Pizza, pølsehorn og cola. Det er usund mad, der ryger indenbords hos skoleeleverne i Guldborgsund. Derfor bør der laves kantiner på samtlige folkeskoler.
Der bliver spist alt for mange pizzaer, pølsehorn og drukket for meget kakao og cola på skolerne i Guldborgsund Kommune.
Det viser en undersøgelse, som en arbejdsgruppe har udarbejdet for Guldborgsund Kommune. Og derfor peger en arbejdsgruppe nu på, at der bør laves kantiner med eget køkkenpersonale på alle skolerne. I dag er det kun to af Guldborgsunds folkeskoler, som har sin egen kantine med en ansat køkkenleder.
12 ud af 19 folkeskoler har deltaget i undersøgelsen. Og svarene viser, at det især er boller, pastasalat, pizzastykker, pølsehorn, frugt og juice, der bliver langet over disken rundt om i skoleboderne. Men også varer som kakao, parisertoast, sandwich og yoghurt er en del af vareudbuddet mange steder.
På halvdelen af de skoler, som har deltaget i undersøgelsen, har de ældste elever lov til at forlade skolens område i frikvartererne. Her er det lærernes indtryk, at friheden bliver brugt til at hente forsyninger af slik, kager, chips, sodavand og anden fastfood i skolens nærmiljø.
Af de 12 skoler, som har deltaget i undersøgelsen, er kun en tilfreds med sin nuværende madordning. Otte ønsker en ny ordning, mens tre skoler ikke har besvaret spørgsmålet.
Politikerne i børne- og skoleudvalget har drøftet sagen på sit seneste møde.
- Vi synes generelt, det er en god ide. Foreløbig har vi bedt om, at der laves en beregning af forslaget - altså hvad det vil koste at ansætte køkkenpersonale og gøre skolernes faciliteter egnede til formålet, siger Jens Erik Boesen, formand for børne- og skoleudvalget.
De ældste elever i folkeskolerne griber sjældent ud efter det sunde og fornuftige, som her i en tidligere 8. klasse på Sundskolen. På flere skoler meldes der om, at de ældste elever forsyner sig i rigelige mængder med chips, cola og anden fastfood fra butikker i skolernes nærmiljø. Arkivfoto
Der bliver solgt rigtig mange pizzastykker, pølsehorn og boller rundt om i skoleboderne. Her er det fra Nørre Alslev Skoles sund-mad projekt sidste forår. Arkivfoto: Kim Løwenstein
Børn og unge spiser for lidt frugt, grønt, fisk, groft brød og kartofler. Til gengæld får de for meget slik og drikker for mange sodavand og andre søde læskedrikke, viser en undersøgelse, som Danmarks tekniske universitet lavdede for nogle år siden. På Toreby Skole lavede man sidste år en dag med sund mad på skoleskemaet. Arkivfoto: Anders Knudsen
I de kommunale vuggestuer som her i Børnehuset Firkløveren, er der en årelang tradition for at have sin egen køkkenansvarlige.
Arkivfoto: Anders Knudsen