Annonce
Bolig og livsstil

Fem huskeregler gør det lettere at vælge vin til maden

Et simpelt tip til at udvælge en vin, der gør sig godt til den planlagte middag, er at gå efter en fra samme område som retten. Er det mad fra Middelhavslandene, så gå efter en vin fra det område. Foto: Free/Colourbox

Det kan være en jungle at parre mad og vin. Men med fem retningslinjer i baglommen bliver opgaven noget lettere.

Bruger du lang tid på at vende vinflaske efter vinflaske om for at læse dig frem til, hvilken type mad den passer til? Eller er du måske typen, der vælger vinen med den flotteste etiket?

Med fem enkle huskeregler i baghovedet bliver det lidt lettere at fremtrylle en vin, der klæder maden - og omvendt.

1) Sødt med sødt

Sommelier Heine Egelund fortæller, at det er en generel regel, at hvis man har en ret med lidt sødme, skal man vælge en vin, der også har sødme.

En rødvin med en del frugtsødme kunne være en oversøisk merlot fra Argentina, Chile eller Californien, foreslår han.

Forklaringen på, at en sød ret skal have en sød vin, er, at det sødmefulde i en ret så at sige spiser af det søde i vinen. Og det kan give et uheldigt resultat, hvis vinen ikke har restsødme, fortæller Malene Smidt Hertz, som er vinkyper.

- Meget vin er i udgangspunktet tørt, og så kan der kun spises af frugten i vinen. Så kan vinen komme til at fremstå mager og bitter. Især når det er vine på 13 procent alkohol og derover, fortæller Malene Smidt Hertz.

Hun fremhæver et velkendt eksempel på, at sødt kræver sødt, og at det modsatte kan blive en uheldig oplevelse - nemlig når klokken slår 12 nytårsaften.

- Den søde kransekage nytårsaften til den tørre champagne er en skidt kombination, og det er det tydeligste eksempel på, at det ikke fungerer, siger Malene Smidt Hertz og forklarer:

- Det gør, at champagnen virker ekstremt sur, fordi den smule restsødme, der er, og frugten forsvinder. Så siger folk, at de ikke kan lide champagne, men i virkeligheden kan de ikke lide matchet.

2) Syre til syre

Har du en ret med meget syre, så skal din vin også have en del syre ifølge Heine Egelund.

Syren i maden har nemlig betydning for, hvordan vinen smager. Med syre i maden kommer vinen faktisk til at fremstå mere rund og blød.

Derfor kan man fint kombinere en fisk med masser af syre fra eksempelvis citron med en hvidvin, da de fleste indeholder syre.

Det kunne eksempelvis være en hvidvin på druen pinot blanc.

3) Jo kraftigere mad, jo kraftigere vin - og omvendt

Hvis det er let mad, skal man have en let vin. Er det kraftig mad, skal man have en mere kraftfuld vin.

- Generelt til oksekød er det godt med nogle lidt kraftige vine, som er rige på tanniner. Det kunne være bordeauxvine, som er baseret på cabernet, merlot og carbernet franc, som er tanninrige, siger Heine Egelund.

- Det kan også være vine fra Rhône, som er baseret på grenache og mourvedre, tilføjer han.

Er vinen til gengæld meget tung sammenlignet med maden, går den hen og overdøver maden. Derfor skal man vælge en lettere vin til en lettere ret, fortæller Heine Egelund.

4) Lokalt til lokalt

En enkel måde at indkredse vinområdet er ved at tænke lokal mad til lokal vin, råder Malene Smidt Hertz.

Det vil sige, at hvis din ret er typisk italiensk, fransk eller amerikansk, så kan du gå efter vine fra det område.

Skal der eksempelvis grillede bøffer i tung barbecuemarinade på bordet, så tænk i vin fra typiske grillnationer som USA, Argentina og Sydafrika.

Er det derimod lette fiskeretter med masser af citron, så gå efter vin fra Middelhavslandene.

5) Skru op for alkoholprocenten til fed mad

Skal der fed mad med tunge sovser på bordet - som eksempelvis til jul - kan der være god grund til at kigge lidt på procenterne.

Lidt højere alkoholprocenter giver nemlig mere modspil til den fede mad.

/ritzau fokus/

  • Skål i rødvin
    Et simpelt tip til at udvælge en vin, der gør sig godt til den planlagte middag, er at gå efter en fra samme område som retten. Er det mad fra Middelhavslandene, så gå efter en vin fra det område. Foto: Free/Colourbox
Annonce
Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Lolland

Lykkelig formand: - Vi er så tæt på at kunne melde udsolgt

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik