Annonce
Udland

Den konservative Stubb erklærer sejr ved finsk valg

Ved Finlands præsidentvalg vandt Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet en klar sejr. Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk. Foto: Lehtikuva/Reuters
Alexander Stubb fra Samlingspartiet er valgt som ny præsident i det nyoptagede Nato-land Finland.

Ved Finlands præsidentvalg erklærede Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet sig som vinder tidligt på valgaftenen. Det skete, da knap 94 procent af stemmene var optalt.

Tidligere havde delresultater vist en klar føring til Stubb, som havde støtte fra 52,7 procent af de stemmer, som var afgivet på forhånd. Det viste data fra justitsministeriet i Helsinki søndag efter lukningen af valglokalerne efter anden og sidste valgrunde.

Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rivalen Pekka Haavisto, som er udenrigsminister, er oprindeligt fra Det Grønne Parti, men han er opstillet som uafhængig. Han står til at få 47,3 procent af stemmerne, efter at over halvdelen af forhåndsstemmerne er talt op.

- Det ser ud til at være et nederlag for mig, erkendte Pekka Haavisto allerede inden Stubb havde erklæret sig som vinder.

Dermed står Stubb til at vinde over sin rival Haavisto og erstatte den afgående præsident Sauli Niinistö, som har siddet på posten siden 2012.

Stubb vandt den første valgrunde i januar med en opbakning fra 27,2 procent af vælgerne, mens Haavisto fik 25,8 procent. Stubb har også ligget bedst i de seneste meningsmålinger op til den anden valgrunde.

Efter første valgrunde 28. januar gik kun to kandidater videre. Her blev blandt andre den nationalistiske Jussi Halla-aho fra De Sande Finner slået ud.

Præsidentembedet er overvejende ceremonielt i Finland, men præsidenten står i spidsen for landets udenrigs- og sikkerhedspolitik. Han er desuden øverstkommanderende for de finske forsvarsstyrker.

Embedet har dermed fået en særlig betydning, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, og efter Finlands optagelse i Nato.

Mindre end et år efter Finlands indtræden i Nato har der været stor spænding om, hvem der skulle afløse Niinistö. Han blev i sin tid kaldt "Putin-hviskeren" på baggrund af hans tidligere gode forhold til kollegaen i øst.

Blandt de mange opgaver, som venter Stubb, der er stærkt Nato-tilhænger, er at håndtere forholdet til nabolandet, som er blevet stadig dårligere under krigen. Stubb har vist stærk støtte til Ukraine og har i valgkampen talt for en klokkeklar holdning til Rusland.

- Der vil ikke være nogen politiske relationer til Rusland eller med det russiske politiske lederskab, før de afslutter krigen i Ukraine, sagde Stubb i et interview op til valget.

Stubb har åbnet muligheden for tilladelse af transport af atomvåben gennem Finland. Men han har ikke støttet en permanent placering af atomvåben på finsk jord. Stubb har imidlertid været positiv over for at have Nato-styrker i Finland på permanent basis.

/ritzau/TT

  • Election reception of NCP presidential candidate Alexander Stubb in Helsinki
    Ved Finlands præsidentvalg vandt Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet en klar sejr. Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk. Foto: Lehtikuva/Reuters
Annonce
Annonce
Annonce
112

Jesper ydede straks førstehjælp efter alvorlig færdselsulykke: Nu hyldes han for sit heltemod

Lolland

Sultne geder lever stadig ved nedlagt godsbane: - Det gør mig vred og ked af det

112

"Ganske alvorligt": Politiet efterforsker sten-ulykker efter særlig paragraf

Sport

Jon Dahl skal være landstræner

112

Truede unge mænd på livet, men 23-årig var ikke færdig med at bryde loven

112

Dagens dyreste færgebillet: Måtte betale 3.000 for sin dumhed

Erhverv

1044 skinner på vej: Kæmpe anlægsprojekt går ind i ny fase

Lokal nyt

Lokal elektrikeruddannelse bedømmes som landets bedste

Sport

NFH-forsvarskrumtap efter sejr: - Vi havde det mentale overtag

112

Motorvejs-spor spærret: Bil i brand

Sport

Keeper efter nederlag i topkamp: - For langt væk i begge ender

Vejret

Slut med blæsevejr: Den kommende uge byder på op til 10 grader

Lokal nyt

Politikere tøver med at skrotte mammografibus

112

Politi og PET indstiller efterforskning af Nord Stream-sprængninger

Erhverv

Ny overenskomst: Mindst 4.400 kroner mere i løn til sygeplejersker

Annonce
Annonce
112

Brandfolk på sjælden redningsopgave på loft

Erhverv

Læger og jordemødre kan se frem til lønhop med ny overenskomst

Erhverv

Aftale om overenskomst på sundhedsområdet er i hus

Indland

Nyt gebyr truer forskning for svage patientgrupper

112

Blev de tabt eller anbragt bevidst? Flere biler påkørte store sten på Lolland

Sport

Målfest i Boxen: - Snæver sejr over bundhold

Guldborgsund

Ulla vil testamentere sit hus til bæredygtighed