Annonce
Udland

USA byder forlænget våbenhvile i det østlige DR Congo velkommen

Soldater står vagt ved et valgmøde i byen Goma, som er provinshovedstad i Nordkivu. Der er præsidentvalg i DR Congo onsdag. Foto: Alexis Huguet/Ritzau Scanpix

Våbenhvilen i den østlige del af DR Congo er blevet forlænget med to uger. USA byder forlængelsen velkommen.

Parter i konflikten i den østlige del af det sydafrikanske land Den Demokratiske Republik Congo (DR Congo) er blevet enige om at lægge våbnene fra sig i endnu to uger, efter at en aftale om tre døgns våbenhvile trådte i kraft torsdag.

Udviklingen bliver taget varmt imod i USA, hvor landets præsidentkontor i en pressemeddelelse skriver, at "dette yderligere skridt mod fred bærer vidnesbyrd om forpligtelsen, som parterne har påtaget sig".

- USA roser konfliktens parter og de regionale regeringer for deres støtte til forlængelsen af våbenhvilen og vil fortsætte med at bruge amerikanske efterretninger og diplomatiske ressourcer til at at holde øje med, at den bliver overholdt af hæren og de ikkestatslige væbnede grupper, lyder det.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge FN's Flygtningehøjkommissær er der i de østlige provinser Sydkivu, Nordkivu og Ituri flere end fire millioner internt fordrevne personer. Der bor samlet set omkring 15 millioner mennesker i de provinser.

Konflikten trækker især tråde tilbage til eftertiden for folkedrabet i nabolandet Rwanda i sommeren 1994, hvor militser med rødder i landets hutubefolkning gik til angreb på og dræbte hundredtusindvis af personer fra Rwandas tutsiminoritet.

Der bliver stadig forsket i, hvor mange civile der mistede livet, men ifølge flere blandt andet mediet BBC og det britiske opslagsværk Britannica var der tale om mindst 800.000 civile.

Millioner af hutuer blev efter folkedrabet jaget over grænsen til DR Congo ved byen Goma. Området er i dag en kampplads for en række oprørsgrupper, der kæmper dels om den politiske magt i området dels om kontrollen over minedriften.

Jorden i den østlige del af landet er rig på malmarten coltan, hvorfra der kan udvindes mineraler som bruges i batterier og meget andet teknologi.

Den endnu ikkeudvundne malm er ifølge EU omkring 24.000 milliarder dollar - cirka 163.000 milliarder kroner - værd og gør, at det sydafrikanske land, som betragtes som et af verdens fattigste, målt på naturressourcer anses for at være et af verdens rigste.

Ifølge ngo'en Globalt Center for Ansvaret for at Beskytte (GCRP) var der ved udgangen af november i år flere end 130 aktive væbnede grupper i området.

Menneskerettighedsorganisationer har i flere år berettet om voldsomme menneskerettighedskrænkelser og omfattende mængder af seksuel vold.

En af grupperne, der er blevet beskyldt for sådanne krænkelser, er M23, som Rwanda er blevet beskyldt for at støtte.

Den har rødder i tutsietniciteten og har ifølge det franske nyhedsbureau AFP erobret et stort territorie siden en omfattende offensiv i 2021.

DR Congos egen regering - med præsident Felix Tshisekedi i spidsen - har forsøgt at smide FN's fredsbevarende styrker på porten, fordi den ikke mener, at soldaterne er lykkedes med at skabe fred i de østlige dele af landet.

FN's Sikkerhedsråd, som er FN's eneste organ, der kan vedtage juridisk bindende resolutioner, skal i næste uge stemme om en plan om at trække sine styrker ud af landet.

/ritzau/

  • DRCONGO-POLITICS-ELECTIONS
    Soldater står vagt ved et valgmøde i byen Goma, som er provinshovedstad i Nordkivu. Der er præsidentvalg i DR Congo onsdag. Foto: Alexis Huguet/Ritzau Scanpix
Annonce
Udland

Trump-advokat: Se bort fra slibrige detaljer

Udland

Over 2.000 mennesker meldes begravet i jordskred

Annonce
Annonce
Guldborgsund

Uheld på uheld: Kaos og kø på motorvejen

Guldborgsund

Store trafikale udfordringer forude: Varer til november

Guldborgsund

Efter tronskifte: Nu melder kongehuset ud om lokal protektion

Politik

Trækker sig kort før valg: "Jeg kan ikke mere"

112

Politiet skød efter flugtbilist: Nu er der faldet dom

Lolland

Kæmpe nedtur efter afsløringer: Forlader alle poster

Guldborgsund

Stor redningsøvelse ud for Gedser

Guldborgsund

Torben måtte lukke sin elskede bod: - Det gør mig så ked af det

112

Mand kørt på sygehuset efter kraftig brand

112

Lang formiddag: Tunnellen var spærret

112

38-årig idømmes forvaring for drabet på Mia Skadhauge Stevn

Kultur

Får 20 millioner til særligt kunst-projekt

112

Tre betingede frakendelser: Kørte 100 km/t i 50-zone

Nykøbing

Stort talent: Prestigefuld hæder til 18-årige Laurits

Lolland

Kommunen siger nej - men de nægter at give op: Har es i ærmet

Politik

Pia Kjærsgaard: Det må ikke ske igen

Annonce
Annonce
Falster

Lokal restauratør bestormet med henvendelser efter prisregn

Lokal nyt

Har du styr på din stemme? Tag vores kandidattest her

Lolland

Trængsel før åbning: Kilometerlang parkeringskø

Guldborgsund

"Flere begyndte at græde," da de fik den nedslående besked

Lolland

Statsministeren fremhæver Lolland: - Det er helt og aldeles uretfærdigt

Sport

Mark O. Madsen scorer bestyrelsespost i lokal fodboldklub

Lolland

Borgmester efter TSØ-uro: Vi bakker fortsat op