Hovedparten af de ulovlige kødtransporter blev foretaget af personer med indvandrerbaggrund.
12 kilo svinekæber ligger og rasler halvt optøede i en varevogn. 24 hele lam køres ud i en kølevogn, hvor temperaturen er alt for høj. Uemballeret kød findes i en rusten kølevogn med rester af gammelt kød på listerne.
Det er blot et lille udsnit af de grove overtrædelser af fødevareloven, Fødevarestyrelsens rejsehold fangede i tre kontrolpatruljer af vare- og mindre kølevogne i 2007 og 2008.
Alene under kontrollen i februar i år udskrev rejseholdet bøder for over 300.000 kroner og beslaglagde 600 kilo fødevarer. Det skriver metroXpress.
Patruljerne er især foretaget i de københavnske brokvarterer, hvor rejseholdet målbevidst går efter de gamle vare- og kølevogne, der præger gadebilledet.
Den uhumske transport er uacceptabel, siger leder af Fødevarestyrelsens rejsehold Michael Rosenmark:
- Vi havde en formodning om, at der var noget at komme efter, og det var der. Vi slår først til, når varerne læsses af, ellers ved vi af erfaring, at chaufføren hæv-der, at kødet er til eget brug.
Hovedparten af de ulovlige kødtransporter blev foretaget af personer med indvandrerbaggrund, som leverede til små slagtere, pizzeriaer og andre fødevarebutikker.
- Som forbruger vil jeg anbefale, at man tjekker deres smiley-ordning, og at man handler der, hvor man har tillid til, at tingene er i orden, siger Michael Rosenmark.
Som udgangspunkt er der ikke den store risiko for at blive syg af det fordærvede kød, forklarer Mette Nyborg, chefkonsulent i hygiejne, fra Fødevarestyrelsen:
- Bakterierne bliver slået ihjel under korrekt tilberedning. Men kødet er surt og smager dårligt.
Fødevarestyrelsens rejsehold rykker ud på kontrolpatrulje igen til foråret.
/ritzau/