Vig-gaarden fik en bøde på 10.000 kroner og en sur smiley og Pizza House i Nørre Alslev måtte af med 11.500 kroner. Et latterligt system, mener Vig-gaardens kok.
Fødevarekontrollen kom forbi Vig-gaardens Selskabslokaler 7. februar, og det kostede virksomheden en bøde på 10.000 kroner. Bøden faldt, fordi Vig-gaarden ikke kunne dokumentere, at der er lavet egenkontrol på rengøring og opbevaringstemperaturer siden uge 45 i 2007.
Derudover manglede Vig-gaarden, som ved forrige besøg af fødevarekontrollen, at kunne fremvise en vedligeholdelsesplan. Planen skal sætte tidsfrister på et arbejde med at reparere eller fjerne nogle vand- og afløbsrør langs ydervægge og vedligeholdelse af hylder og vægge i køkkenet.
Da kontrollen var på besøg var det også et problem, at der stod fødevarer på gulvet i tørvarelageret. Og at fryserummet var fyldt op med varer på gulv og hylder, så det ikke kunne gøres rent. I kælderen blev der også noteret for meget rod til fødevarekontrollens smag.
- Det er et latterligt system, mener kok René Hinsby, som ikke har tænkt sig at betale de 10.000 kroner i bøde.
- Jeg har klaget over afgørelsen, og i stedet brugt pengene til at lave nogle af de reparationer, de efterlyser, det må være mere fornuftigt, mener han.
Han har også klaget over, at fødevarekontrollen kalder de varer, der stod på gulvet for fødevarer.
- Det var konserves, og det er altså ikke hvad man forstår ved fødevarer. Indholdet er jo både pakket ind i plastik og dåser, så det kommer ikke i berøring med gulvet, siger René Hinsby, og understreger, at han har lavet den egenkontrol, han er pålagt.
- Jeg får kun bøden fordi, man ikke kan få en indskærpelse to gange, det er kun teori.
Han foreslår, at fødevarekontrollen begynder at køre med et system, hvor restauranter får én slags smiley for den praktiske del af driften - altså for eksempel madlavningen og rengøringen - og en anden slags for papirarbejdet og dokumentationen.
Hos Pizza House i Nørre Alslev endte fødevarekontrollens bsøg samme dag også med en stor både og en sur Smiley. Her var der ikke styr på en deltids-medarbejders uddannelse i fødevarehygiejne. Det kostede restauranten en bøde på 1500 kroner.
Men det blev langt dyrere, inden besøget var omme, for, Pizza House kunne ikke dokumentere egenkontrollen efter 1. november 2007. Det kostede 10.000 kroner i bøde.
- Der er alt for mange penge at betale for ikke at lave egenkontrol i bare tre måender, mener Ismet Kan, der ejer Pizza House.
- Jeg var løbet tør for det papir, man skal skrive krydserne på, og så fik jeg ikke lige ringet efter noget mere. Man kan af og til blive lidt doven, konstaterer Ismet Kan, der er utilfreds med sin store bøde.
- Jeg har i tolv år ikke haft nogen som helst problemer med fødevarekontrollen. Og så kommer der en ny kontrollant og skal spille smart. Han var udlænding, og jeg tror, at han ville bevise, at han osgå giver bøder til andre udlændinge, mener Ismet Kan.