Annonce
112

Domstole magter ikke at følge anklageres prioritering

Sagspresset på domstolene er ikke ens landet over. En af hårdest ramte byretter er Retten i Horsens. Her går der i snit 12 til 14 måneder, før en straffesag kan blive behandlet. (Arkivfoto). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix

Stort sagspres ved domstolene betyder, at de ikke kan love hurtig afgørelse af højtprioriterede straffesager.

Anklagere og politi vil i år markere op mod 6000 straffesager som hastende og prioriterede, men domstolene vil ikke kunne følge trop. Kun cirka halvdelen ventes at få en hastebehandling i retssystemet.

Fra årsskiftet har anklagemyndigheden og politiet besluttet at markere og prioritere alle de straffesager, som ventes at føre til en ubetinget straf.

Antallet af disse sager er mellem 6000 og 7000, oplyser rigsadvokat Jan Reckendorff. De drejer sig om personfarlig kriminalitet, færdsel, økonomisk kriminalitet og narkotika. Og de har fået en nyt navn: prio-sager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Men domstolene kan ikke holde trit. Det fremgår af en skrivelse fra Justitsministeriet, som forleden har orienteret Folketingets retsudvalg om en midlertidig model for 2023.

Den indebærer, at kun de mest alvorlige sager om personfarlig kriminalitet, som vurderes til at ende med ubetinget frihedsstraf, vil få særskilt prioritering ved domstolene.

Disse sager skønnes at udgøre cirka 3500, oplyser anklagemyndigheden til Ritzau.

Og selv om det altså kun er hver anden sag, der vil kunne få en hurtig dom, mener landets øverste anklager, rigsadvokat Jan Reckendorff, at der er tale om "en klar forbedring".

Justitsministers svar til spørgsmål fra Peter Skaarup (DD) om de pressede domstole

- Vi opfatter det som en god ting, at nu er cirka halvdelen af prio-sagerne prioriteret ens hos politi, anklagemyndighed og domstolene, siger Jan Reckendorff i en skriftlig kommentar.

Han lægger vægt på, at domstolene ifølge Justitsministeriets orientering også vil lægge de andre typer af prio-sager øverst i bunkerne, hvis det er "hensigtsmæssigt", og hvis der er "ledige hastetider".

- Det er meget positivt, at der nu i langt højere grad end før er en sammenfaldende prioritering i straffesagskæden, siger rigsadvokaten.

Borgerne skal dog ikke tro, at der er udsigt til særligt hurtige afgørelser. I en vejledning til retterne skriver Domstolsstyrelsen nemlig følgende:

"Det er ikke forventningen, at sagsbehandlingstiden i 2023 vil være meget kort, idet mange retter er under stort sagspres", står der.

Forleden sagde chefen for Retten i Roskilde, retspræsident Jørgen Lougart, at man vil forsøge at følge anklagemyndighedens ønsker.

- Men vores problem er, at vi også har andre hastende sager. Hvis vi skal til at prioritere flere straffesager end i dag, bliver der mindre tid til andre sagstyper. For eksempel civile sager, hvor en tømrermester har sagsøgt en kunde, der ikke har betalt, eller sager om afskedigelser og andre emner, udtalte han.

Med den nye aftale slipper domstolene for kravet om særlig hurtig afgørelse af sager om vold, voldtægt og våben, VVV-sagerne.

I flere år har domstolene døjet med et stigende antal straffesager. Ventetiderne er blevet længere.

I et folketingssvar til Peter Skaarup fra Danmarksdemokraterne omtaler justitsminister Peter Hummelgaard (S) udviklingen som "stærkt bekymrende".

I Folketinget er der ambition om i år at indgå en flerårsaftale for domstolene. Der skal både ses på bevillinger og på struktur. Arbejdet understøttes af et udvalg, som tidligere højesteretspræsident Thomas Rørdam er formand for.

/ritzau/

  • Exteriør af retten i Horsens
    Sagspresset på domstolene er ikke ens landet over. En af hårdest ramte byretter er Retten i Horsens. Her går der i snit 12 til 14 måneder, før en straffesag kan blive behandlet. (Arkivfoto). Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix/Ritzau Scanpix
Annonce
112

Anklager vil have betjent straffet for udrykning med 200 km/t

112

Tysker på afveje: Cyklede på Farøbroen

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Lolland

Lykkelig formand: - Vi er så tæt på at kunne melde udsolgt

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik