Madanmeldere- og eksperter var mandag aften samlet i Turku i Finland for at overvære uddelingen af michelinstjerner til de bedste restauranter i hele Norden.
* Efter uddelingen af michelinstjerner mandag aften har Danmark 32 stjernerestauranter med 45 stjerner til deling.
Få her et indblik i, hvordan Danmark har klaret sig gennem årene:
* Den franske spiseguide Michelin har eksisteret siden august 1900.
* I 1920'erne kom michelinstjernerne til, men det første danske bidrag kom først i 1980'erne.
* De første danske michelinstjerner blev i 1983 givet til Kong Hans Kælder og La Cocotte i København.
* Kong Hans Kælder er som den eneste af de to restauranter endnu med i guiden.
* Først gik det langsomt. Men i 1990'erne kom der fart på, og Kommandanten blev den første tostjernede restaurant herhjemme.
* Med stigende opmærksomhed på nordisk gastronomi valgte Michelin i 2015 at udgive en særlig udgave af guiden med fokus på nordiske storbyer.
* Her dukkede Aarhus så for første gang op med tre stjernerestauranter.
* Året efter var der endnu flere stjerner ud over landet. Det var til Henne, Præstø og Bornholm. Samtidig blev Geranium i København første trestjernede michelinrestaurant i Danmark.
* I 2021 fik Danmark endnu en restaurant med tre stjerner, da guiden føjede Noma til den eftertragtede trestjernede klub.
Kilder: Michelin.
/ritzau/