Annonce
Sport

DIF: Asiens russiske OL-invitation snyder Europas atleter

Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund, er voldsomt imod Ruslands smutvej til OL gennem Asien, men han erkender, at det givetvis bliver løsningen for IOC. (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Asian Games' invitation til Rusland møder hård kritik fra DIF både på et sportsligt og politisk plan.

Torsdag meddelte Asiens Olympiske Komité (OCA), at man var villig til at lade russiske og hviderussiske atleter deltage ved Asian Games, Asiens pendant til European Games.

Den Internationale Olympiske Komité (IOC), som arrangerer OL, har sagt god for idéen, men lader det være op til de enkelte specialforbund at beslutte, om man vil invitere russere og hviderussere med til Asian Games.

Hos Danmarks Idrætsforbund (DIF) møder initiativet dog stor modstand. DIF-formand Hans Natorp forstår ikke IOC's velvilje over for de to nationer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi synes helt grundlæggende, at Rusland slet ikke skal inviteres ind i varmen på nuværende tidspunkt. Krigen i Ukraine har jo ikke ændret sig. Situationen er stadig den samme, og den eskalerer. Så tiden er ikke moden til det, lyder det fra Natorp.

- I bund og grund synes vi, at hele tilgangen fra IOC lige nu med at søge en vej for, at russiske atleter kan deltage ved OL i Paris (i 2024, red.), er utidig.

IOC har ikke lagt skjul på, at man gerne vil have russiske og hviderussiske atleter med til OL i 2024, men man anerkender også, at der kan være problemer med sikkerheden for de to landes atleter i Europa for tiden. I Asien er aversionen mod Rusland derimod ikke et tema på samme måde.

Afsløringen af Ruslands statsstøttede dopingprogram tilbage i 2015 har ført til, at russiske atleter længe har konkurreret under neutralt flag. Med landets invasion af Ukraine for snart et år siden og Hvideruslands opbakning til den ser Hans Natorp kun, at nationerne burde holdes yderligere ude i kulden.

Det har DIF tidligere meldt klart ud, men initiativet med Asian Games er ikke kun et politisk problem. Det kommer til at ramme Europas øvrige atleter ifølge DIF-formanden.

- Det er et problem, fordi det givetvis også vil betyde, at der vil blive flyttet OL-kvotepladser fra Europa til Asien. Det kommer alt andet lige til at gå ud over de nationer, der skal konkurrere i Europa om færre pladser, siger Hans Natorp.

Sagen er den, at når man kigger på medaljehøsten ved OL gennem historien, så viser den, at Europa henter mest metal. Ergo er det sværere at kvalificere sig til OL fra Europa, hvor konkurrencen er hårdest.

- Med modsat brille vil det jo faktisk være en fordel for russerne at blive flyttet til Asien, fordi de formentlig får kvotepladser med sig. I nogle tilfælde er konkurrencen ikke lige så hård i den asiatiske udtagelse, som den er i den europæiske, lyder det fra DIF-formanden.

- Det strider da imod min retfærdighedssans.

Der er endnu ikke truffet endelige beslutninger om kvotepladserne, der kan flyttes med, men Natorp regner det for sikkert, at det sker, da IOC ønsker at lade russere og hviderussere deltage ved OL under neutralt flag igen.

Asian Games afvikles i Hangzhou fra 23. september til 8. oktober i år, hvor der vil være mange OL-billetter på spil.

Kvalifikationen til OL indledes i de kommende måneder for mange sportsgrene, mens den allerede er i gang i nogle sportsgrene.

/ritzau/

  • Ny formand i DIF: Hans Natorp vinder kampvalg
    Hans Natorp, formand for Danmarks Idrætsforbund, er voldsomt imod Ruslands smutvej til OL gennem Asien, men han erkender, at det givetvis bliver løsningen for IOC. (Arkivfoto). Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce
Sport

Nykøbing FC skifter ud på formandsposten

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Simon står helt alene: Går imod alle andre borgmestre

Lolland

Ex-formand om svindel-anklager: Taget ud af kontekst

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op

Lolland

Efter svindel-anklager: Nu reagerer TSØ's nye formand

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Problemer med lokalbanen: Indsætter togbusser

Erhverv

Virksomhed på vej til Nakskov: Forventer at ansætte 80-90 medarbejdere

Guldborgsund

Falstring nomineret til nordisk musikpris

Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

112

22-årig sigtet for drabsforsøg efter knivstikkeri

Lolland

Kommune: Fejl på udsendte ejendoms-skattebilletter

Sport

Nykøbing FC skifter ud på formandsposten

Samfund

Fængsel på jagt efter særlige bøger

Indland

Datatilsynet med alvorlig kritik i sag om nedbrud af NemID

Annonce
Annonce
112

Kraftig ild og overtændt i grusgrav: To bilbrande på seks minutter

Guldborgsund

Rockerhistorie på Falster: Da rygmærkerne indtog den lille landsby

Lolland

Slukkede brand i nat: Borger var vaks med haveslangen

Sport

Storklub kommer til Maribo - TSØ fik svær pokallodtrækning

Nykøbing

Nedlægger hendes stilling: Bente fyret efter 17 år

Sport

NFH-spiller gravid

Guldborgsund

Danmarks bedste findes på Falster: - Det betyder ufatteligt meget