Det moderne landbrug har ikke udryddet stalddørssalget af æg og kød. Fødevarekontrollen overrasket over, at der stadig slagtes grise under uhumske forhold.
Nutidens stadig stigende krav om fødevaresikkerhed har ikke udryddet det såkaldte stalddørssalg fra bagindgangen på danske landbrugsejendomme. Fagfolk fra Fødevarestyrelsen er overrasket over omfanget af det fortsatte stalddørssalg af æg, svinekød, kyllinger og grøntsager m.v. Det kommer også bag på myndighederne, at der forekommer uautoriserede slagtninger i stort tal og salg af de såkaldte grillgrise til festarrangementer.
Den enkelte landmand kan fuldt lovligt sælge mindre mængder af sin produktion, men når det gælder animalske produkter, kræver det, at man er registreret hos den lokale fødevareregion.
En del landmænd gider ikke have besværet med at administrere stalddørssalget, men dyrlæge og tilsynsførende Henriette Mynster fra Fødevarekontrollens Rejsehold siger, at omfanget af uautoriserede slagtninger har overrasket hende.
- Jeg har beskæftiget mig med fødevaresikkerhed i 20 år, og uden at kunne sætte tal på så det overrasker det mig, at vi stadig kan afsløre ulovlige slagtninger af svin, som sker under uhumske forhold, siger Henriette Mynster.
I begyndelsen af juli afslørede rejseholdet sammen med Skat en "sort slagter" i Nordjylland. Her havde en ældre mand drevet ulovlig slagtevirksomhed fra to adresser og under uhumske omstændigheder. Flere landmænd havde leveret grise.
Salg af kartofler og andre grøntsager er ikke problematisk fra stalddøren, mens den måske mest kendte vare - frisklagte æg - er underlagt en særlig kontrol. Det har baggrund i fjerkræbranchens og myndighedernes salmonellahandlingsplan.
Når det gælder salg af fjerkræ, må en registreret producent sælge op til 500 stykker slagtet fjerkræ pr. år. Aftageren skal selv udtage indvoldene fra kyllingerne. De samme regler gælder for f.eks. salg af kaniner.
Landmænd må gerne sælge svine- eller oksekød fra deres eventuelle gårdbutik, men kødet skal have været omkring en godkendt slagter og dermed dyrlægekontrolleret.
Fødevarekontrollens Rejsehold blev for knap et år siden udvidet fra seks til nu 14 kontrollanter. Det har ifølge chefen, Michael Rosenmark, afsløret flere ulovligheder samtidig med, at flere er blevet mere tilbøjelige til at anmelde ulovligheder.
Dansk Landbrug er tilfreds med, at fødevarekontrollen rydder op, og at den "hjemmeslagtning", der måtte finde sted, sker efter reglerne.
/ritzau/