Ny forskning viser, at det gælder om at undgå den lyse chokolade med mælkefedt, hvis vægten skal holdes.
Det er efterhånden et gammel faktum, at julen kan være hård - ikke bare for pengepungen, men også for sidebenene.
Og nu viser ny forskning fra Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, at én af synderne kan være den lyse chokolade med tilsat mælkefedt.
Årsagen er, at mælkefedtet optages hurtigere i tarmen, end selve fedtet fra kakaosmørret.
- Det betyder, at hvor fedtet fra kakaosmørret ryger direkte igennem kroppen, så bliver mælkefedtet fra den lyse chokolade siddende og fører til vægtøgning, siger professor ved Københavns Universitet Arne Astrup.
Har man alligevel hang til søde sager og chokolade, kan det altså være en god idé at holde sig til mørk chokolade med et højt indhold af kakao. Jo højere, jo bedre.
- Der er meget, der tyder på, at også den intense smag fra det højere kakaoindhold i den mørke chokolade medvirker til at øge mæthedsfornemmelsen, siger seniorforsker ved Københavns Universitet Lone Brinkmann Sørensen.
- Dermed mindsker mørk chokolade også på denne måde risikoen for overspisning af chokolade eller andre søde sager, fortæller hun.
Den nye viden stammer fra et forsøg med 23 unge mænd over to dage. Den ene dag spiste de 100 gram lys chokolade og samme mængde mørk chokolade den anden.
Efterfølgende kunne forsøgspersonerne spise al den mad, de havde lyst til. Dem, der havde fået mørk chokolade, spiste mindst.
- Vi håber i kommende studier at kunne undersøge om mørk chokolade ligefrem har en særlig plads i en slankekur, siger Lone.
Kakaoindholdet i chokolade fremgår af indpakningen.
/ritzau/