De seneste måneders ekstreme prisstigninger på mad er et midlertidigt fænomen. Inden for højst et par år vil maden igen kun stige moderat eller ligefrem blive billigere.
De seneste måneders ekstreme prisstigninger på mad er et midlertidigt fænomen. Inden for højst et par år vil maden igen kun stige moderat eller ligefrem blive billigere, vurderer flere førende eksperter på området. Det skriver Kristeligt Dagblad.
Den helt afgørende forklaring er, at produktionen af mad vil vokse voldsomt de kommende år, netop fordi priserne er steget.
Eksperterne maner dermed en på det seneste udbredt forestilling i jorden om, at mad fremover vil blive en langt mere knap ressource - og dermed lægge beslag på en voksende del af husholdningernes økonomi.
- Det, vi ser, er bare en boble. Dem har der været tre-fire stykker af de sidste 100 år. Priserne på fødevarer er i mange årtier faldet i forhold til andre varer i samfundet, og det vil også ske fremover, siger en af Danmarks førende forskere i fødevarepriser, seniorrådgiver fra Fødevareøkonomisk Institut Henning Otte Hansen.
Statskonsulent Henrik Krøll fra Fødevareministeriet henviser til, at en international organisation som FN's fødevareorganisation, FAO, heller ikke forventer fortsat stærkt stigende priser.
/ritzau/