Annonce
Sport

Kokkelandshold skal hjælpe OL-atleter til medaljehøst

Kokkelandsholdet og enkelte danske OL-atleter mødtes mandag i Odense for at drøfte det kommende samarbejde til sommeren lege i Paris. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

Kokkelandsholdet skal sørge for de danske OL-atleters kost til sommer, og det får afgørende betydning.

Når de danske atleter til sommerens OL i Paris står klar med tallerkenerne, vil de medaljehungrende sportsfolk mærke et nyt niveau.

Team Danmark og Danmarks Idrætsforbund (DIF) har nemlig indgået et samarbejde med Dansk Gastronomisk Union, der står bag kokkelandsholdet, som skal sørge for atleternes kost under De Olympiske Lege til sommer.

Ernæringen undervejs i OL er en absolut nøgle for atleterne, og buffeten ved tidligere OL har over tid været meget ensformig. Det har resulteret i negative fysiske konsekvenser for atleterne, der skal kæmpe om medaljer for Danmark.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Nogle af herrelandsholdsspillerne i håndbold tabte sig fire til seks kilo til OL i 2021. Noget af det var selvfølgelig væsketab, men man kan ikke tabe så meget i ren væske, siger Cecilie Refsgaard, som er ernæringsfysiolog i Team Danmark.

- Det samme skete for dressurrytterne, og der er generelt mange atleter, der kan tabe sig under OL. Vi ser det ofte ved buffetspisning. Når man får den samme buffet hver dag, vil atleterne ubevidst spise mindre og mindre for hver dag.

Det tårnhøje niveau fra det danske kokkelandshold skal komme de udfordringer til livs i Paris. Her skal de atleter, som bor i et dansk setup uden for OL-byen i Paris, have et fast hold af kokke med sig.

Det gælder blandt andet for danske cykelryttere, golfspillere, ryttere, og kajakroere. En af disse er den tidligere medaljevinder Emma Aastrand Jørgensen, der i 2016 vandt OL-sølv i enerkajak og siden hentede to bronzemedaljer ved OL i 2021.

Magnus Sibbersen og Emma Aastrand, begge kajakroere, samt cykelrytter Rasmus Lund (i midten) får alle tre glæde kokkelandsholdet i deres lejr uden for Paris til sommer. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix

- Det bliver lige et gear op nu, fordi vi får kokkelandsholdet med, og det kommer til at betyde så meget for os atleter, siger Emma Aastrand Jørgensen.

- Mad er ikke en ting, man behøver at bekymre sig om til OL nu, og det kommer til at give os atleter mere ro og overskud. Jeg tror, at det bliver et super setup, og jeg er glad for, at jeg er fra en sportsgren, der får glæde af kokkelandsholdet i Paris, siger kajakroeren.

Emma Aastrand Jørgensen og resten af atleterne i de danske lejre uden for Paris kommer til at mærke et stort fokus på de helt små detaljer, når tallerkenen og depoterne skal fyldes op.

- Dufte og lyd påvirker atleternes valg, og hvor meget de kan spise. Med simple justeringer og anretninger, kan man gøre det nemmere for atleterne og hjælpe dem, siger Cecilie Refsgaard.

- Restitution til et OL er alfa og omega, og her er kosten enorm vigtig. Det er den brændstof, som gør, at atleternes kroppe kan præstere, siger ernæringsfysiologen.

Kokkelandsholdet skal sammen med Team Danmarks ernæringsfysiologer og OL-atleterne sammensætte menuer, der kan sikre toppræstationer for atleterne.

At gøre det og rykke et kokkelandshold til det franske på tre forskellige lokationer i mere end syv uger er ikke en operation, der sker hen over natten.

- Vi har været i gang i et års tid. Vi har været dernede for at se på forholdene både i køkkenet, og der atleterne skal kæmpe i deres discipliner. Så vi har været det hele igennem og analyseret alt, siger direktør for kokkelandsholdet, Morten Juul Andersen.

/ritzau/

  • Kokkelandsholdet og de danske OL-atleter mødes på Cookery i Odense, mandag den 15. april 2024. Team Danmark og DIF har indgået et samarbejde med Dansk Gastronomisk Union, så det danske kokkelandshold drager med OL-holdet til OL i Frankrig, for at stå
    Kokkelandsholdet og enkelte danske OL-atleter mødtes mandag i Odense for at drøfte det kommende samarbejde til sommeren lege i Paris. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
  • Kokkelandsholdet og de danske OL-atleter mødes på Cookery i Odense, mandag den 15. april 2024. Team Danmark og DIF har indgået et samarbejde med Dansk Gastronomisk Union, så det danske kokkelandshold drager med OL-holdet til OL i Frankrig, for at stå
    Magnus Sibbersen og Emma Aastrand, begge kajakroere, samt cykelrytter Rasmus Lund (i midten) får alle tre glæde kokkelandsholdet i deres lejr uden for Paris til sommer. Foto: Frank Cilius/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Lolland

Lykkelig formand: - Vi er så tæt på at kunne melde udsolgt

Lolland

Overrasket over fremmøde efter stort forarbejde: Kun én mødte op

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Nykøbing

Stort rykind: Nu er Nykøbing fyldt med børn

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Guldborgsund

Indenfor få uger går det i gang: Stort projekt lige i bymidten

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Sport

- Hold da op! Det er den største sensation i nyere tid

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem

Musik

Nægter at have truet: Udsmidt deltager afviser alt

Sport

Keeper reddede Nykøbing FC kort før tid

Sport

NFH gjorde det fandme!!!!!! Leverede miraklet og er i DM-finalen

Guldborgsund

Kendt bageri skifter navn: Det skal det hedde

Lokal nyt

Efter lønfusk for millioner: Bemærkelsesværdig ændring møder kritik