Ved at strålebehandle madvarer kan man undgå salmonella i kød. Fødevareinstituttet giver grønt lys, men politikere siger nej.
Danmark er lige nu ramt af det værste salmonellaudbrud i 15 år, og tusindvis af danskere er syge. Det udbrud kunne være undgået, hvis det blev tilladt at strålebehandle madvarer som kød og fjerkræ inden de rammer dagligvarebutikkerne, siger fødevareeksperter til metroXpress.
- Strålebehandling dræber de sygdomsfremkaldende mikroorganismer, kan ikke smages i maden og er simpel at bruge. Det er på tide, at man begynder at overveje andre metoder i kampen mod salmonella end de mange mislykkede og dyre handlingsplaner, der er brugt penge på de seneste 10 år, siger dyrlæge og tidligere levnedsmiddelkontrollant Søren Nielsen.
Hos Fødevareinstituttet har man ikke betænkeligheder ved bestråling af mad, men det er ikke det rigtige våben mod salmonella, mener fødevarepolitisk ordfører for Venstre Jens Kirk.
- Det er absolut ikke løsningen. Det vil kunne bruges til at skjule holdbarheden af maden og slække på hygiejnen. Vi skal bare købe danske varer, så kan vi lettere undgå salmonella, siger Jens Kirk.
/ritzau/