Annonce
Udland

Chefforhandler gør status over brexit: Kun få timer tilbage

- Hvis Storbritannien efter en troværdig og tilstrækkelig overgangsperiode vil afskære deres farvand for EU-fiskerne på et vilkårligt tidspunkt, så har EU også en suveræn ret til at reagere eller at kompensere ved at ændre betingelserne for britiske fiskeprodukters adgang til EU's indre marked, siger EU-chefforhandler Michel Barnier i EU-Parlamentet. Foto: Yves Herman/Reuters

Afskærer briterne adgang til deres farvand, må EU begrænse adgangen til indre marked, siger Michel Barnier.

Fisk forbliver det slimede element, som briterne og EU ikke kan få greb om i forhandlingslokalet, mens tiden så småt løber ud for en aftale om handel og det fremtidige forhold fra 1. januar.

Det snerper til, erkender EU-chefforhandler Michel Barnier i Europa-Parlamentet.

- Det er sandhedens time. Vi har meget lidt tid, bare få timer, siger Michel Barnier fredag morgen.

Et hovedkrav fra EU er fortsat adgang til fiskeri i britisk farvand. Samtidig står briterne fast på, at landet får status af uafhængig kyststat, og den ret kræver de respekteret.

- Vi accepterer det, og vi respekterer det. Men hvis Storbritannien efter en troværdig og tilstrækkelig lang overgangsperiode vil afskære deres farvand for EU-fiskerne på et vilkårligt tidspunkt, så har EU også en suveræn ret til at reagere eller at kompensere ved at ændre betingelserne for britiske fiskeprodukters adgang til EU's indre marked.

- Det er der, vi støder på en af de nødder, der vanskeligt lader sig knække i forhandlingerne: Fisk som del af det økonomiske partnerskab, siger Barnier.

Spørgsmålet om fisk har fyldt meget i forhandlingerne, og det har været erkendt fra begge sider, at det ville blive blandt de sidste, man ville finde et fælles svar på.

Ifølge avisen Financial Times har briterne tilbudt en overgangsperiode på tre år, hvor EU-fiskerne har fortsat adgang til britisk farvand. Men EU-siden har sagt, at det ikke er nok.

Overgangsperioden skal være mindst otte år.

Frygten er, at briterne efter en sådan periode blot vil lukke eller stærkt begrænse adgangen for EU-fiskerne, som har brug for sikkerhed for, at de kan lande deres fisk. For danske fiskere er adgangen essentiel.

- Intet er aftalt, før alt er aftalt. Så det er ikke så overraskende, at det er i de sidste timer, at vi ser, at forhandlingerne er blevet meget svære.

Efter sin fremlæggelse undskylder franskmanden, at han straks må forlade debatten, da han skal tilbage til forhandlingerne.

Statsstøtte er ifølge Barnier også fortsat en knast i forhandlingerne. Som del af dette, understreger han, må briterne acceptere fælles standarder for miljø, lønmodtagervilkår og klima.

Da premierminister Boris Johnson torsdag aften talte i telefon med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, bragte han netop spørgsmålet om statsstøtte op.

Han vil have, at den enorme skattekiste af penge, som EU-landene fra næste år sender i spil, skal være omfattet af regler og begrænsninger, som EU-siden kræver vedtaget i en aftale med Storbritannien.

Det er de 750 milliarder euro, som EU-Kommissionen låner på vegne af landene, i genopretningspakken, der skal puste gang i økonomierne efter coronakrisen.

- Hvis EU besluttede at bruge disse fondsmidler på udvikling af elbiler, så ville det virkelig skævvride de fair og ens spilleregler, og vi ville ikke kunne gøre gengæld, siger en britisk embedsmand til Financial Times.

EU-siden står fast på de ens spilleregler, så den ene part - læs Storbritannien - ikke får en konkurrencefordel.

Men EU mener ikke, at genopretningsfonden skal være omfattet. Det er penge, som sendes ud til EU-landene via EU-programmer, som er fritaget EU's egne regler om statsstøtte.

EU besluttede i 2014 at udvidede omfanget af programmer, der er fritaget for EU's regler om statsstøtte, da det er mindre sandsynligt, at "de vil føre til unødig konkurrenceforvridning i det indre marked".

Den britiske undervisningsminister, Nick Gibb, siger fredag morgen til Times Radio, at det ifølge Johnson er en meget "alvorlig situation".

- Vi vil afsøge enhver mulig vej til at indgå en handelsaftale før udgangen af året. Men det bliver ikke på bekostning af vores suverænitet, siger Gibb.

Storbritannien forlod EU 31. januar i år. Men parterne havde forinden via en skilsmisseaftale aftalt en overgangsperiode, som udløber 31. december. Herefter vil briternes exit få tydelig effekt.

  • EU chief brexit negotiator Barnier arrives at European Parliament in Brussels
    - Hvis Storbritannien efter en troværdig og tilstrækkelig overgangsperiode vil afskære deres farvand for EU-fiskerne på et vilkårligt tidspunkt, så har EU også en suveræn ret til at reagere eller at kompensere ved at ændre betingelserne for britiske fiskeprodukters adgang til EU's indre marked, siger EU-chefforhandler Michel Barnier i EU-Parlamentet. Foto: Yves Herman/Reuters
Annonce
Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem