Annonce
lolland

Droppede gymnasiet for at spille orgel

Som regel ser man slet ikke Vibeke Vanggaard, fordi hun sidder ved det store orgel langt oppe på etage over kirkerummets østlige ende over indgangspartiet. Foto: Daniel Brøns
For domorganist Vibeke Vanggaard gik en drøm i opfyldelse, da hun i januar 2017 pludselig fik jobbet som domorganist i Maribo. Siden hun var 13 har hun spillet orgel op til syv timer om dagen – og har stadig ambitioner om at blive bedre.

MARIBO: Er man vild med orgeler, så må Maribo Domkirke bestemt være det helt rigtige sted. Hele tre orgler findes i domkirken i dag, og ét af dem har Vibeke Vanggaard selv taget initiativ til at skaffe til kirken. Det stod nemlig i hendes gamle tjenestested i Strøby Kirke, hvor hun bor med sin mand, der er organist i Klosterkirken i Nykøbing.

- Faktisk havde jeg et så fantastisk job i Strøby, at jeg vidste, at jeg kun ville skifte det ud, hvis jeg fik arbejde i Maribo Domkirke, der jo har et helt fantastisk kirkerum og et af Verdens mest interessante orgler, siger hun og fremviser kirkens enorme ”romantisk-symfoniske” orgel, der formentlig skal dateres helt tilbage til slutningen af 1800-tallet.

- Sådan et orgel drømmer alle organister om at komme til at arbejde på, og jeg nyder hele tiden at lære nye variationer af alt det, som instrumentet kan, siger domorganisten, der føler sig heldig, fordi hun ankom til domkirken på et tidspunkt, da der var gang i masser af nyskabelser i kirken.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- På det tidspunkt var domprovst Anne Birgitte Reiter også ny i kirken, der fik nye aktiviteter ind som natkirke med meditations-labyrint og musik, markedskoncerter ved onsdagsmarkeder, nyudvikling af aktiviteterne for familier – og meget andet, siger Vibeke Vanggaard, der som organist har ledelsen af alt det musikalske i menigheden.

- Det handler om alt muligt, såsom administration og samarbejde med hjælpeorganisten og de 12 ansatte kirkesangere, ligesom det handler om ambitionerne for kirkens frivillige kor, siger Vibeke Vanggaard, der også kvalitetssikrer bestillingen af koncerter udefra.

- Der er rigtigt meget koordinering i kulturelt arbejde. Skal man for eksempel lave en koncert med kirkens kor og kor udefra – og måske musikere udefra, så skal alle jo kende programmet og øve sig i god tid, så der er ikke så meget i arbejdet, man bare lige gør, forklarer hun.

Kreativt orgel

Skal Vibeke Vanggard fordybe sig, så har hun dog heldigvis rig mulighed for at gøre det med sin egen musik, som hun har udviklet flittigt på siden starten.

- Jeg øver mig stadig enormt meget, og jeg nyder også at tage nye udfordringer op. Derfor har jeg blandt andet indført koncerten ”Brændende Kærlighed” ved Sankt hans, der giver borgerne mulighed for at komme med ønsker, som jeg så skal fremføre som orgelmusik. Det er simpelthen bare så sjovt, selv om der er meget arbejde i det, når man skal omskrive pop eller rock musik til noder, der kan bruges af en organist, forklarer organisten der dog allerede i dag har etableret en solid samling af numre, som man i dag kan finde på at bestille til begravelser og bryllupper.

- Jeg plejer ikke at sige nej til en udfordring, og heldigvis bliver man ikke stoppet, for vi er jo på en egn, hvor mennesker er meget åbne for udvikling af traditionerne, siger domorganisten, der selv er født i Aalborg, men holder meget af den hjertelige måder man møder hinanden på Lolland-Falster.

- Det minder meget om mentaliteten på Stevns, hvor man også er et lille samfund, der passer på hinanden, siger Vibeke Vanggaard, der glæde sig over, at hun som organist har mulighed for at være tæt på publikum også.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Små orgler tæt på

- De to små orgler i kirkerummet er forbundet til piberne med et kabel, så jeg kan sætte mig helt henne i midten af kirkerummet, når jeg vil i tættere kontakt med publikum, så det gør jeg ved særlige lejligheder, siger organisten, der er utrolig glad for sit udvalg af orgler.

- Det lille fra Strøby Kirke er købt med hjælp fra Augustinus-fonden og er helt unikt til barok-musik og samspil, så vi har noget til alle stilarter, siger domorganisten, der uddannelsesmæssigt godt kan præsentere et flot C.V.

- Det plejer jo ikke at være en fordel at gå ud af gymnasiet i utide, men det gjorde jeg, fordi jeg ellers ikke ville have tid til at øve mig de mindst syv timer om dagen. Et engagement, der sikrede mig job som organist i Mou Kirke som 14-årig – og som førte mig gennem optagelsesprøven til konservatoriet som 17-årig, siger hun og tilføjer, at hun siden konservatoriet har læst videre som solist i både Frankrig og Danmark, inden hun blev organist i Betlehemskirken i København – og siden blev det i Strøby.

- Jeg har også selv sunget i pigekor – og spillet en del klaver naturligvis også, siger organisten, der faktisk startede musikken på netop klaveret som 14-årig.

- Men jeg fandt ud af, at orgel var sjovere – og samtidig var der større mangel på organister, så det var et fornuftigt valg af fokus også, siger Vibeke Vanggaard, der måske også valgte embedet, fordi hun nyder at være med til at understøtte den kirkelige oplevelse, som præsten også arbejder med.

- Jeg opfatter mig selv som kristen og vil gerne være med til at udbedre budskabet. Derfor er det herligt, at jeg har fundet en vej til at gøre det, siger den engagerede organist, der dog heldigvis også har tid til andre ting end arbejde, når hun endelig har fri.

- Jeg får da tid til skiferie en gang om året, men ellers så er jeg faktisk hjemmemenneske, der nyder at komme hjem og slappe af, når dagens travle program er overstået, siger hun og tilføjer, at det kan være, at hun får lidt mere fritid, hvis hun sammen med sin mand en dag rykker sydpå. Lige nu er børnene snart voksne og flyttet hjemmefra.

- Det er klart, at det kan komme på tale, når vi kun har os selv at tænke på, men heldigvis holder jeg af at køre i bil, så det er ikke noget, som vi absolut behøver at gøre, før vi føler, at tidspunktet er helt rigtigt, siger hun.

  • Som regel ser man slet ikke Vibeke Vanggaard, fordi hun sidder ved det store orgel langt oppe på etage over kirkerummets østlige ende over indgangspartiet. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Annonce
Annonce
Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Lolland

Smidt ud igen og igen: Nu laver drengene dokumentar om det

Nykøbing

Advarede efter voldsomt snefald: Vejene var spejlglatte

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Annonce
112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Vejret

- Vi forventer, at det tager til

Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Annonce
Annonce
112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

112

345 taget i fartkontroller

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

112

Tog våben med på værtshus

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

Guldborgsund

Flydespærrer lagt ud: Olie løber ud i åløb

Lokal nyt

Nyt stort projekt skal udvikle by og land på tværs af Femern Bælt