blandt andet indført koncerten ”Brændende Kærlighed” ved Sankt hans, der giver borgerne mulighed for at komme med ønsker, som jeg så skal fremføre som orgelmusik. Det er simpelthen bare så sjovt, selv om der er meget arbejde i det, når man skal omskrive pop eller rock musik til noder, der kan bruges af en organist, forklarer organisten der dog allerede i dag har etableret en solid samling af numre, som man i dag kan finde på at bestille til begravelser og bryllupper.

- Jeg plejer ikke at sige nej til en udfordring, og heldigvis bliver man ikke stoppet, for vi er jo på en egn, hvor mennesker er meget åbne for udvikling af traditionerne, siger domorganisten, der selv er født i Aalborg, men holder meget af den hjertelige måder man møder hinanden på Lolland-Falster.

- Det minder meget om mentaliteten på Stevns, hvor man også er et lille samfund, der passer på hinanden, siger Vibeke Vanggaard, der glæde sig over, at hun som organist har mulighed for at være tæt på publikum også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Små orgler tæt på

- De to små orgler i kirkerummet er forbundet til piberne med et kabel, så jeg kan sætte mig helt henne i midten af kirkerummet, når jeg vil i tættere kontakt med publikum, så det gør jeg ved særlige lejligheder, siger organisten, der er utrolig glad for sit udvalg af orgler.

- Det lille fra Strøby Kirke er købt med hjælp fra Augustinus-fonden og er helt unikt til barok-musik og samspil, så vi har noget til alle stilarter, siger domorganisten, der uddannelsesmæssigt godt kan præsentere et flot C.V.

- Det plejer jo ikke at være en fordel at gå ud af gymnasiet i utide, men det gjorde jeg, fordi jeg ellers ikke ville have tid til at øve mig de mindst syv timer om dagen. Et engagement, der sikrede mig job som organist i Mou Kirke som 14-årig – og som førte mig gennem optagelsesprøven til konservatoriet som 17-årig, siger hun og tilføjer, at hun siden konservatoriet har læst videre som solist i både Frankrig og Danmark, inden hun blev organist i Betlehemskirken i København – og siden blev det i Strøby.

- Jeg har også selv sunget i pigekor – og spillet en del klaver naturligvis også, siger organisten, der faktisk startede musikken på netop klaveret som 14-årig.

- Men jeg fandt ud af, at orgel var sjovere – og samtidig var der større mangel på organister, så det var et fornuftigt valg af fokus også, siger Vibeke Vanggaard, der måske også valgte embedet, fordi hun nyder at være med til at understøtte den kirkelige oplevelse, som præsten også arbejder med.

- Jeg opfatter mig selv som kristen og vil gerne være med til at udbedre budskabet. Derfor er det herligt, at jeg har fundet en vej til at gøre det, siger den engagerede organist, der dog heldigvis også har tid til andre ting end arbejde, når hun endelig har fri.

- Jeg får da tid til skiferie en gang om året, men ellers så er jeg faktisk hjemmemenneske, der nyder at komme hjem og slappe af, når dagens travle program er overstået, siger hun og tilføjer, at det kan være, at hun får lidt mere fritid, hvis hun sammen med sin mand en dag rykker sydpå. Lige nu er børnene snart voksne og flyttet hjemmefra.

- Det er klart, at det kan komme på tale, når vi kun har os selv at tænke på, men heldigvis holder jeg af at køre i bil, så det er ikke noget, som vi absolut behøver at gøre, før vi føler, at tidspunktet er helt rigtigt, siger hun.

  • Som regel ser man slet ikke Vibeke Vanggaard, fordi hun sidder ved det store orgel langt oppe på etage over kirkerummets østlige ende over indgangspartiet. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Annonce
Annonce
Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand