Annonce
Forskerspirer

- DER ER ALTSÅ NOGET SPECIELT VED AT STÅ I SEKS TIMER I LABORATORIET

Som science-talenter har Asta Serup Borggaard, Benedikte Nissen, Lukas Christian Stuhr Larsen, Mads Larsen og Astrid Holtze haft mere tid til at lave forsøg sammen med andre talenter fra hele landet. Foto: Jan Knudsen
Fem elever fra Maribo Gymnasium er blevet færdige som "Science Talenter" efter et år med ekstra undervisning.

MARIBO: Gennem 2. g har fem elever fra Maribo Gymnasium haft mulighed for at fordybe sig i livet som forsker og modtage undervisning på universitetsniveau.

Det er sket gennem naturfagscentret Astras afdeling for science talenter, som ligger ved Sorø Akademi, og nu har de alle fået papir på at have gennemført den ekstra uddannelse.

Selv om gymnasiet har rigeligt med fag og lektier, har de fem unge taget imod muligheden for at blive klogere indenfor enten bioteknologi eller biologi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her var en unik mulighed for at fordybe sig lidt mere i nogle emner, som interesserede de fem elever.

Astrid Holtze kendte lidt til talent-campen i forvejen, da hendes storesøster tidligere har deltaget.

- Hun fortalte blandt andet, at man lavede nogle forsøg, som varede lidt længere end på gymnasiet, og i det hele taget var der bare mulighed for at få mere viden og fordybe sig noget mere, end gymnasiet giver mulighed for, forklarer hun.

Gav et afbræk fra gymnasiet

De fem elever fra det midtlollandske gymnasium var afsted til Sorø tre gange af hver tre dage, og selv om turene til Sorø bød på massiv læring, var det noget andet end gymnasiet.

- Det gav et afbræk fra at gå i skole hele tiden, men selv om vi arbejder med noget fagligt, er det på en anden måde. Der er altså noget specielt ved at stå i seks timer i laboratoriet og arbejde, fremfor blot at have en kemitime, siger Mads Larsen, der føler, at han var mere afslappet, fordi der var god tid til de enkelte forsøg.

På de to science-camps var der plads til at fordybe sig i specifikke emner inden for de to naturvidenskabelige retninger, og alle elever var samlet af samme grund: interessen for enten bioteknologien eller kemi.

Her blev det hele ikke afbrudt efter 45 minutter, fordi der eksempelvis lige skulle være plads til en religionstime.

Vi overvejer nok alle fem at læse en eller anden form for noget naturfagligt noget efter gymnasiet, så det her var muligheden for at prøve, hvordan det er at studere de emner, som er interessante for os.

Asta Serup Borggaard

Hvert af de tre besøg i Sorø fokuserede på specifikke emner, og der var plads til både foredrag med professorer og andre eksperter samt til de enkelte forsøg.

Dermed kunne den nye viden komme ud og blive brugt i praksis. Blandt emner var eksempelvis "genetik og sygdomme" og "immunologi".

- For os, der havde kemi, var det ret fedt, at der blev inviteret folk ind, som på den ene eller anden måde arbejdede med emnet. Det kunne være én, som arbejdede med it, en konservator eller en, som havde med solceller at gøre, fortæller Asta Serup Borggaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lektier sent om aftenen

Dagene på talent-campen var fyldt godt op, for der var meget, som skulle læres. Morgenmaden var færdig omkring klokken 8.30, og ofte fortsatte undervisningen i et eller andet omfang til klokken 21.

Mellem klokken 22 og 23 var der så talenthygge, hvor de unge kunne hygge sig med spil og lære hinanden at kende på tværs af gymnasierne.

De tre camps lå alle midt på ugen, og hjemme i Maribo fortsatte kammeraterne deres almindelige undervisning, så ofte var det først tid til at sove, når der også lige var ordnet lidt lektier, til når de fem unge atter kom tilbage til Maribo Gymnasium.

- Vi overvejer nok alle fem at læse en eller anden form for noget naturfagligt noget efter gymnasiet, så det her var muligheden for at prøve, hvordan det er at studere de emner, som er interessante for os, siger Asta Serup Borggaard.

Artiklen fortsætter efter annoncen

På vej mod sabbatår

Talentcampen kan ses som et første skridt på vej mod de videre studier, når studenterhuen er placeret sikkert på hovedet til sommer, men præcis hvad fremtidsstudierne ender med, er de fleste af de fem endnu ikke helt sikre på.

- Det har været svært at fastslå konkret, hvad jeg vil i fremtiden på baggrund af forløbet, men det har da styrket noget interesse indenfor biologien, lyder det fra Benedikte Nissen, mens Astrid Holtze har glædet sig over at opdage, hvor specifikt man faktisk kan arbejde med små detaljer indenfor biologien.

- Jeg overvejer at læse medicin, men er slet ikke sikker på det endnu, siger hun.

For fire af de fem venter et sabbatår - eller måske flere - inden de videre studier venter, men Lukas Christian Stuhr Larsen er dog ret sikker på, at han skal være dyrlæge, og det studie er han parat til at begynde på så hurtigt som muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Godt at møde andre unge

At de endnu ikke har afklaret fremtiden betyder dog intet for vigtigheden af talentcampen, for de kan sagtens bruge noget af den nye viden i resten af 3. g.

- Den har relevans for vores undervisning, og ikke mindst i biologi kan den give et boost, siger Mads Larsen.

De tre ophold har også skubbet til de unges mod. For efter først grundskolen med lang tid med de samme kammerater og nu en gymnasietid i en klasse, hvor alle kender alle, var der her behov for at arbejde sammen med unge, som de ikke kendte i forvejen.

- Vi er der jo alle af de samme grunde, så det har været rigtig godt at møde de andre, og det var let nok at arbejde sammen om de forskellige projekter, forklarer Benedikte Nissen.

Om der er en flok nye forskere med lollandske rødder på, må fremtiden vise, men nu har de i hvert fald smagt på livet i laboratoriet.

  • MAR Science Talenter Maribo Gymnasium 1
    Som science-talenter har Asta Serup Borggaard, Benedikte Nissen, Lukas Christian Stuhr Larsen, Mads Larsen og Astrid Holtze haft mere tid til at lave forsøg sammen med andre talenter fra hele landet. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid