Medarbejdere på det Danisco-ejede Grindstedværket blev op gennem 1960'erne og 1970'erne udsat for kviksølvforgiftninger.
Medarbejdere på det Danisco-ejede Grindstedværket blev op gennem 1960'erne og 1970'erne udsat for kviksølvforgiftninger. Forgiftninger, som ledelsen kendte til, men ifølge de overlevende medarbejdere aldrig fortalte dem om.
Trods advarsler fra både embedslæger og læger i Arbejdstilsynet, fortsatte Grindstedværket den livsfarlige produktion i over 15 år, skriver Nyhedsbrevet 3F.
Hemmeligholdte dokumenter, som Nyhedsbrevet 3F har fået indsigt i, viser kviksølvmålinger af medarbejdernes urin, der er op til 28 gange højere end datidens tilladte grænseværdier, og i blodet er der målt op til 10 gange grænseværdien. Målinger, som ifølge de overlevende medarbejdere aldrig blev forelagt dem. Det bekræftes af den daværende fabrikslæge på Grindstedværket, Kristian Bruun Hjøllund:
- Det var der ingen, der spekulerede på, svarer han på spørgsmålet fra Nyhedsbrevet 3F om, hvorvidt de ansatte blev orienteret om kviksølvmålingerne af deres blod og urin.
De stærkt forhøjede målinger samt observationer af kviksølv, der flød frit i rummene, fik embedslæger til allerede i 1964 at trygle om at få stoppet produktionen i kviksølvafdelingen - den såkaldte B2-afdeling på Grindstedværket.
"Jeg fatter i øvrigt ikke, hvilke grunde der kan nævnes til IKKE at lukke pågældende afdeling," lyder det blandt andet i en af de utallige advarsler fra lægerne om den livsfarlige arbejdsplads.
Danisco-direktør Martin Kirstein Madsen erkender i dag, at der dengang var store problemer med arbejdsmiljøet på Grindstedværket.
- Det er en beklagelig sag, og det påvirker os meget. Jeg har det ikke godt med, at medarbejderne ikke har fået resultaterne af målingerne at vide, siger han til Nyhedsbrevet 3F.