Der er grund til at være ekstra opmærksom, hvis man i den kommende tid får lyst til kyllingekebab.
Det skyldes, at der er mistanke om, at der kan være salmonellainficeret polsk kyllingekød i omløb i Europa.
Det er de østrigske fødevaremyndigheder, der ifølge nyhedsbureauet dpa opfordrer til, at man gennemsteger sit kyllingekød for at sikre, at eventuelle salmonellabakterier ikke overlever tilberedningen.
Det sker efter en række sygdomstilfælde det seneste halve år, hvor mindst 27 østrigere er blevet syge med salmonella, efter at de har spist kylling.
En 63-årig mand blev endda så hårdt angrebet, at han døde.
Også indbyggere i en lang række andre europæiske lande - herunder Danmark - skulle være blevet smittet.
Et større detektivarbejde har resulteret i, at man også mener at have fundet kilden til smitten.
Næsten alle smittede personer har nemlig angivet, at de har spist kyllingekebab kort tid inden, at de blev syge.
Det viser sig, at de spisesteder, som har serveret kyllingekødet, alle har brugt kød, der stammer fra Polen.
De polske fødevaremyndigheder er klar over problemet og har ni gange i perioden fra marts til august informeret andre EU-lande om mulig salmonellasmitte i polsk kyllingekød.
Polen er den største fjerkræproducent i EU og den næststørste eksportør. Mere end halvdelen af produktionen bliver eksporteret, blandt andet til Danmark.
Nikolas Kühn Hove, der er beredskabschef i Fødevarestyrelsen, siger til Ritzau, at Fødevarestyrelsen indtil videre ikke har tilbagekaldt produkter.
- Vi har i de meldinger, som vi har fået fra de østrigske eller polske myndigheder, ikke fundet konkrete partier af kyllingekebab, som har været sendt til Danmark, siger beredskabschefen.
Generelt er det spisestedernes ansvar, at forbrugerne ikke bliver syge af maden, der bliver serveret.
Beredskabschefen kan bekræfte, at 17 forbrugere har været eller er syge med samme type salmonella.
- Vi kan forestille os, at kyllingekebab er en mulig kilde. Det er derfor en del af den efterforskning, som vi er i gang med lige nu, siger Nikolas Kühn Hove.
Der er et højt mørketal, når det handler om salmonellaudbrud. Der kan være to til ti gange så mange, der er syge med samme salmonella, men som ikke har opsøgt læge, tilføjer beredskabschefen.
/ritzau/DPA