Annonce
Spottet omkring Femern

Medier: Russisk spionskib på mystisk mission i Danmark

Her ses det russiske spionskib Evgeny Gorigledzhan passere under Storbæltsbroen mandag den 16. oktober i år omkring kl. 11.30.
Et spionskib fra Ruslands tophemmelige militærprogram for dybhavs-spionage opholdt sig i midten af oktober over to døgn i Danmark.

I oktober i år forlod et spritnyt russisk spionskib fra Putins tophemmelige militærprogram GUGI et skibsværft i Kaliningrad og satte kurs mod Danmark.

Her ankom skibet til danske farvande om aftenen den 14. oktober, og klokken 2 om natten gjorde det ophold i farvandet omkring Femern i over et døgn, hvor det sejlede i zigzag-bevægelser over et lille stykke havbund.

Det kan Danwatch og Ekstra Bladet i dag afsløre på baggrund af offentligt tilgængelige positionsdata, som skibets egen AIS-sender har delt og som flere OSINT-analytikere har beskrevet på det sociale medie X.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I følge de data gik der også over otte timer, før det lille tysk kystvagtskib Neustadt ankom til Femern Bælt og tæt på skibet Evgeny Gorigledzhan, der er designet til at kortlægge kommunikationskabler og rørledninger på havbunden, blandt andet ved hjælp af to bemandede mini-ubåde.

Spionskibet er også i stand til at udføre sabotage af kritisk infrastruktur, og på billeder, som Danwatch og Ekstra Bladet er i besiddelse af, fremgår det, at soldater om bord var bevæbnet med maskingeværer. GUGI - der officielt hedder Hoveddirektorat for Dybhavsforskning - refererer direkte til Putin og generalstaben i Moskva.

At et moderne russisk spionskib tilsyneladende har kunnet sejle helt uforstyrret rundt i Danmark i flere timer, undrer orlogskaptajn og militæranalytiker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet, Jens Wenzel Kristoffersen.

”Enhver, som sidder i et kommandocenter og følger skibstrafikken, burde jo undre sig her. Det er jo ikke en civil færge, det er en specialenhed. Det burde straks have fået de kraftigste alarmklokker til at bimle.”

”Det virker meget, meget underligt, at vi tilsyneladende ikke følger bedre med i, hvad der foregår. Ud fra AIS-dataene ser det ud til, at der går helt op til otte timer, før et lille tysk kystvagtskib når frem. Otte timer midt om natten, hvor det her fartøj ligger og sejler frem og tilbage og laver et eller andet. Og der skal man jo huske, at det her er ikke hvem-som-helst. GUGI kender man jo til. Det her er topprofessionelle mennesker,” siger han.

Russiske flådeskibe har lovmæssig ret til at passere gennem Danmark, men det er usædvanligt, at de gør længere ophold.

Danwatch og Ekstra Bladet har derfor stillet en række spørgsmål til Forsvarskommandoen (FKO) om Evgeny Gorigledzhans sejlads i dansk farvand, men FKO oplyser, at man tidligst kan svare i næste uge.

Undervejs gennem Danmark fik Evgeny Gorigledzhan først følgeskab af det danske patruljeskib Diana, da det havde passeret Anholt.

Jens Wenzel Kristoffersen vil ikke spekulere i, hvad russerne har foretaget sig i Danmark og ved Femern Bælt, men det virker “bestemt mistænkeligt”, mener han.

"Jeg kan kun sige, at skibet jo ikke bare har været i transit. Det er heller ikke normalt, at et skib af denne kategori ligger og sejler frem og tilbage på stort set samme modsatrettede kurser gennem længere tid, med mindre der er tale om en afledningsmanøvre og for at tiltrække sig myndighedernes opmærksomhed,” siger han.

Alt tyder på, at Evgeny Gorigledzhan efter turen gennem Danmark er fortsat mod farvandet mellem Holland og Storbritannien. En talsmand for Hollands forsvarsministerium udtaler til Danwatch og Ekstra Bladet:

"Vi har været opmærksomme på dette russiske fartøj i Nordsøen og farvandet mellem Holland og Storbritannien. Vi har monitoreret sagen grundigt, men på grund af operationelle hensyn vil vi ikke give flere detaljer for nu”.

Ekstra Bladet og Danwatch har forsøgt at få en kommentar om Evgeny Gorigledzhans mission i Danmark gennem den russiske ambassade og Ruslands Forsvarsministerium, men de er ikke vendt tilbage.

Evgeny Gorigledzhan blev officielt søsat i august i år på værftet Yantar i Kaliningrad, og det skete blandt andet med danske materialer. Stenuldgiganten Rockwool har således gennem en officiel samarbejdspartner leveret skibsisolering i 2018 og 2020 for samlet 730.000 danske kr. efter datidens kurser, der skulle bruges i Evgeny Gorigledzhan.

Det fremgår af dokumenter fra Ruslands officielle udbudsdatabase, som Danwatch og Ekstra Bladet er i besiddelse af. På det tidspunkt havde skibsværftet udsendt flere pressemeddelelser om, at skibet skulle indgå i GUGI’s flåde, der udover efterretningsskibe også består af flere ubåde og hjælpefartøjer.

Danwatch og Ekstra Bladet har stillet en række spørgsmål til Rockwool om leverancerne, men dem ønsker Rockwool ikke at svare på og henviser i stedet til selskabets hjemmeside.

  • Her ses det russiske spionskib Evgeny Gorigledzhan passere under Storbæltsbroen mandag den 16. oktober i år omkring kl. 11.30.
Annonce
Annonce
Annonce
Guldborgsund

Jobbet er fundet: Pernille fik op til 25 konkrete jobtilbud

Lolland-Falster

Danmarks største forhandler overtager to lokale forretninger

Lolland

Dansk tv-kendis: Sydhavsøerne har det hele

Sport

De skal sikre Danmark EM-succes

Guldborgsund

Alvorlig ulykke: Person i kritisk tilstand fløjet væk

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub