Annonce
Lolland

Refa ændrer forklaring om bakning

Affalds- og logistikchef i Refa, Niels-Erik Sakariassen, betoner nu sikkerheden i sin argumentation for at undgå bakning. Foto: Rikke Folm Berg

Først kunne renovatører ikke bakke af hensyn til arbejdsmiljøet. Nu siger Refa, det skyldes sikkerheden.

LOLLAND Det udløste talrige kommentarer på Folketidendes facebookside, på folketidende.dk, i læserbreve og i direkte mails til avisen, da Folketidende i artiklen "Ingen løsning til Flemming og Birgit" kunne citere affalds- og logistikchef Niels-Erik Sakariassen for, at renovatørerne får ondt i nakken, hvis de skal bakke "for meget" på ruten.

Ordene faldt som en forklaring på, hvorfor Flemming og Birgit i Abed ikke længere kan få afhentet deres skrald på vanlig vis, ved at skraldebilen bakker omkring 100 meter ned ad vejen til deres hus.

En af de mere krasse, men også humoristiske kommentarer kom i et læserbrev fra Jørn Jørgensen i Maribo: "Jeg har lagt mærke til, at der på den udvendige del af førerhuset sidder nogle "glasplader, som kaldes spejle, som chaufføren benytter blandt andet ved bakkemanøvrer". Han tilføjede desuden, at der på nogle lastbiler sidder et bakkamera, "altså kan føreren af denne bil på en tv-skærm følge med i, hvad der foregår bag bilen".

Netop de pointer og iagttagelser delte han med mange.

Folketidende fulgte derfor op med en række spørgsmål til Refa, som det nu er lykkedes at indhente svar på.

Spørgsmålene blev sendt på mail 3. december. Svarene blev givet mundtligt på et møde 12. december på Refa, hvor såvel Refas affalds- og logistikchef, Niels-Erik Sakariassen, som jurist Lars Rasch var til stede.

Flemming Jensen og Birgit Brenner i Abed skal nu forholde sig til en ny forklaring fra Refa på, hvorfor skraldebilen ikke kan bakke ned til dem. Foto: Jan Knudsen

Bakning er "uomtalt"

Folketidendes første spørgsmål på mødet går på affalds- og logistikchefens forklaring om, at renovatørerne skal undgå at bakke af hensyn til arbejdsmiljøet i henhold til Arbejdstilsynets regler.

Jeg har gennemlæst Arbejdstilsynets vejledning til "Indretning og brug af renovationssystemer, og jeg kan ikke finde noget om, at man ikke må bakke. Jeg kan finde alt muligt om, hvordan skraldespande skal være udformet, og hvad for en hældning de må trækkes henover. Men jeg kan ikke finde nogen punkter i vejledningen, som forhindrer renovatører i at bakke?

Ifølge affalds- og logistikchef Niels-Erik Sakariassen og jurist Lars Rasch er det korrekt, og det skyldes, at omtalte vejledning kun omhandler arbejdet på adgangsveje og ikke på tilkørselsveje. Det vil sige forholdene fra skraldespanden og hen til skraldebilen.

Hvor står det så, at renovatører ikke må bakke? Kan I henvise til det?

Folketidende får til svar forelagt et papir fra Arbejdstilsynets hjemmeside med overskriften "Forebyg ulykker ved bakning". Det indeholder seks punkter med råd om sikkerhed ved bakning. Ligesom der står, at lastbiler på virksomheder og byggepladser skal undgå bakning.

Men af hensyn til at forebygge ulykker. Ikke af hensyn til nakken, som hidtil har været Niels-Erik Sakariassens argument for, at renovatørerne ikke skal bakke "for meget".

Det viser sig, at Refa hverken kan henvise til love, regler, retningslinjer eller vejledninger, der dokumenterer Niels-Eriks forklaring for så vidt renovatørernes arbejdsmiljø.

Ifølge Niels-Erik Sakariassen og Lars Rasch skyldes det, at det er "uomtalt". Det er simpelthen ikke meningen, at renovatører skal bakke på tilkørselsveje, men køre forlæns.

Folketidende påpeger, at selv ikke det fremviste papir om sikkerhed udelukker bakning. For under punktet "Undgå bakning", står der: "Lav ensrettede færdselsveje på virksomheden og byggepladsen" og "Kør forlæns ind og forlæns ud - hvor det er muligt".

Der står, "hvor det er muligt". Der står ikke, at man ikke må bakke?

- Nej, men det siger vi heller ikke, svarer Niels-Erik Sakariassen og oplyser nu, at der faktisk er mulighed for, at renovatøren bakker. Men kun op til 50 meter.

Det står skrevet ind i ydelsesbeskrivelsen og særlige betingelser for udbuddet, som ikke er offentligt tilgængeligt, men bliver forevist på mødet. Her står: "Renovatøren skal acceptere bakkemanøvrer på op til 50 meter".

- Det er en anelse mere, end der står i Lolland Kommunes Regulativ for Husholdningsaffald, for der står intet om muligheden for bakning. Der står, at der skal være en vendemulighed, siger Niels-Erik Sakariassen og forklarer, at det er skrevet ind, for der skal være lidt meter at arbejde med, så det ikke bliver bøvl over "1-2 meters bakning".

Men hvorfor ikke 60 meter eller 80 meter eller 100 meter? Det kan Refa ikke svare på. Andet end at det er et skøn, og at det ikke står i "Generel ydelsesbeskrivelse og Særlige betingelser" for udbuddet, som har været gældende siden 2017.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Smudsige bakkameraer

Affalds- og logistikchefen refererer på mødet mange gange til hensynet til sikkerheden, ikke til arbejdsmiljøet, men Folketidende fastholder at spørge ind til validiteten af Niels-Erik Sakariassens tidligere fremførte argumenter, om at det giver ondt i nakken at dreje hovedet ved bakning.

Jeg har modtaget mange mails fra læsere om, at chauffører ikke drejer hovedet for at bakke, men bruger sidespejlene. Hvad er Refas kommentar til det?

- Hvis du sidder i en lastbil, så kigger du til siden for at kigge i sidespejlene. Jeg ved godt, hvad de (læserne, red.) tænker på, for renovatøren vender sig ikke om for at kigge ud af en bagrude. Men du skal jo orientere dig til begge sider, ja, over det hele, når du bakker, svarer Niels-Erik Sakariassen.

Så du siger, alene den lille bevægelse med hovedet fra side til side for at orientere sig i sidespejlene med hovedet er problematisk i forhold til nakken?

- Ja.

Og så tilføjer affalds- og logistikchefen:

- Man skal undgå at bakke, fordi det sikkerhedsmæssigt ikke er anbefalet at bakke på offentlig vej. Så ingen bliver kørt ned.

Men hvad så med bakkameraer, vil Folketidende vide. Er renovationskøretøjerne udstyret med dem? Ja, det er et krav, oplyser Niels-Erik Sakariassen.

Men hvad er så problemet?

- Du kan ikke være sikker på, at du kan se alt, bare fordi du har et bakkamera. Hvis der er is eller smuds på bakkameraet, så kan renovatøren ikke se noget. Et bakkamera er ikke en sikkerhed for, at der ikke er noget eller nogen bag ved bilen.

Men det er vel renovatørens ansvar, at han ikke kører ud med beskidt bakkamera?

- Det sker jo i løbet af dagen, så bakkameraerne er kun en ekstra sikkerhed, siger affalds- og logistikchefen igen med henvisning til sikkerheden, ikke renovatørernes nakker.

  • Affalds- og logistikchef i Refa, Niels-Erik Sakariassen, betoner nu sikkerheden i sin argumentation for at undgå bakning. Foto: Rikke Folm Berg
  • Flemming Jensen og Birgit Brenner i Abed skal nu forholde sig til en ny forklaring fra Refa på, hvorfor skraldebilen ikke kan bakke ned til dem. Foto: Jan Knudsen
Annonce
Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand