Annonce
Jubilæum

- Kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for

Lokale mediere er med til at holde magthaverne i ørerne, dokumentere hvad der sker, fortælle de gode historier og være en del af vores samfundsfortælling, siger kulturminister Jakob-Engel Schmidt (M). Foto: Søren Bidstrup
Kulturminister Jakob Engel-Schmidt sender i dette interview en hilsen til Folketidende og avisens læsere.

- Lokalaviser, regionale dagblade og ugeaviser er afgørende for lokalsamfundet og det lokale demokrati.

Sådan lyder det fra kulturminister Jakob Engel-Schmidt (M), når han skal sætte ord på de lokale mediers rolle i dagens Danmark.

- De er med til at holde magthaverne i ørerne, dokumentere hvad der sker, fortælle de gode historier og være en del af vores samfundsfortælling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Jakob Engel-Schmidt

  • Er uddannet officer af reserven og dernæst i 2010 cand.merc. i international business fra Copenhagen Business School.
  • Han har været rådgiver hos Dansk Industri (2009-2011), direktør for Dansk Iværksætterforening (2012-2013), direktør for Niels Brock (2015-2016) og public affairs director hos Rud Pedersen A/S (2019-2021).
  • Politisk begyndte han hos Venstre, hvor han var landsformand for Venstres Ungdom (2009-2011). Fra 2013 til 2019 var han to gange folketingsmedlem for Venstre – første gang afløste han Gitte Lillelund Bech, anden gang Morten Løkkegaard.
  • I 2021 blev han politisk chef for Moderaterne og sekretariatschef i Det Politiske Mødested, og ved valget 1. november blev han folketingsmedlem for Moderaterne. Fra 15. december har han været kulturminister.

Og landets kulturminister tror på en fremtid for lokale og regionale medier. Blandt andet fremhæver han en artikelserie i et regionalt dagblad, hvor man afdækkede en stribe kritisable socialsager, som et eksempel på hvordan lokal og regional journalistik er med til at gøre en kæmpe forskel.

Fart på omstilling

For nylig sad han for bordenden, da der på Christiansborg blev forhandlet om et medieforlig, der overordnet set fordeler midler til alle landets medier.

- Jeg har fokuseret en stor del af medieforliget på lokale og regionale medier, også med en pulje så de kan omstille sig til den digitale virkelighed. Lykkes det ikke, så kan jeg frygte, at vi får et mindre mangfoldigt mediebillede.

- Jeg tænker, at de næste fire år må man sætte fart på en digital omstilling, hvor man får forretningsmodeller til at virke ikke bare på papir, men også digitalt. Men det er nok ikke op til mig som kulturminister at diktere, hvordan redaktører driver deres forretning. Det vil de nok gerne have sig frabedt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et hjem med flere aviser

Selv er kulturministeren fra et hjem med flere aviser. Opvokset i Birkerød i Nordsjælland kom Frederiksborg Amtsavis og Politiken i postkassen. Af til kom også Berlingske og Jyllands-Posten. Og en gang om ugen landede også Birkerød Avis i hjemmet.

- Det var nok mit allerførste minde med aviser. Når jeg daskede til avisen, mens min far sad og læste i den.

Senere begyndte Jakob Engel-Schmidt selv at fordybe sig i avisen, i begyndelsen nok mest i billederne, men snart også i avisens linjer.

- Jeg har altid interesseret mig for samfundsforhold.

Som ung omdelte kulturministeren også selv ugeavisen i lokalområdet. Og husker, da han selv første gang optrådte i det lokale dagblad.

- Det har nok været omkring 1999 eller 2000, da jeg sad i bestyrelsen for Venstres Ungdom i Birkerød. Jeg havde ikke en fremtrædende plads i artiklen, jeg var valgt som suppleant og nok mest omtalt i en billedtekst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En del af arbejdet

Siden har han ofte været en del af mediebilledet.

- Når man er politiker, er det en del af ens arbejde og virke at være i medierne. Jeg kan godt lide det, når det er om det faglige, det man arbejder med, politik og holdninger. Jeg bryder mig mindre om at være i medierne, når det handler om mig som person. Jeg vil gerne kendes for det, jeg kan og arbejder med, men har et ønske om at være relativt privat derudover.

Medierne fylder således en god del af kulturministerens tid. Både set med politiske øjne og som en aktiv medieforbruger.

- Ofte læser jeg morgendagens aviser online, inden jeg går i seng. Alle de store dagblade. Så kigger jeg på historierne fra Ritzaus Bureau om morgenen. Jeg kigger de lokale medier i det område, hvor jeg er valgt, fortæller Jakob Engel-Schmidt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fokus på nuancerne

Og det er historier over en bred kam, som interesser kulturministeren.

- Jeg kigger på, hvad der på toppen i medierne. Hvad er de store historier, også inden for mit eget område, kulturen. Men jeg sidder også med i både koordinationsudvalget og økonomiudvalget, så jeg beskæftiger mig med en bred vifte af sager.

På ministerkontoret kører News ofte på tv-skærmen i baggrunden - og i bilen er det tit P1, der er i radioen.

- Men jeg læser markant flere nyheder, end jeg ser og hører. Det passer bedst til mig. Jeg forstår godt, at man nogle gange er nødt til at lave en hurtig nyhed, men kan også bedst lide at deltage i medier, hvor man kan få lov at tale ud, komme ned i nuancerne og uddybe sine synspunkter. Det synes jeg også giver en bedre politisk debat. Og jeg har ikke noget imod, at det også kan udløse kritiske spørgsmål. Så bliver man nogle gange opmærksom på, at der er nuancer, man kendte på forhånd. Og så bliver man også klogere, når medierne spørger ind.

Jeg læser markant flere nyheder, end jeg ser og hører. Det passer bedst til mig.

Jakob Engel-Schmidt, kulturminister
Artiklen fortsætter efter annoncen

Tiderne skifter

Som landets kulturminister er han ikke pressens minister - den ære tilfalder statsministeren - men i anledning af Folketidendes jubilæum sætter Jakob Engel-Schmidt disse ord på fødselaren.

- Tiderne skifter, men kvalitetsjournalistik vil der altid være behov for. Og Lolland-Falsters Folketidende har bevist gennem 150 år, at man er relevante og skriver til et publikum, der er både nysgerrige og har lyst til at læse om deres regionale område. Og det håber jeg også, at man succesfuldt vil gøre i fremtiden. Så stort tillykke til avisen og alle avisens læsere.


  • Lokale mediere er med til at holde magthaverne i ørerne, dokumentere hvad der sker, fortælle de gode historier og være en del af vores samfundsfortælling, siger kulturminister Jakob-Engel Schmidt (M). Foto: Søren Bidstrup
Annonce
EM-feber

Fodboldfeberen raser: Her kan du se Danmarks EM-kampe gratis

Guldborgsund

"Han var nødt til at tage hjem fra arbejde, fordi han blev så rørt"

Annonce
Annonce
EM-feber

Fodboldfeberen raser: Her kan du se Danmarks EM-kampe gratis

Guldborgsund

"Han var nødt til at tage hjem fra arbejde, fordi han blev så rørt"

112

Brand i ovn hev brandmændene ud af sengen

112

33-årigs computer var fyldt med dødsporno

Guldborgsund

Nu begynder det: Stort vejarbejde påvirker trafik og busrute i månedsvis

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Guldborgsund

Bedste start i 20 år: Peger på flere årsager til succes

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Vejret

Våd weekend på vej - lørdag kan give store mængder regn

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Guldborgsund

Snart flytter de ind i den gamle Tøjeksperten: Skaber fremtidens butik

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Annonce
Annonce
Lokal nyt

Vildt: Lokale får halv milliard tilbage i boligskat

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud