Annonce
Femern

TYSK MINISTER: TYSKERNE SKAL SE MERE POSITIVT PÅ FEMERN-PROJEKTET

Claus Ruhe Madsen, der er nyudnævnt minister for transport i delstaten Slesvig-Holsten, blev fredag vist rundt på Femern-byggepladsen og var imponeret over, hvad han så. Foto: Anders Knudsen
Som nyudnævnt transportminister i Slesvig-Holsten vil Claus Ruhe Madsen med de danske aner bearbejde tyske modstandere af Femern-projektet.

FEMERN: Han er kendt som den populære danske borgmester i Rostock, men i juni blev Claus Ruhe Madsen transportminister i delstaten Slesvig-Holsten - og i den funktion besøgte han fredag Femern-byggeriet i Rødbyhavn.

Byggeriet er nemlig det største infrastrukturprojekt, han har med at gøre som trafikminister, og han var på besøg for at se byggeriet med sine egne øjne i stedet for bare at læse om det. Sammen med flok tyske journalister og Folketidende blev han i minibus kørt rundt på byggepladsen, og Claus Ruhe Madsen havde flittigt sin mobiltelefon oppe for at filme.

For besøget gjorde indtryk - blandt andet da han så arbejdet med at grave det bassin, elementerne vil blive trukket ud i, så de kan sejles ud på plads.

Annonce

- Jeg synes, det var meget imponerende at komme kørende oppe på det gamle dige og se ned, hvor lille en gravko er, sagde han og gav i det hele taget udtryk for stor begejstring.

- Det er et projekt, vi har drømt om i årtier, og lige pludselig bliver det virkelighed. Det er meget spændende, og jeg er selvfølelig også meget glad for, at jeg som dansker og tysk minister ovre på den anden side kan kigge herover og se, at vi er kommet i gang, sagde han.

Inden Claus Ruhe Madsen kom ud på selve byggepladsen, fik han en introduktion i Femern A/S' besøgscenter, hvor direktør Henrik Vincentsen fortalte. Claus Ruhe Madsen spurgte - halvt i spøg - om han vil kunne cykle igennem tunnelen, men den er kun til tog og biler. Henrik Vincentsen var dog ikke afvisende over for at lave et cykelløb gennem tunnellen, inden den åbnes for biltrafikken. Foto: Anders Knudsen

Masser af muligheder

Claus Ruhe Madsen er dog også opmærksom på, at det langt fra er alle i Tyskland, der deler hans begejstring. Faktisk er der stadig en del modstandere af byggeriet. Men han vil arbejde for at få overbevist dem om, at projektet er godt.

- Nu gælder det på tysk side om at få folk gjort lidt mere optimistiske - at få dem trukket med og sige, vi har jo masser af muligheder, og vi skulle tage at udnytte dem. Jeg har indtrykket af, at vi i Danmark har været lidt bedre til at få solgt idéen. Og man har opdaget, at det virkelig kan give Lolland-Falster en rigtig god mulighed, sagde han og forklarede, at det i den forbindelse er vigtigt at se byggeriet.

Nu gælder det på tysk side om at få folk gjort lidt mere optimistiske - at få dem trukket med og sige, vi har jo masser af muligheder, og vi skulle tage at udnytte dem.

Claus Ruhe Madsen, transportminister i Slesvig-Holsten
De tre haller, tunnelelementerne skal bygges i, er godt på vej, og det første rigtige støbearbejde ventes at gå i gang omkring årsskiftet - måske allerede i år, måske først i begyndelsen af næste år. Foto: Anders Knudsen

- Det er vigtigt at se, det ikke kun er et projekt på tegnebordet, men at det er i gang. Se, hvor imponerende et byggeri, det er! sagde han og tilføjede, at det også er vigtigt at gå i dialog med skeptikerne.

- Få fortalt, at vi har chancer for kulturel udveksling. Vi kan lave håndbold- og fodboldturneringer, og vi kan få udstillinger op at stå - vi skal bare lige igennem tunnellen. Og vi har også erhvervsmæssige fordele på begge sider. Vi får forbundet København og Hamborg på en helt speciel og hurtig måde og kan få bragt gods på skinner. Så man kan faktisk opdage, der er en hel masse fordele, sagde han.

Annonce

Travlt inden 2029

Som minister har han også fået ansvaret for, at trafikken vil glide på den tyske side. Og her venter et stort arbejde med at gøre veje, broer og skinner klar. Det vil kræve arbejde, der vil give køer, mens de står på.

- Det er der nogle folk, der er meget kede af, men sådan er det nok altid, når man laver store projekter, bemærkede han.

Et første - halvt - fundament er blevet prøvestøbt i begyndelsen af juli og er ved at blive analyseret for at sikre, betonnen og armeringerne er, som de skal være. På et område bag prøvestøbningen er man i gang med at lave fundamentet til en hal, hvor armeringerne skal produceres. Foto: Anders Knudsen

Om det hele så når at blive klar til tunnelens åbning i 2029 ville han ikke love.

- Jeg tror i hvert fald, vi skal passe meget på, hvis vi skal nå det. Det er meget kompliceret, og der er mange klager, vi skal have styr på, og der skal laves både skinner, bro og vej, så der er nok at se til. Det bliver i hvert fald en meget knap sag. Men det ville være trist, hvis togene skulle holde på halvvejen, men det er ikke noget, man kan garantere for i dag, bemærkede han.

- Jeg kan kun garantere for, at jeg i hvert fald holder øje med de folk, der har med det at gøre, sagde han.


Annonce
112

POLITIET TILKALDT: TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

Annonce
Annonce
112

POLITIET TILKALDT: TRUEDE MED AT RIVE HOVEDET AF 64-ÅRIG

Vejr

DEN VÅDESTE JANUAR I MANGE ÅR: SÅ MEGET REGN FALDT DER PÅ LF

112

KØRTE 152 KM/T I 90-ZONE

Lolland

ROST RESTAURANT LUKKER

Indland

HOSPITALSANSATTE HAR REKORDHØJT SYGEFRAVÆR

Lolland

INTERNATIONAL HÆDER TIL LOKAL SUCCES

Erhverv

DERFOR LUKKER KVICKLY OG SUPERBRUGSEN

Sport

NFH DUKKET I EGEN HULE

112

DOM I SAG OM OPHOLDSSTED: DET MENER ANKLAGEREN

112

STOPPET VED FÆRGEN: NU RISIKERER HAN EN LANGVARIG FÆNGSELSSTRAF

112

VOLD OG TVANG PÅ OPHOLDSSTED: NU ER DOMMEN FALDET

Indland

MINISTER ÅBNER FOR AT LADE PRIVATHOSPITALER LAVE SPECIALOPERATIONER

Erhverv

DET SKER DER MED DIN LOKALE KVICKLY OG SUPER BRUGSEN

Lolland

SÅ ER DET NU: SYDHAVSSTAFET ÅBNER FOR TILMELDING

Annonce
112

75 TAGET I FARTKONTROLLER

112

CHAUFFØR FÆNGSLET: HAVDE OVER 738.000 PILLER MED I BILEN

Guldborgsund

AFFALD SKAL BLIVE PÅ STRAND

Lolland

FORMAND RASER: VIL IKKE LUGE UKRUDT

Lolland

SPAREPLAN VIL RAMME SMÅ FORENINGER HÅRDEST

Lolland

Skole med højt til loftet

Ugeavisen Guldborgsund

MANGE PLANER HOS GALLERI

112

HAN HAVDE KØBT DEN, MEN POLITIET TOG DEN ALLIGEVEL

Lolland

- MAN KAN IKKE SE EN PIND!

112

BIL I FLAMMER PÅ PENDLERPLADS

112

LOKALTOG RØGET AF SPORET

Erhverv

SÅ MANGE STILLINGER NEDLÆGGES

112

VESTAS-ANSATTE FÅR ROS EFTER BRAND

Vejret

STORMFULD AFTEN FORUDE

Guldborgsund

KÆMPEKRAN SKAL HJÆLPE BROBYGGERI

Indland

TID TIL TJEK: LUS GØR COMEBACK EFTER CORONA-ÅRENE

Guldborgsund

OMBEJLET GÅRD: - DET ER GÅET LIDT AMOK

Udland

DET ER SNART SLUT MED AT GÅ UD AT SE PÅ STJERNER

112

VEJ IGEN FARBAR EFTER LUKKET SPOR

Guldborgsund

- DER ER RIGTIG MEGET PÅ VEJ

Annonce
Annonce
Sport

SYDHAVSØERNE VINDER NØGLEKAMP

Ugeavisen Guldborgsund

Først Ikast hjemme og så en tur til Balkan

112

STAK AF FRA TOTALT PROPPET BUS

Verdensmestre

BERØRT FINALEHELT HAR KÆMPET FOR AT HOLDE MODET OPPE

Ugeavisen Lolland

Overfiskning sendte ”Viking” til Rødbyhavn

Sport

NFH FIGHTER SIG TIL VIGTIG UDESEJR

Guldborgsund

UNGE PÅ FORSØRGELSE SKAL HAVE GARANTI

Lokal nyt

STOR LOKAL OPBAKNING TIL LANDSDÆKKENDE BEDEDAGS-PROTEST

Guldborgsund

- DET GÅR FREMRAGENDE

Lolland

BRAND PÅ PLEJECENTER: STRØMMEN VIRKER STADIG IKKE

Guldborgsund

NEDRIVNING: - VI ER KLAR TIL AT HOLDE LIDT IGEN

Guldborgsund

MASSIV INTERESSE: DU SKAL IKKE VENTE FOR LÆNGE

Lolland

HOV ... VANDET FORSVANDT

Guldborgsund

VERDENSBERØMT LOKAL KUNSTNER INDGÅR AFTALE MED FESTIVAL