Danske forbrugere kan snart med ro i maven slå et æg ud over et stykke smørrebrød med sol over Gudhjem eller lave en kiksekage med god samvittighed. Nu bliver danske æg nemlig fri for salmonella.
Det sker, efter Danmark har opnået særstatus i EU og derfor fra den 1. juli kan afvise udenlandske æg med salmonella ved grænsen.
Det glæder fødevareminister Mette Gjerskov (S).
- Jeg er meget tilfreds med, at den store indsats, som branchen og fødevaremyndighederne har lagt i at få salmonella under kontrol, nu er blevet anerkendt i EU. Det er en stor sejr for forbrugerne, siger fødevareminister Mette Gjerskov.
At Danmark har opnået særstatus betyder, at udenlandske leverandører skal påvise fraværet af salmonella, før de eksporterer æg til Danmark.
Den acceptable grænse for salmonella i danske æg er under to procent.
Desuden kan restauranter bruge æg uden at varmebehandle dem eller bruge almindelige æg fremfor pasteuriserede æg.
Fødevarestyrelsen skal dog først se på lovgivningen, der siger, at ikke-pasteuriserede æg skal varmebehandles til mindst 75 grader.
Danmark er det første land, der har fået imødekommet en ansøgning om særstatus.
/ritzau/