Annonce
Underholdning

Helt Vildt

Helt Vildt - kogebogenAf Merete HarrsenForlaget P.N.343 siderPris 349 kroner

Nok er vildtsæsonen netop lukket, men måske ligger der stadig en steg eller en fugl på frost, der venter på en kyndig køkkenhånd og en lækkersulten gane.

?Helt Vildt? er kogebogen til jægeren selv eller den kyndige vildtaftager, som gerne vil inspireres til en let gradbøjning af de mest traditionelle vildtopskrifter. Forfatteren, Merete Harrsen, der døde kort efter bogens udgivelse, skriver i bogens forord, at ?Variation er spændende, det opleves indenfor al madlavning - så hvorfor ikke også forny vildtkøkkenet??

Fornyelsen er nu ikke mere vild i denne bog end at enhver med smag for traditionel vildt-i-flødesauce og Waldorff-salat sagtens kan være med.

Bogen er opdelt i overskue-lige afsnit, et for hvert velkendt stykke vilde dyr, der måtte jages under vore danske himmelstrøg - med elgen som gæsteoptrædende. Hvert afsnit indledes med kort og god information om dyrets liv og levned, jagtsæson og lignende.

Leif Ragn-Jensen har illustreret med tegninger og gennemgående vignetter, som gør hver side i bogen til en lækkerbisken for øjet.

Man føler sig i sikre hænder med ?Helt Vildt?.

Ingen tvivl om at jagt er en naturlig del af Merete Harrsens liv. Som husholdningslærer har forfatteren styr på sit håndværk og sin gode smag for det vilde - og samtidig nærer hun en oprigtig kærlighed til denne naturlige fødekilde.

Næsten ærbødigt beskrives vildtparaden i et af bogens indledende afsnit. ?Til ære for vildtet samles man om det omhyggeligt oplagte udbytte? Det er imod god jægerskik at ?smide? med vildtet, at skræve over oplagt vildt eller på anden måde vise mangel på respekt for vildtet.?

Læseren bør have sine grundlæggende kogefærdigheder i orden, for i denne bog er der ingen anvisninger på udbening, partering eller lignende.

Den mindre kyndige bør tage sin gode, gamle basiskogebog med sig, hvis opskrifterne i ?Helt Vildt? skal lykkes rigtig godt.

Forfatteren henviser til en hjemmeside, som desværre i skrivende stund viser sig ikke at være i drift. Forhåbentlig kommer den i gang igen, for man kunne nok være godt hjulpet med at rådføre sig med forfatteren, sådan som det foreslås i bogen.

Har du en hvilken som helst vild and i fryseren, hører denne opskrift til i måneder med friske asparges og nye kartofler.

Opskriften gengives her suppleret med trækketid på anmelderens ansvar, idet dette ikke er nævnt i opskriften.

Til fire personer deles to (optøede) vildænder i halve. Hver halvdelgnides ind i en spiseskefuld salt.

Læg andestykkerne i en plast-pose og stil i køleskab til næste dag. Vend kødsiden nedad, så den saltlage, der dannes, hele tiden forbliver i tæt kontakt med kødet.

Næste dag tages kødet ud af poserne og skylles fri af salt.

Kog så meget vand som kræves for at dække de fire halve ænder. Læg ænderne i det kogende vand og kog vandet op igen. Lad koge i 10 minutter. Tag gryden fra varmen, læg låg på og lad stå og trække i to timer.

Tag ænderne op. Fjern skind og ben. Skær kødet i skiver og server på et fad med grønne asparges.

Bland cremefraiche med dijonsennep eller reven peberrod og masser af fint klippede krydderurter, for eksempel dild, persille, purløg, estragon, løvstikke osv. Smag til med salt.

Server med kogte, nye kartofler pyntet med klippet dild.







NETHE PLENGE

redaktion@folketidende.dk




Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde