Der er ikke meget ved ranglede krydderurter, som dør efter en halv sæson. Danmarks førende ekspert i krydderurter guider her til, hvordan du lykkes med dem.
Pynt, topping, pesto eller smagsgiver.
Der er noget magisk ved at høste og servere krydderurter, man selv har dyrket.
Agronom Lene Tvedegaard fortæller her, hvordan du får succes med krydderurtehaven.
Hun er foredragsholder, indehaver af Gartneri Toftegaard og forfatter til en række bøger om køkkenhaven. Og ifølge Haveselskabet er hun en af dem i Danmark, som ved allermest om dyrkning af krydderurter.
- Noget af det vigtigste, man skal forstå, er, at der er to hovedgrupper af krydderurter. Og pasningen afhænger fuldstændigt af, hvilken af de to typer du har med at gøre, siger Lene Tvedegaard.
Den ene type krydderurt er dem, der vokser hurtigt og elsker næring og vand.
Det er eksempelvis purløg, citronmelisse, persille og basilikum.
- De har brug for en næringsholdig jord med regelmæssig vanding, fordi de vokser hurtigt, siger Lene Tvedegaard.
Den anden type krydderurter er steppeplanter.
Det er timian, salvie, rosmarin, oregano og alt, hvad du finder af urter ved Middelhavet. Og de trives, som navnet antyder, på den tørre steppe med masser af sol.
- De kan ikke lide tung, lerholdig jord eller fed spagnum, som holder på en masse vand. Deres rødder er skabt til tørre forhold, ellers bliver de angrebet af sygdomme, siger Lene Tvedegaard.
Til gengæld stortrives steppeplanterne i en gammel sandkasse, som laves om til urtebed.
Eller hvis du laver et højbed med en blanding af en fjerdedel havejord, en fjerdedel kompost og to fjerdedele sand.
- Derfor er det vigtigste, når man skal lykkes med smagfulde krydderurter, at man ved, hvilken type plante det er, siger Lene Tvedegaard.
Husk også at tage højde for vejr og vind.
De sol- og tørkeelskende steppeplanter trives eksempelvis rigtig godt, hvis de vender mod syd, hvor der er varmest og flest soltimer.
På en nordvendt terrasse er der flere skyggetimer, og her vil især brøndkarse, mynte og citronmelisse trives.
- Så overvej, hvordan mikroklimaet er der, hvor du vil plante. Er der meget blæst, mange soltimer, og samles der meget vand og fugt, nævner Lene Tvedegaard.
En god begynderurt er purløg.
Den kan bruges i alverdens retter, og den sætter en smuk blomst, som både er spiselig og pynter.
- Og purløg kommer igen og igen, så det er bare at plukke løs, siger Lene Tvedegaard.
En anden god begynderplante er timian.
Den kan også bruges i et væld af retter, og hvis du ellers plejer den efter forskrifterne for en steppeplante, er den rimelig hårdfør.
- Mange krydderurter indeholder æteriske olier, og det holder insekter væk, siger Lene Tvedegaard.
En tredje god begynderurt er oregano.
Den vil komme igen år efter år og er god til at overvintre.
- Og sommerfugle elsker vild oregano, så den gør også noget for dyrelivet i haven, siger Lene Tvedegaard.
Rosmarin er også rimeligt hårdfør, og den vil også komme igen.
- Det eneste, man skal vide, er, at rosmarin ligger lige på grænsen for vækst i frostgrader i Danmark, siger Lene Tvedegaard.
Men hvis man bare dækker den til om vinteren med eksempelvis granris, har den god mulighed for at klare sig.
/ritzau fokus/