Annonce
Ny skraldeordning

Rødglødende skralde-telefon: Nu får Refa ekstra hjælp

Mange borgere har stadig spørgsmål til den nye skraldeordning, som blev indført i starten af august. Arkivfoto: Rikke Søholm
Borgere har så mange spørgsmål til den nye skraldesorterings-ordning, at Refa har ansat ekstra mandskab.

LOLLAND-FALSTER: Først var de fem, så blev de syv, og nu er tallet oppe på ni.

Refa oplever stadig rødglødende telefoner, og derfor har de igen været ude og ansatte ekstra hænder til deres kundecenter.

Siden den nye affalds-sorteringsordning blev indført for cirka 43.000 lokale husstande, har borgernes spørgsmål stået i kø, men med tiden tror kommunikationskonsulent hos Refa, Kenneth Prehn, at telefonerne køler ned.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har en klar forventning om, at den her nye ordning bliver hverdag, og så bliver det også hverdag i vores kundecenter, siger han.

Har I ikke forberedt jer godt nok?

- Vi har forberedt os godt, men nogle gange er du nødt til at vente med at tage hatten af, til du møder manden. Du er nødt til at se problemerne, før du kan agere på dem, siger kommunikationskonsulenten.

Den nye ordning trådte i kraft mandag 7. august, og ifølge selskabets egen opgørelse havde de fire dage efter fået over 1.600 henvendelser om dagen. 

Der er i alt blevet ansat fire ekstra vikarer til at svare på borgernes spørgsmål.

Maddiker og eddike

Alle har ikke været helt tilfredse med den nye ordning. Flere oplevede nemlig, at skraldespanden var "levende," efter uvelkomne gæster flyttede ind.

En af de borgere var Birgit Reland, som Folketidende tidligere har skrevet om. Hun oplevede, at der sad skrald fast i bunden af spanden, og at maddiker og mider kravlede rundt.

Men heldigvis havde en anden borger en god løsning på maddike-problemet. En pose med køkkenrulle, godt vædet ind i husholdningseddike, sat i skraldespandens kant, gjorde kål på maddike-problemet.

Da Folketidende i sidste måned forholdt Kenneth Prehn kritikken, svarede han, at "folk ejer deres eget affald. Hvordan de behandler og pakker det ind, afgør de selv. Vi kan ikke bestemme, hvad kunderne gør med affaldet, men vi har stillet beholdere og poser til rådighed."

Han henviste til hjemmesiden Cleanipedia, hvor man kan få flere råd til at få stoppet de uønskede gæster i at kravle rundt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad kan du gøre?

Selvom Refa ifølge kommunikationschefen har forsøgt på forskellige måder at oplyse borgerne om, hvordan skraldet skal deles op, så har borgerne stadig spørgsmål.

- Vi må også konstatere, at der er nogle, som har spørgsmål, og som ikke har haft tid til eller lejlighed til at læse det materiale, som vi har sendt til dem, siger Kenneth Prehn.


De mest stillede spørgsmål fra borgerne - og Refas svar

Hvordan får jeg nye poser til madaffald?

  • Refa udleverer grønne poser til dit madaffald. Du får nye poser igen til næste år. Hvis du har opbrugt dine poser, er du velkommen til at benytte dine egne poser. Vi gør dog opmærksom på, at poserne skal være fremstillet af plastik og må ikke være bionedbrydelige plastikposer, da disse ikke altid nedbrydes helt i behandlingsprocessen.

Hvad med sækken til plast, mad- og drikkekartoner?

  • For nogle borgere vil det være upraktisk med en sæk. Her er der to valgmuligheder – den ene er gratis, den anden er et tilkøb:
  • Gratis løsning: Brug den gamle beholder til restaffald til at opbevare sækken indtil afhentning. Den gamle beholder bliver ikke tømt. Du skal selv huske at tage sækken op af beholderen, lukke den med en knude og stille den frem til afhentning. Du kan også aflevere den på genbrugspladsen.
  • Tilvalg: Du betaler for en ekstra beholder til plast, mad- og drikkekartoner, som bliver tømt. Denne beholder koster 300 kroner om året.

Hvornår begynder udrulningen for sommerhuse?

  • Alle sommerhuse på Lolland-Falster, der skal have egne beholdere, får leveret de nye affaldsbeholdere fra medio september og inden uge 42.

Kan jeg få en fællesløsning?

  • For at kunne være en del af en fælles affaldsløsning, kræves det, at man minimum er fem boligenheder, og at der er adgangs- eller pladsforhold, der gør det vanskeligt at placere individuelle beholdere ved hver boligenhed.

Hvad med restaffald?

  • Dette skal i poser, inden det lægges i din beholder til restaffald, som vi plejer at gøre.
  • I vores regulativ for husholdningsaffald står der således:
  • Sod, aske og slagger skal være fuldstændig afkølet samt emballeret inden anbringelse i beholderen.
  • Skarpe, skærende, rivende eller spidse genstande samt støvende og vådt skal være forsvarligt emballeret, inden det anbringes i beholderen.
  • Uhygiejnisk affald skal være tilstrækkeligt emballeret i lukkede og tætte emballager.
  • Men du er selvfølgelig velkommen til at lægge alt i poser. Pizzabakken behøver ikke at komme i pose, men hvis der er indhold i, skal indholdet i madaffald.

Hvor skal farligt affald afleveres?

  • Når din miljøspand til farligt affald er fyldt (den må max veje fire kilo), stilles den ud sammen med dit plast, mad- og drikkekartoner. Det er den samme skraldebil, der afhenter disse affaldstyper hver fjerde uge. Du er også velkommen til at tage den med på genbrugspladsen, hvor du enten kan bytte den eller tømme den.

Må man bruge inliners/foringsposer i madaffald?

  • Du må gerne benytte inliners til din udendørs affaldsbeholder til madaffald, så beholderen kan holde sig ren - inliners skal være af plastik og gennemsigtige. Vær dog opmærksom på, at du stadig skal aflevere madaffald i poser, når det lægges ned i beholderen.

Hvornår bliver affaldet tømt?

  • Madaffald og restaffald: Tømmes hver anden uge.
  • Glas/metal og papir/småt pap: Tømmes hver femte uge. (Når den nye ordning er fuldt udrullet, vil to-rumsbeholderen til papir/pap og glas/metal blive tømt hver fjerde uge).
  • Plast, mad- og drikkekartoner: Afhentes hver fjerde uge. (Plastsækken kan også afleveres på genbrugspladserne).
  • Rød miljøkasse til farligt affald: Kassen hentes og ombyttes sammen med plastsækken, når kassen er fyldt og sat frem. (Miljøkassen kan også ombyttes eller tømmes på genbrugspladserne).
  • Tekstilaffald: Afhentes på bestilling via REFA Selvbetjening. (Tekstilaffald kan også afleveres på genbrugspladserne. Vær opmærksom på at der står tekstilaffald på vipcontaineren, så det ikke kommer ned i tekstil, som går til genbrug).
  • Sortering af hygiejneaffald, dyrestrøelse, kattegrus og dyreekskrementer, bleer, bind, vatpinde, og så videre
  • Ovenstående skal i restaffald. Kig eventuelt i sorteringsvejledningen, der er udleveret sammen med dine nye beholdere eller download sorteringsappen Perfect Waste.

Tvivl - restaffald

  • Er du i tvivl om, hvor dit affald skal hen - så er det altid bedst at lægge det i restaffaldsbeholderen. Så ødelægger du ikke nogle af de andre affaldstyper ved at fejlsortere.
  • Mange borgere har stadig spørgsmål til den nye skraldeordning, som blev indført i starten af august. Arkivfoto: Rikke Søholm
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Annonce
Annonce
Lolland-Falster

Skole søger nye unikke talenter: Og det koster ingenting

Guldborgsund

Peder stopper efter 33 år

Falster

Krølls kvaler fortsætter: Skal indlægges igen

Politik

Løkke erkender at have gennemført skadelig politik

Guldborgsund

Skeptisk overfor nyt rådhus: Frygter flere sygemeldinger

Vejret

Varm uge skydes i gang med høj sol: Men regn truer

Nakskov

Her bliver Mads fra Nakskov hyldet foran 12.164 mennesker

Indland

Sender nødråb til minister: Levestederne forsvinder

Udland

Irans præsident og udenrigsminister er døde efter helikopterstyrt

Politik

Efter få timer oppe: Valgplakater flået ned

Lolland

Efter stormen: Nakskov får penge til genopbygning

Falster

Ville fjerne gedehams: Det endte med besøg af brandvæsenet

Lolland

Lykkelig formand: - Vi har haft flere end nogensinde

Vejret

Byger popper op i den sydlige del: Vejrskifte på vej

Politik

SF kan blive kongemager eller ligegyldig efter EU-valg

Annonce
Annonce
Lolland

Vil skabe unikke totaloplevelser: Men laver nyt millionunderskud

Sport

Mulle kunne ikke stå på benene: - Jeg havde ikke regnet med en skid

Udland

Premierminister udsat for attentat: Stadig i alvorlig tilstand

Sport

Manden bag miraklet: - Jeg kniber mig i armen

Nykøbing

Ekstatisk formand aflyser ALT: Selv tandlægen må vente

Sport

Uforstående Nolsøe: Alle havde jo dømt os ude på forhånd

Knuthenborg

I overskud i København: Nu får Knuthenborg glæde af dem