Annonce
Ugeavisen Lolland

Her taler vi slet ikke om krigens rædsler

Jannie fra Dannemare er ikke en af de værst ramte. Men hun nyder fællesskabet og har i dag tage sin søn med til træningen. Foto: Daniel Brøns
Når ex-soldaterne fra Lolland-Falster mødes ved aktiviteterne i ”Safe Zone”, så handler det slet ikke om at snakke om krig. Det handler om at holde humøret oppe – på samme måde, som man gjorde det i det særlige fællesskab, der fandtes i forsvaret.

MUSSE/HUNSEBY/DANNEMARE: - Har du husket kagen?

Sådan lyder en af de første bemærkninger denne tirsdag eftermiddag i Musse, hvor skydetræneren Per Lohse atter engang er kørt ugens tur fra Hunseby til Musse for at møde dem, der har lyst til at hygge sammen og få øvet lidt skydning.

Og bemærkningen om kage er ikke helt uvæsentlig, for kage og kaffe er mindst lige så vigtigt som selve skydetræningen på pistolbanen, forklarer Jannie Barfoed-Høj, der er fra Dannemare og har været udsendt i krigszoner to gange. Hun er ikke en af de værst ramte, men lever med sin PTSD, selv om hun samtidig klarer sit fuldtidsarbejde som sundhedsplejerske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Jeg tror egentlig godt, at jeg kunne leve uden det her tilbud, men det er utrolig godt for vores mentale helbred at kunne mødes med nogen, der har den samme baggrund som os selv, og som har oplevet det helt særlige fællesskab, der findes i forsvaret, siger sundhedsplejersken, der også har engageret sig i foreningen ”5. september”, som ærer de danske udsendte.

Inde i mødelokalet er der akkurat plads til alle i dag, hvor i alt tre veteraner er dukket op - sammen med de to frivillige trænere i ”Safe Zone” Per Lohse og Johnny Johanson. Jannies søn er også med i dag, så der er i alt syv personer med til træningen.

Traumer sætter sig fast

De to andre veteraner – Poul Nyholm fra Stubbekøbing og Christian Bæhr fra Nykøbing – er noget hårdere ramt mentalt end Jannie. De er begge pensioneret på grund af deres PTSD, men har det efter omstændighederne rimeligt. Christian fortæller, at han kun bruger en tiendedel af den dosis, som Poul bruger for at kunne falde i søvn om aftenen, og at han synes, at han efterhånden har fået det ret godt.

Til gengæld er det gået lige modsat fra Poul Nyholm, der i flere år efter sin hjemsendelse fra Balkan for 23 år siden faktisk havde det nogenlunde og var i arbejde – og blandt andet arbejdede som selvstændig massør – og som medarbejder i IT branchen. Men hele 18 år efter hjemsendelsen begyndte han at få det værre og værre – og begyndte at få angst og trække sig fra samværet med mennesker.

- Jeg lider af en form for angst på grund af min PDSD, så jeg orker ikke at være sammen med alt for mange mennesker. Som du ser, har jeg sat mig med ryggen mod døren i dag, og det gør jeg kun, fordi jeg er 100 procent sikker på, at jeg er sammen med venner, siger førtidspensionisten, der i dag er ved at istandsætte en båd, som han kan bo i.

- Jeg kan slet ikke holde det ud, hvis der er urolige naboer, og det var der i min sidst bolig i et rækkehus, hvor naboen havde et alkoholproblem og var meget opsøgende. Jeg kan slet ikke holde den slags ud, forklarer veteranen, der er sikker på, at det er traumerne fra hans ophold på Balkan, der ikke vil slippe.

- Heldigvis kan jeg godt gå i Netto og klare de daglige ting. Men jeg kører aldrig i bus og tog, og hvis en bil pludselig bremser lige ved mig, så bliver jeg panisk. Det gør det svært at fungere i dagligdagen, siger Poul Nyholm, der derfor benytter sig af mange tilbud fra Safe Zone, der også omfatter bål-hygge, udflugter og meget andet året igennem.

Det billede kan Jannie Barfoed-Høj godt genkende.

- Jeg lider ikke så alvorligt af PTSD, men man er ikke helt som de andre længere og er meget mere opmærksom på, om omgivelserne kan udgøre en trussel. Jeg registrerer det lige med det samme, hvis nogen lusker rundt, en ukendt bil pludselig holder i vejkanten – eller noget andet, som man bør være opmærksom på, siger hun og erkender samtidig, at hun måske har været heldig, at hun ikke har det værre, selv om hun både har været udsendt i Kosovo og Irak og har oplevet alt det, som civile danskere er lykkelige for, at andre tager sig af.

- Traumernes dybde handler især om, hvorvidt du har været udsat for noget ekstremt på en uventet måde. Alt det, som vi er trænet til og forberedt på, udløser ikke de samme traumer, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Skydning mod tankemylder

Pludselig lyder et skud fra lokalet ved siden af, og Poul giver et lille spjæt fra sig af overraskelsen. De er gået i gang med at skyde i lokalet ved siden af, og Poul rejser sig for at være med. For selv om skydning umiddelbart synes som den dårligste terapi for en PTSD-ramt, så forholder det sig lige modsat, forklarer han.

- Jeg lider af tankemylder og kan ikke få ro i hovedet. I den situation er det sundt at lære at fokusere skarpt på én ting, og det gør man netop ved skydningen, siger han og deltager herefter i den måske noget rutineprægede øvelse, hvor alle skyder en runde skud, hvorefter våbnene afsikres, og alle bevæger sig ned for at registrere resultatet på skydeskiven.

Navnet på dagens bedste skytte er knapt så væsentligt, forklarer træner Per Lohse.

- Man kæmper mest mod sig selv og for at blive dygtigere, så det er fællesskabet, som der det primære, siger han.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det hele værd

Inden journalisten forlader selskabet, nager et enkelt spørgsmål: For når man får det så dårligt af at være i krig, er det så umagen værd at sætte livet på spil?

Christian Bæhr erkender, at han er i tvivl.

- Hvad fik vi egentlig ud af al besværet i Afghanistan, der nu er faldet tilbage i Talibans hænder? Jeg håber på, at vi i det mindste har sået nogle frø i folks hoveder med vores påvirkning og samtaler, som kan føre til forandring en dag. Har vi ikke det, så er det svært at se, at vi har skabt nogen værdi, siger han og tilføjer, at man som soldat typisk bliver ”pacet” af officererne til at tro på sagen.

- Det bliver man da påvirket af, så man stiller ikke så mange spørgsmål og udfører bare sit arbejde, siger han, mens de andre nikker bekræftende.

Som Poul Nyholm siger:

- Det er jo et arbejde at være soldat, og et er samtidig en samfundsmission, som man aldrig slipper. Selv om jeg har PTSD, så er jeg soldat, og jeg tror, at alle veteraner vil bekræfte mig, når jeg siger, at vi er klar til at stå i første række, hvis Danmark en dag bliver angrebet.

Veteraner fra hele Lolland-Falster er velkomne i fællesskabet, der også handler om meget andet end skydning. Fælles lejrbål, udflugter, mentaltræning, Yoga og meget andet er en del af aktiviteterne, der hele tiden udvikler sig. Ring eventuelt til Per og hør mere på 20730175. 

  • Jannie fra Dannemare er ikke en af de værst ramte. Men hun nyder fællesskabet og har i dag tage sin søn med til træningen. Foto: Daniel Brøns
Annonce
Nykøbing

Advarer efter voldsomt snefald: Vejene er spejlglatte

Annonce
Annonce
Nykøbing

Advarer efter voldsomt snefald: Vejene er spejlglatte

Erhverv

Stor drejning i Aldi-salg: Her åbner Netto alligevel ikke

Lolland

I over 20 år har Erik hjulpet fattige familier: - Det er ganske forfærdeligt og gør indtryk

Lokal nyt

Direktør løfter sløret for zoo-fremtid

Guldborgsund

Kanyler, bilbatteri og byggeaffald lå gemt ved lokal strand

Vejret

Dækket af sne: Sådan oplevede læserne snevejret

Lolland

Nu har folket talt: Et af Danmarks bedste bagerier ligger på Lolland

112

Kvinde stoppet med amfetamin og joints i bilen

Sygdom

Danmark er ramt af ny epidemi

Lokal nyt

Trist topscorer: Her er der flest fattige børn

Vejret

- Vi forventer, at det tager til

Vejret

Sneen daler: Så mange har haft brug for vejhjælp

Politik

Minister afsætter 10 millioner kroner ekstra til julehjælp i år

Erhverv

Business Lolland-Falster stifter investeringsselskab

Politik

Regeringen vil hjælpe lokale ildsjæle med nem bankkonto

Annonce
Nykøbing

Lækkersulten tyv: 40 minutter senere bankede de på hans dør

Guldborgsund

Brud på fjernvarmen: Forsyning beder borgerne om hjælp

Indland

Fem partier truer med at forlade forhandlinger om 2025-mål

Indland

Dyrenes Beskyttelse: Derfor skal du droppe foderbrættet

Nakskov

Kan det ikke sælges, ender det med den dyreste løsning

Samfund

Efter trist rekordår: - Der er et enormt behov

Guldborgsund

Lones ulykkelige gåtur: Ben i gips, knæskal flækket og hælen knust

Indland

Medie: Tusindkronesedlen kan blive fortid i Danmark

Lolland

Hundeejer blev vred på politiet: "Schweinhunde!"

Guldborgsund

Fire turistaftaler er i hus og han er i dialog med flere

Lolland

Enlig mor til fem: Håber inderligt at jeg får hjælp igen i år

Guldborgsund

Biografkæde vil lokke flere i biografen med ny ordning

Politik

Sårede betjente og kvinder med samlejesmerter er på finansloven

112

Standset ved færgen: Ulovlige piller og forfalsket pas

112

Ung mand fra Lolland sigtet: Kørte 70 gange med toget uden billet

Udland

Google begynder at slette inaktive konti på fredag

Vejret

Brr... Frost hele dagen: Så koldt vil det føles

Guldborgsund

Fødende kvinder kan blive flyttet fra Nykøbing

Annonce
Annonce
112

345 taget i fartkontroller

Ugeavisen Guldborgsund

Køb julehjerter i træ og støt

Guldborgsund

- Det er min: Tyv afsløret mens han talte med politiet

Guldborgsund

- Det er et stort boost: Million til Madens Folkemøde

Samfund

Stort millionbeløb på vej: Har betydning for Lolland-Falster

Guldborgsund

Tager drastisk beslutning efter strid med gigant: - Vred, harm og bitter

Lokal nyt

Giv din støtte: Lokal bager kan vinde stor pris

112

Tog våben med på værtshus

112

Tip om pistol endte med fængsling

Udland

Våbenhvilen i Gaza er forlænget med to dage

112

Efterlyser vidner efter røveriforsøg: Offer blev snittet med kniv

Guldborgsund

Flydespærrer lagt ud: Olie løber ud i åløb

Lokal nyt

Nyt stort projekt skal udvikle by og land på tværs af Femern Bælt