Fødevarekrisen kan bremse omlægningen til økologisk produktion, og det kan medføre problemer med at skaffe tilstrækkeligt med økologiske varer.
Fødevarekrisen kan bremse omlægningen til økologisk produktion, og det kan medføre problemer med at skaffe tilstrækkeligt med økologiske varer, hvis efterspørgslen fortsætter med at stige. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.
Manglen på fødevarer har fået kornpriserne til at eksplodere, og derfor har de traditionelle landmænd ikke længere så stærkt et økonomisk incitament til at omlægge deres bedrifter til at producere økologisk, som de havde tidligere.
- Det seneste år er priserne på konventionelt dyrkede afgrøder steget mere end priserne på økologiske, og dermed er den økonomiske tilskyndelse blevet mindre. Derfor forventer jeg, at mange landmænd vil se tiden an, inden de kaster sig ud i et stort projekt med omlægning, siger Niels Tvedegaard, der er konsulent i Fødevareøkonomisk Institut.
Han tilføjer, at de stigende fødevarepriser og opbremsningen i forbrugsfesten skaber tvivl, om den hastigt stigende efterspørgsel efter økologiske produkter vil fortsætte.
Den uvildige rådgivningsvirksomhed Agrocom.dk forventer, at mange landmænd vil tænke sig om en ekstra gang, fordi de stigende priser har gjort planteavl til en god forretning for dem.
/ritzau/