Annonce
Udland

Den konservative Stubb erklærer sejr ved finsk valg

Ved Finlands præsidentvalg vandt Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet en klar sejr. Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk. Foto: Lehtikuva/Reuters
Alexander Stubb fra Samlingspartiet er valgt som ny præsident i det nyoptagede Nato-land Finland.

Ved Finlands præsidentvalg erklærede Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet sig som vinder tidligt på valgaftenen. Det skete, da knap 94 procent af stemmene var optalt.

Tidligere havde delresultater vist en klar føring til Stubb, som havde støtte fra 52,7 procent af de stemmer, som var afgivet på forhånd. Det viste data fra justitsministeriet i Helsinki søndag efter lukningen af valglokalerne efter anden og sidste valgrunde.

Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Rivalen Pekka Haavisto, som er udenrigsminister, er oprindeligt fra Det Grønne Parti, men han er opstillet som uafhængig. Han står til at få 47,3 procent af stemmerne, efter at over halvdelen af forhåndsstemmerne er talt op.

- Det ser ud til at være et nederlag for mig, erkendte Pekka Haavisto allerede inden Stubb havde erklæret sig som vinder.

Dermed står Stubb til at vinde over sin rival Haavisto og erstatte den afgående præsident Sauli Niinistö, som har siddet på posten siden 2012.

Stubb vandt den første valgrunde i januar med en opbakning fra 27,2 procent af vælgerne, mens Haavisto fik 25,8 procent. Stubb har også ligget bedst i de seneste meningsmålinger op til den anden valgrunde.

Efter første valgrunde 28. januar gik kun to kandidater videre. Her blev blandt andre den nationalistiske Jussi Halla-aho fra De Sande Finner slået ud.

Præsidentembedet er overvejende ceremonielt i Finland, men præsidenten står i spidsen for landets udenrigs- og sikkerhedspolitik. Han er desuden øverstkommanderende for de finske forsvarsstyrker.

Embedet har dermed fået en særlig betydning, efter at Rusland invaderede Ukraine i februar 2022, og efter Finlands optagelse i Nato.

Mindre end et år efter Finlands indtræden i Nato har der været stor spænding om, hvem der skulle afløse Niinistö. Han blev i sin tid kaldt "Putin-hviskeren" på baggrund af hans tidligere gode forhold til kollegaen i øst.

Blandt de mange opgaver, som venter Stubb, der er stærkt Nato-tilhænger, er at håndtere forholdet til nabolandet, som er blevet stadig dårligere under krigen. Stubb har vist stærk støtte til Ukraine og har i valgkampen talt for en klokkeklar holdning til Rusland.

- Der vil ikke være nogen politiske relationer til Rusland eller med det russiske politiske lederskab, før de afslutter krigen i Ukraine, sagde Stubb i et interview op til valget.

Stubb har åbnet muligheden for tilladelse af transport af atomvåben gennem Finland. Men han har ikke støttet en permanent placering af atomvåben på finsk jord. Stubb har imidlertid været positiv over for at have Nato-styrker i Finland på permanent basis.

/ritzau/TT

  • Election reception of NCP presidential candidate Alexander Stubb in Helsinki
    Ved Finlands præsidentvalg vandt Alexander Stubb fra det konservative Samlingspartiet en klar sejr. Den 55-årige Stubb er tidligere statsminister, tidligere finansminister og tidligere udenrigsminister. Han taler både finsk og svensk. Foto: Lehtikuva/Reuters
Annonce
Udland

Hamas accepterer FN-resolution om våbenhvile i Gaza

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Han har udviklet butikker i mange år: Nu skaber han selv fremtidens butik

Lokal nyt

Halv milliard på vej: Lokale boligejere foran økonomisk indsprøjtning

Lokal nyt

Langt fremme på landsplan: Så ofte flyver lægehelikopteren til Sydhavsøerne

Sport

Emma fra Lolland ror sig direkte i finalen ved EM

Guldborgsund

Stolt revydirektør: - Jeg tænker, at den er hjemme

Politik

Bøllebank til de andre borgmestre! Sikrede sig Folkemøde-hattrick

Guldborgsund

Kæmpe kendis-træf før stor premiereaften

Sport

Sådan starter de lokale talenter ved cykelløb i Nakskov og Nysted

Sport

Cykelfest i weekenden - Stor DM-generalprøve i Nakskov og Nysted

Samfund

Alarmselskaber opkrævede ulovlige gebyrer

Guldborgsund

Igen, igen, igen: Indsætter togbusser

112

Bedste ven til 33-årig tiltalt kendte 13-årig pige, der blev bortført

Guldborgsund

René Christensen i cykel-uheld på Folkemødet

Guldborgsund

Ændrer i sidste øjeblik: "Jeg har fået en god ide"

Indland

Hidtil usete gps-forstyrrelser blev registreret på Bornholm i maj

Annonce
Annonce
Nykøbing

Hund fik antændt komfur: Brand i lejlighed i Nykøbing

112

Kvinde fra Rødby knaldet på massageklinik

Lolland-Falster

"Jeg bliver gal over at se, hvor få penge der afsættes"

112

Kraftig røg fra hus: Dyr reddet levende ud

Lolland

En streg i regningen: Lang næse til Langø

Sport

Styrker målmandsteam med ung keeper fra GOG

Lokal nyt

Sænker lokale elpriser igen: Så meget er de faldet siden energikrisen